O πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα συναντήθηκε με τον βασιλιά της Ισπανίας και τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι χθες, ωστόσο το ταξίδι με το οποίο στόχευε να επιδείξει την αλληλεγγύη του προς την Ευρώπη επισκιάστηκε από τα επεισόδια βίας που συγκλονίζουν την χώρα του.
Η επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Ισπανία ήταν η πρώτη από τότε που ανέλαβε καθήκοντα προέδρου. Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου επισήμαναν ότι ήταν σημαντικό για τον επικεφαλής του αμερικανικού κράτους να κάνει αυτό το ταξίδι, διότι η Ισπανία, στη δίνη ενός πολιτικού αδιεξόδου από τον Δεκέμβριο, ήταν η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα στην οποία δεν είχε ταξιδέψει κατά τη διάρκεια της θητείας του.
Ο Αμερικανός πρόεδρος επρόκειτο να παραμείνει δύο ημέρες στην Ισπανία, όπου μετέβη μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία. Εκεί οι ΗΠΑ, η Ισπανία και άλλοι σύμμαχοι υποσχέθηκαν ότι θα παραμείνουν ενωμένοι μπροστά στη Ρωσία και τις αρνητικές επιπτώσεις της απόφασης της Βρετανίας να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ωστόσο, καθώς έλαβε χώρα η επίθεση στο Ντάλας την Πέμπτη κι ενώ είχαν προηγηθεί οι θάνατοι δύο μαύρων Αμερικανών από τις σφαίρες αστυνομικών στη Λουιζιάνα και τη Μινεσότα, ο Λευκός Οίκος αποφάσισε να συντομεύσει το ταξίδι του Μπαράκ Ομπάμα προκειμένου ο Αμερικανός ηγέτης να μεταβεί την Τρίτη, όπως προγραμματίστηκε, στο Ντάλας.
Τα σχέδια του προέδρου να ξεναγηθεί στη Σεβίλη και η προγραμματισμένη συνάντηση με Ισπανούς πολίτες ακυρώθηκαν. Αντιθέτως και με τον χρόνο αντίπαλο, ο Μπαράκ Ομπάμα έσπευσε να συναντηθεί με τον βασιλιά της Ισπανίας Φίλιππο ΣΤ' και τον απερχόμενο πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι σήμερα.
Στις συνομιλίες που είχε με τον Ισπανό βασιλιά στο παλάτι της Μαδρίτης, ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους δήλωσε ότι εύχεται να μπορούσε να παραμείνει περισσότερο στην Ισπανία, την οποία, όπως αποκάλυψε, επισκέφθηκε για πρώτη φορά λίγο, προτού ξεκινήσει τις σπουδές του στη νομική και ταξίδεψε σε πολλές χώρες της Ευρώπης.
«Είχαμε μια δύσκολη εβδομάδα πίσω στις ΗΠΑ, επομένως το ταξίδι μου έπρεπε να συντομευθεί, ωστόσο θεώρησα σημαντικό να έρθω εδώ, δεδομένης της εξαιρετικής μας φιλίας και της συμμαχίας Ισπανίας - ΗΠΑ» υπογράμμισε.
Ο βασιλιάς Φίλιππος, ο οποίος είχε επισκεφθεί τον Ομπάμα στο Λευκό Οίκο πέρυσι με την σύζυγό του βασίλισσα Λετίθια, είπε από την πλευρά του ότι η Ισπανία είναι προσηλωμένη στην όσο το δυνατόν στενότερη συνεργασία με τις ΗΠΑ.
Το πολιτικό αδιέξοδο στην Ισπανία διαρκεί ήδη 7 μήνες μετά τις εκλογές του Δεκεμβρίου κατά τις οποίες ο συντηρητικός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι έχασε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και υποχρεώθηκε σε διαπραγματεύσεις με τα άλλα πολιτικά κόμματα, που δεν καρποφόρησαν, για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι επίσης δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία στις εκλογές του περασμένου μήνα και το ενδεχόμενο ενός τρίτου γύρου εκλογών δεν έχει εκλείψει.
«Εάν θα πρέπει να επαναλάβουμε τις εκλογές, θα είναι ένα αστείο που δεν θα επηρεάσει μονάχα την ισπανική οικονομία, αλλά και την αξιοπιστία της χώρας μας στην Ευρώπη αλλά και στο εξωτερικό» τόνισε ο Ραχόι σε μια συνέντευξη Τύπου στο πλευρό του Ομπάμα.
Ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι θέλει να δει μια «σταθερή» Ισπανία, ωστόσο διαβεβαίωσε ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών δεν θα εξαρτηθούν από ποιο κόμμα αναλάβει την εξουσία. Ο Ομπάμα συναντήθηκε με τους ηγέτες των τριών μεγαλύτερων κομμάτων της αντιπολίτευσης, τον Σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ, τον ηγέτη των Ciudadanos Άλμπερτ Ριβέρα και τον Πάμπλο Ιγκλέσιας των Podemos, όπως γνωστοποίησε ο Λευκός Οίκος σε μια ανακοίνωση.
O επικεφαλής των Podemos δώρισε στον Ομπάμα ένα βιβλίο σχετικά με το Τάγμα Λινκολν, τους περίπου 3.000 Αμερικανούς εθελοντές που πολέμησαν στον εμφύλιο (1936- 1939) στο πλευρό των υπέρμαχων της Δημοκρατίας και εναντίον των στρατευμάτων του Φράνκο.
Πρωταρχικός στόχος του Μπαράκ Ομπάμα ήταν να ευχαριστήσει την Ισπανία, μια «εξαιρετική» σύμμαχο σύμφωνα με τον ίδιο για τη δέσμευσή της στον τομέα της άμυνας.
Η Ισπανία ανήκει στις χώρες όπου οι ΗΠΑ έχουν εγκαταστήσει την αντιπυραυλική τους ασπίδα και εκεί σταθμεύουν τέσσερα πλοία του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ στη Ρότα, μια βάση του πολεμικού ναυτικού στο νότιο άκρο της Ισπανίας.
Εκεί ακριβώς ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους ολοκλήρωσε το ταξίδι του. Με μια ομιλία ενώπιον 2.000 Αμερικανών και Ισπανών στρατιωτών, των οποίων εξήρε το «θάρρος».
«Ο Θεός να ευλογεί την Αμερική και την Ισπανία» πρόσθεσε ο ίδιος.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Μαδρίτη περίπου 100 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν κοντά στην πρεσβεία των ΗΠΑ για να καταγγείλουν τον «ιμπεριαλισμό» της Ουάσιγκτον, τις βάσεις του ΝΑΤΟ και τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που τελεί υπό διαπραγμάτευση μεταξύ Ουάσιγκτον και ΕΕ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ