Του Γιάννη Σιδέρη
Ο Βύρων κατηγορούσε τον «στρατηγό άνεμο» για τις πυρκαγιές. Ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαζε πύρινη ανακοίνωση όπου κατήγγειλε την τότε κυβέρνηση ότι «ανακάλυπτε ασύμμετρες απειλές και αόρατους εχθρούς» και τόνιζε ότι «η μόνη προφανής ασυμμετρία είναι η ανικανότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τον εφιάλτη».
Χθες κ. Τσίπρας στα βήματα Πολύδωρα έκανε λόγο για «εικόνα ασύμμετρου φαινομένου»! Ευτυχώς που έχει πιο σοβαρή αντιπολίτευση από όσο ήταν το κόμμα του τότε.
Όσο για τους εχθρούς, έβαλαν έναν τόνο συνωμοσιολογικής ερμηνείας, γιατί είναι μπολιασμένος την κουλτούρα τους. Ο πρωθυπουργός από το Μόσταρ είχε δηλώσει «προβληματισμένος από τις πολλές παράλληλες εστίες φωτιάς σε όλη την επικράτεια». Ο Νίκος Τόσκας δήλωσε ότι δεν είναι αθώες «αυτές» οι πυρκαγιές.
Ο Πολάκης και διάφορα συριζαίικα ακάουντ εντόπισαν τον εχθρό στον… ΣΚΑΙ, που ήθελε νεκρούς και όλο έπαιρνε τηλέφωνο τον διοικητή που είναι στο μέτωπο να μάθει αν υπάρχει κάτι (με εφτά θαυμαστικά συμπληρωμένη η μισερή ανάρτηση Πολάκη). Άλλος δημοσκόπος του ΣΥΡΙΖΑ είχε απορία που ο ΣΚΑΙ ήταν σε ζωντανή σύνδεση, ενώ τα άλλα κανάλια όχι, και αναρωτιόταν: «Λες να γνωρίζουν από πριν που θα έχει φωτιά ή εμπρησμό;» (άρα μπορεί να τις έβαζαν και οι δημοσιογράφοι του ΣΚΑΙ για τηλεθέαση, ή σε συνεργασία με οικοπεδοφάγους!)
Τουλάχιστον οι Πασόκοι και οι ΝΔτες ήταν πιο ευφάνταστοι. Για τις φωτιές της Ηλείας το 2007 όπου είχαν καεί 67 άνθρωποι, οι ΝΔτες υπογείως, υπό μορφή ψιθύρου, τα έριχναν σε τούρκους πράκτορες. Το ίδιο και ο Πασόκοι στις φωτιές του Αιγαίου, με έμφαση στις φωτιές της Σάμου. Αυτοί οι ύποπτοι εμπρηστές είχαν τουλάχιστον μία αληθοφάνεια.
Και δυστυχώς η τραγωδία των νεκρών απέδειξε ότι είχαν δίκιο οι δημοσιογράφοι που ρωτούσαν για νεκρούς. Γνώριζαν από εμπειρία ότι πυρκαγιές τέτοιου μεγέθους σε κατοικημένες περιοχές πρασίνου και με θυελλώδης ανέμους, δημιουργούν θύματα. Αλλά τα πωρωμένα από ανοησία troll, υπουργοί, παρατρεχάμενοι και μίσθαρνοι, ενδιαφέρονταν για την προπαγάνδα, όχι για τη ζωή των συνανθρώπων τους, όπως ενδιαφέρονταν – είχαν και επαγγελματικό χρέος να ενδιαφέρονται – οι δημοσιογράφοι.
Προσωπικά η στήλη δεν επικρίνει την κυβέρνηση για αυτό καθεαυτό το θέμα των πυρκαγιών. Κάθε καλοκαίρι ζούμε την ίδια λιτανεία ζόφου για τους ίδιους λόγους, επί τέσσερις τουλάχιστον δεκαετίες, αφότου άρχισε η έντονη κερδοφορία στη χρήση γης.
Αν για κάτι ευθύνεται ο πρωθυπουργός είναι η περυσινή του αναίσχυντη δήλωση, που καταδείκνυε άγνοια του προβλήματος, και ανωριμότητα θέσης, διέπραξε την ύβριν. Είχε δηλώσει ότι είχαν καεί στην Αττική 15.000 στρέμματα ενώ το 2009 είχαν καεί 150.00 στρέμματα. Έτυχε να μην καούν πέρυσι, αλλά ο κ. Τσίπρας, Πρωθυπουργός ων, διαγωνίστηκε ποιανού ήταν πιο μεγάλη… η πυρκαγιά! Τώρα ήρθαν οι τραγικοί νεκροί (που πηγές της Πυροσβεστική χθες το βράδυ εξέφραζαν φόβους ότι μπορεί να φτάσουν τους τριάντα) για να αποτελέσουν τη νέμεση.
Αμέλεια, γόπες που πετιούνται έξω από το παράθυρο του αυτοκινήτου, κάψιμο σκουπιδιών, δραστηριότητες σε εξοχικές κατοικίες, βραχυκύκλωμα ηλεκτροφόρων καλωδίων της ΔΕΗ, κεραυνοί, κάψιμο ξηρών χόρτων, είναι οι κύριες αιτίες πυρκαγιών που έχει καταγράψει το υπουργείο Γεωργίας. Και φυσικά ανάμεσά τους αναφέρει και τις «κακόβολες ενέργειες», δηλαδή τους εμπρησμούς.
Στατιστική αναφορά κάνει, λογικώς δεν αναφέρει ότι η δράση των εμπρηστών καθίσταται ελκυστική γιατί είναι εύκολη και κερδοφόρα. Μετά από κάθε πυρκαγιά κοντά σε αστικούς οικισμούς, εμφανίζονται στην καμένη περιοχή αυθαίρετα κτίσματα - συνήθως βίλες, που στη συνέχεια με κάποιο τρόπο νομιμοποιούνται, όπως και οι επιχειρήσεις που αναπτύσσονται στις περιοχές των καμένων.
Παράλληλα δεν υπάρχει καμία επιτήρηση και πρόληψη. Η επιτήρηση δεν προσφέρει βέβαια και πολλά όταν πνέουν θυελλώδεις άνεμοι –άλλωστε οι μεγάλες πυρκαγιές γίνονται μεγάλες ακριβώς γιατί πνέουν θυελλώδεις άνεμοι.
Όσο για την πρόληψη, η έλλειψη της είναι το σήμα κατατεθέν ενός ελλειμματικού κράτους, που πάντα ήταν και θα είναι έτσι. Ακούσαμε χθες π.χ. τους τηλεοπτικούς ρεπόρτερ να αναφέρουν ότι σε έναν οικισμό μέσα σε δασική έκταση δεν υπήρχαν χώροι αποθηκευμένου νερού, δεξαμενές, από τις οποίες θα μπορούσαν να φουλάρουν με νερό τα πυροσβεστικά οχήματα και να συνεχίσουν το έργο της κατάσβεσης, χωρίς να χάνουν χρόνο να απομακρυνθούν προκειμένου να ξαναφουλάρουν και να επιστρέψουν. Μα εδώ το 2007 δεν δούλευαν οι κρουνοί στην Αρχαία Ολυμπία, θα υπήρχε οργάνωση στο πανόραμα Κινέτας;
Ας αυτοοργανωθούν οι δήμοι, οι κοινότητες, και τα μεμονωμένα νοικοκυριά, γιατί με αυτό το κράτος πάντα θα θρηνούμε νεκρούς. Το κείμενο δεν χρησιμοποιεί εκφράσεις οργής σήμερα γιατί δεν έχει νόημα. Ψυχρή διαπίστωση είναι, είχε για δεξαμενές και κρουνούς νερού, είτε για μπαζώματα ρεμάτων που μας πνίγουν, είτε για ασφάλεια σπιτιών που καίγονται, μόνοι οι κάτοικοι θα α αντιμετωπίσουν, όχι αυτό το κράτος.
Τη φρίκη, τον ανείπωτο πόνο, ζουν και θα ζουν οι οικογένειες των νεκρών. Οι άλλοι θα συνέλθουν σιγά σιγά, αλλά και αυτοί με βάσανα. Χθες π.χ. οι ρεπόρτερ - πριν μάθουμε τα μαύρα μαντάτα για τους νεκρούς - μιλούσαν φορτισμένα για τους ανθρώπους που έβλεπαν «το βιος τους να καίγεται». Κατανοητή η συναισθηματική φόρτιση, αλλά αναρωτιόμαστε πόσοι από αυτούς είχαν ασφαλίσει το σπίτι τους για περίπτωση πυρκαγιάς, καθότι ήταν μέσα σε δασώδη περιοχή. Και αυτό αυτοοργάνωση θα ήταν που θα βοηθούσε να στεριώσει κάποιος χωρίς να περιμένει τα γλίσχρα που θα του δώσει –όταν και αν – το κράτος.
Έτσι κι αλλιώς το Καλοκαίρι δεν τελείωσε, αλλά και να τελειώσει χωρίς άλλη μεγάλη πυρκαγιά σε αστικό χώρο, θα τα ξαναζήσουμε τον επόμενο και τον μεθεπόμενο χρόνο. Στην Ελλάδα ζούμε.
ΥΓ: Χθες οδηγοί είχαν καταλάβει και τη ΛΕΑ εμποδίζοντας τα πυροσβεστικά να προσεγγίσουν τους χώρους που καίγονταν. Άλλες φορές, σε εξόδους κανονικών Σαββατοκύριακων, εμποδίζουν τα ασθενοφόρα. Δε θα τους χαρακτηρίσουμε ασυνείδητους. Δεν είναι κατ' ανάγκη ασυνείδητοι. Απλώς έτσι έχουν μάθει. Αν η τροχαία καραδοκούσε και έκοβε κλήσεις όλο τον καιρό , θα είχε γίνει συνείδηση ότι στη ΛΕΑ δεν οδηγούμε.