Toυ Νίκου Ορφανού
Πρόσφατα, ζευγάρι φίλων μετακόμισε από τα Εξάρχεια όπου ζούσαν καιρό. Μου είπαν ότι σκέφτονταν να κάνουν οικογένεια και η γειτονιά δεν ήταν και πολύ κατάλληλη πια. Κατά τη γνώμη τους τα Εξάρχεια δεν είναι ενδεδειγμένη συνοικία για να μεγαλώσει ένα παιδί. Ασχέτως αν αληθεύει ή όχι, μια τέτοια απόφαση πρέπει να μας κάνει να σκεφτούμε: είναι η Αθήνα μια καλή πόλη για να μεγαλώσει ένα παιδί; Και τι σημαίνει αυτό;
Σίγουρα η σχέση μας με τη γειτονιά μας δεν είναι αυτή που ήταν. Παλιότερα οι άνθρωποι εργάζονταν κοντά στο σπίτι τους. Σύχναζαν και ψώνιζαν από τα μαγαζιά της γειτονιάς τους. Ένα παιδί σε μια γειτονιά το γνώριζαν όλοι οι γείτονες. Δύσκολα θα χανόταν. Αυτά πια δεν ισχύουν. Αλλού μένουμε, αλλού εργαζόμαστε, αλλού βγαίνουμε, αλλού ψωνίζουμε και λίγο και στη γειτονιά μας. Καλά καλά δε γνωρίζουμε τους γείτονες, πολλοί αλλάζουν συχνά άλλωστε. Παλιά παίζαμε μπάλα στο δρόμο, τώρα έχει αυτοκίνητα σε κάθε πεζόδρομο. Πολλοί θεωρούν ότι για ένα παιδί καλύτερα είναι τα προάστια και όχι μια πόλη (άλλος μύθος, θα τον αναλύσουμε σε άλλο σημείωμα).
Μια πόλη για να μεγαλώνει κανείς, μια πόλη προσανατολισμένη στο να διευκολύνει τις όμορφες παιδικές εμπειρίες, είναι μια πόλη με υψηλό δείκτη ευτυχίας. Σημαίνει μια πόλη με ασφάλεια. Με φώτα. Με παιδαγωγικά σχεδιασμένες παιδικές χαρές. Ένα παιδί ξέρετε, αν δεν παίξει όταν πρέπει, θα το χάσει, θα μεγαλώσει χωρίς αναμνήσεις παιχνιδιού, συντροφικότητας, παρέας.
Μια πόλη φροντίζει τα παιδιά σημαίνει μια πόλη με πεζοδρόμια που να μπορούν να περπατούν. Σημαίνει πάρκα με δέντρα και πράσινο και χώμα. Φροντισμένα γήπεδα, χώρους για δημιουργικές δράσεις, κέντρα για νέους, πολύχρωμα σχολεία, λέσχες φιλίας και χόμπι, σημαίνει καλλιτεχνικές δράσεις, ο,τιδήποτε διευκολύνει τους μικρούς και τους νέους να εκφράζονται. Χωρίς ενθάρρυνση της νεανικής έκφρασης δεν ανανεώνεται η κοινωνία. Σκεφτείτε πόσο λείπει αυτό από τη δική μας, που κυνηγάμε συνεχώς τα παιδιά με απαγορεύσεις, όρια, μη και δεν, προτού τα πλακώσει η δημόσια εκπαίδευση με την αποστήθιση, τις παπαγαλίες και τις ρημάδες πανελλαδικές.
Χαρούμενα παιδιά σημαίνει χαρούμενοι γονείς, χαρούμενοι παππούδες και γιαγιάδες, σημαίνει διάχυση χαράς στη ζωή μας, σημαίνει χαρούμενη πόλη.
Μια πόλη για παιδιά όμως δεν είναι απλώς μια πόλη που κατασκευάζει μόνο υποδομές. Πρωτίστως είναι μια πόλη που νοιάζεται για τα παιδιά. Για το καθένα ξεχωριστά. Και ενεργοποιεί όλους να νοιάζονται, γονείς, ενήλικες, δασκάλους, γείτονες, τα ίδια τα παιδιά.
Η πόλη των παιδιών είναι η πόλη του μέλλοντος. Του καλού μέλλοντός μας.