"Η μάχη του συνασπισμού εναντίον του IK θα συνεχιστεί και υπό την προεδρία Trump"

"Η μάχη του συνασπισμού εναντίον του IK θα συνεχιστεί και υπό την προεδρία Trump"

Ο Μπρετ Μακγκέρκ, ο ειδικός απεσταλμένος της προεδρίας των ΗΠΑ στον διεθνή συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους τόνισε με συνέντευξη του στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι η μάχη του συνασπισμού θα συνεχιστεί έπειτα από την ανάληψη της αμερικανικής προεδρίας από τον Ντόναλντ Τραμπ τον Ιανουάριο του 2017.

«Ένα πράγμα που ενώνει στα αλήθεια τους Αμερικανούς, που ένωσε τους δύο υποψηφίους (των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών) κατά την προεκλογική εκστρατεία είναι η μάχη ενάντια στο Νταές (σ.σ. αραβική ονομασία του ΙΚ)», τόνισε ο Μακγκέρκ.

«Αυτή είναι μια απειλή εναντίον όλων μας», τόνισε, πριν την συνάντηση της Πέμπτης στο Βερολίνο αξιωματούχων των 29 εκ των 60 χωρών που απαρτίζουν τον συνασπισμό

Κατά την προεκλογική περίοδο ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ είχε καλέσει για εντονότερη στρατιωτική δράση για την συντριβή των τζιχαντιστών.

Ο Μακγκέρκ υπερασπίστηκε την προσέγγιση διακυβέρνησης Ομπάμα στην καταπολέμηση του ΙΚ και επισήμανε πως έξι μήνες εκπαίδευσης 50.000 κουρδικών, ιρακικών και άλλων δυνάμεων αρχίζουν να έχουν αποτελέσματα που φαίνονται στις επιθετικές εκστρατείες εναντίον των προπυργίων της οργάνωσης στο Ιράκ και στην Συρία, την Μοσούλη και την Ράκκα αντίστοιχα.

Παράλληλα τόνισε ότι ο συνασπισμός σχεδιάζει προσεκτικά τις επιθέσεις για την προστασία του άμαχου πληθυσμού και προετοιμάζεται για τον εκτοπισμό έως και 700.000 κατοίκων της Μοσούλης.

Επαίνεσε τις προσπάθειες της Τουρκίας να εμποδίσει μαχητές να περνούν τα σύνορα της για να ενταχθούν στις δυνάμεις των τζιχαντιστών. Όπως τόνισε, ο αριθμός των ξένων μαχητών που εισέρχονται στην Συρία είναι πλέον «αμελητέος».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ