Η Ουάσινγκτον επιθυμεί μεγαλύτερη συνεργασία με την Κίνα

Η Ουάσινγκτον επιθυμεί μεγαλύτερη συνεργασία με την Κίνα

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Άστον Κάρτερ κάλεσε από τη Σιγκαπούρη να υπάρξει μεγαλύτερη στρατιωτική συνεργασία με την Κίνα, την οποία ωστόσο προειδοποίησε ότι κινδυνεύει με "απομόνωση", αν συνεχίσει τις δραστηριότητές της στη Νότια Σινική Θάλασσα.

"Οι ενέργειες της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα την απομονώνουν, τη στιγμή που υπάρχει προσέγγιση και συνεργασία σε ολόκληρη η περιοχή", δήλωσε ο επικεφαλής του Πενταγώνου κατά τη διάρκεια του ετήσιου Shangri-La Dialogue, της ετήσιας συνάντησης των υπουργών Άμυνας της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού.

Η Κίνα διεκδικεί σχεδόν το σύνολο της Νότιας Σινικής Θάλασσας, όπου πραγματοποιεί σημαντικές εργασίες επιχωμάτωσης, παρά τη δυσαρέσκεια γειτονικών της χωρών, όπως το Βιετνάμ, οι Φιλιππίνες, το Μπρουνέι και η Μαλαισία.

"Δυστυχώς, εάν συνεχιστούν αυτές οι ενέργειες, η Κίνα μπορεί να καταλήξει να κτίσει το Σινικό Τείχος της απομόνωσης" γύρω από αυτήν, δήλωσε ο Κάρτερ.

Οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα δηλώσει στην Κίνα ότι η ελεύθερη ναυσιπλοΐα θα πρέπει να ισχύει σε αυτή τη στρατηγικής σημασίας θαλάσσια περιοχή, απ΄όπου περνούν σημαντικοί δρόμοι μεταφοράς εμπορευμάτων και υδρογονανθράκων.

Το Πεκίνο, για να υποστηρίξει τους ισχυρισμούς του, πραγματοποίησε πολύ μεγάλες εργασίες κατασκευάζοντας τεχνητά νησάκια στο νησιωτικό σύμπλεγμα Σπράτλις --το οποίο η Κίνα ονομάζει Νάνσα-- και αξιώνει αυτό να θεωρείται χωρικά της ύδατα και εναέριος χώρος της η ζώνη των 12 μιλίων γύρω από τις κατασκευές που έχει.

Η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι οι έριδες για την κυριαρχία των νησιών πρέπει να επιλύονται μέσω της διπλωματίας και όχι μέσω της πολιτικής του τετελεσμένου γεγονότος που ακολουθεί η Κίνα. Οι ΗΠΑ έστειλαν τους τελευταίους μήνες πολεμικά πλοία που πλέουν κοντά σε νησιά τα οποία ελέγχει το Πεκίνο.

"Η Αμερική θέλει να επεκτείνει τις στρατιωτικές συμφωνίες με την Κίνα για να επικεντρωθεί όχι μόνο στη μείωση των κινδύνων, αλλά και στην ουσιαστική συνεργασία", πρόσθεσε ο Κάρτερ, του οποίου η παρουσία στη διάσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής απόφασης της Ουάσινγκτον να στραφεί περισσότερο προς την Ασία.

Στον ετήσιο διάλογο Shangri-La, που διοργανώνει το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (IISS) του Λονδίνου, αναμένεται να μετάσχουν μέχρι αύριο, είκοσι υπουργοί Άμυνας της Ασίας-Ειρηνικού. Η διάσκεψη αυτή καθιερώθηκε το 2002.

Εκτός από τη Νότια Σινική Θάλασσα, οι υπουργοί Άμυνας, αρχηγοί γενικών επιτελείων και στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες που είναι προσκεκλημένοι στη διάσκεψη, θα συζητήσουν για την αυξανόμενη απειλή των εξτρεμιστών ισλαμιστών στην Ασία και την πυρηνική απειλή της Βόρειας Κορέας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ