Η συνεργασία Ελλάδας - ΗΠΑ σε θέματα Πολιτικής Προστασίας με έμφαση στην πρόληψη, την ετοιμότητα και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας, συμπεριλαμβανομένης της πυροπροστασίας, περιλαμβάνεται για πρώτη φορά στον Στρατηγικό Διάλογο των δύο χωρών, όπως αναφέρει το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σε ανακοίνωσή του. Επιβεβαιώνεται έτσι, όπως τονίζει το υπουργείο, «η σημασία της διεθνούς συνεργασίας στο ζήτημα της αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, ενώ η χώρα μας αποκτά έναν σημαντικό στρατηγικό εταίρο με τεχνογνωσία αιχμής στα θέματα αυτά».
Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του τρίτου γύρου Στρατηγικού Διαλόγου που ολοκληρώθηκε χθες στην Ουάσινγκτον υπό τους υπουργούς Εξωτερικών, Νίκο Δένδια και Antony J. Blinken, επισφραγίστηκε, σύμφωνα με το υπουργείο η κοινή δέσμευση για στενότερη συνεργασία μεταξύ των ομόλογων υπηρεσιών των δύο χωρών, ενώ συμφωνήθηκαν εκπαιδευτικές δράσεις στον τομέα της δασοπυρόσβεσης.
Ομάδα στελεχών του υπουργείου, με απόφαση του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη, μετέβη στην Ουάσινγκτον, όπου είχε συνομιλίες με στελέχη της αμερικανικής υπηρεσίας εκτάκτων αναγκών (Federal Emergency Management Agency - FEMA) και ανώτερους αξιωματούχους, ενώ συμφωνήθηκε η συνέχιση των συνομιλιών σε επίπεδο ομάδων εργασίας. Μάλιστα, όπως γνωστοποιεί το υπουργείο, προγραμματίζεται σε μεταγενέστερο χρόνο, μετάβαση του κ. Στυλιανίδη στις ΗΠΑ για περαιτέρω επαφές.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, από ελληνικής πλευράς υπογραμμίστηκε η σημασία μακροπρόθεσμων προγραμμάτων συνεργασίας για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος περιοχών που έχουν πληγεί από πυρκαγιές, με έμφαση σε δράσεις αντιδιαβρωτικής προστασίας και αναδάσωσης.
Στο πλαίσιο των συνομιλιών, η Ελλάδα ευχαρίστησε θερμά τις ΗΠΑ για τη συνδρομή τους στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών του καλοκαιριού, καθώς διέθεσαν ένα αεροσκάφος επιτήρησης P-8 Poseidon. Επιπλέον, συμφωνήθηκε να μεταβεί στη χώρα μας ομάδα ειδικών από τις ΗΠΑ για παροχή τεχνογνωσίας σχετικά με την αποκατάσταση των περιοχών που επλήγησαν.