Η Ρ. Αντωνοπούλου παρουσίασε τα κριτήρια επιλογή δήμων του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας

Η Ρ. Αντωνοπούλου παρουσίασε τα κριτήρια επιλογή δήμων του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας

Τα κριτήρια, βάσει των οποίων επιλέχθησαν οι δήμοι στους οποίους σε πρώτη φάση θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, παρουσίασε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου, στους δημάρχους της Κεντρικής Μακεδονίας, κατά την επίσκεψή της στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ).

Όπως είπε η αναπληρώτρια υπουργός, χρησιμοποιήθηκαν τρία κριτήρια, ώστε να επιλεγούν εκείνοι οι δήμοι που έχουν πάνω από χίλιους ανέργους, οι δήμοι που βρίσκονταν το 2015 πάνω από τον μέσο όρο, συν τρία τοις εκατό, του ποσοστού της μακροχρόνιας ανεργίας, και που από το 2011 μέχρι το 2015 σημείωσαν αύξηση ως προς τα ποσοστά μακροχρόνιας ανεργίας.

"Τα κριτήρια επέλεξαν τους δήμους" είπε η Ράνια Αντωνοπούλου, ενώ για τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν από την πλευρά δήμων επισήμανε ότι "η ουσία της αναστάτωσης που δημιουργήθηκε εντοπίστηκε σε ένα σημείο και αυτό ήταν το θέμα του αποκλεισμού. Αυτό όμως δεν ισχύει γιατί καταφέραμε να ενταχθούν όλοι οι δήμοι από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο".

"Το πρόγραμμα αυτό είναι μια θετική δράση και είναι μια μεγάλη και σημαντική ανάσα και ανακούφιση στους μακροχρόνια ανέργους" τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ Λάζαρος Κυρίζογλου.

"Εξακολουθώ να έχω ανησυχίες. Δεν έχω πειστεί προσωπικά ότι με όρους διαφάνειας και αποτελεσματικότητας έχει γίνει η επιλογή των δήμων που συμμετέχουν αρχικά στο πρόγραμμα" είπε ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος, και τόνισε ότι τα κριτήρια δεν έγιναν γνωστά στους δήμους, ώστε να μην υπάρχει καμία αμφιβολία και ανησυχία. Παράλληλα, έκανε λόγο για δήμους δύο ταχυτήτων στο γενικό πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας και ζήτησε να συμπεριληφθούν οι δήμοι Θέρμης, Λαγκαδά και Ωραιοκάστρου, που έχουν κέντρα φιλοξενίας προσφύγων στην δεύτερη φάση του αντίστοιχου προγράμματος κοινωφελούς εργασίας που αφορά τις δομές φιλοξενίας προσφύγων. Να πάρουν όλοι οι δήμοι αναλογικά ένα ποσοστό θέσεων κοινωφελούς εργασίας ζήτησε ο δήμαρχος Ηράκλειας Σερρών Κλεάνθης Κοτσακιαχίδης. Διευκρινίσεις για τις δυνατότητες διαδημοτικών συνεργασιών και δημιουργίας κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων ζήτησε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.

Ο χάρτης της κοινωφελούς εργασίας

Συγκεκριμένα, όπως είπε η Ράνια Αντωνοπούλου, σε 17 δήμους μέσω του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας θα προσληφθούν άμεσα 3.737 άτομα και στους ίδιους δήμους θα προσληφθούν στο τέλος του χρόνου άλλα 3.181 άτομα (συνολικά 6.918 άτομα). Από αυτά, στην Κεντρική Μακεδονία θα απασχοληθούν 3.327 άτομα συγκεκριμένα στους δήμους Σιντικής, Κορδελιού - Ευόσμου, Αμπελοκήπων - Μενεμένης, Θερμαϊκού, Καλαμαριάς, Παύλου Μελά και Παιονίας Κιλκίς.

Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη φάση των 34 δήμων, σε αυτούς θα απασχοληθούν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο 6.328 άτομα και μόλις λήξει το οκτάμηνο, δηλαδή στα μέσα του 2017 θα προσληφθούν επίσης στους ίδιους δήμους άλλα 6.328 άτομα. Από αυτά τα 12.656 άτομα συνολικά για όλη τη χώρα, στην Κεντρική Μακεδονία θα απασχοληθούν 3.443 άτομα συγκεκριμένα στους δήμους Λαγκαδά, Νεάπολης - Συκεών, Δέλτα, Θεσσαλονίκης, Νάουσας, Χαλκηδόνας, Κιλκίς και Βέροιας.

Πέραν των 51 δήμων (17 και 34) οι υπόλοιποι 274 δήμοι της χώρας θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα της κοινωφελούς εργασίας από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, με 20.000 θέσεις προκειμένου συνολικά ο αριθμός των ανθρώπων που θα απασχοληθούν να φτάσει τις 43.000.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για την απασχόληση ατόμων σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων επισήμανε ότι εξασφαλίστηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πέντε χιλιάδες θέσεις κοινωφελούς εργασίας, κατ' εξαίρεση, λόγω της κρίσης του προσφυγικού. Για τις 2.500 θέσεις κατατέθηκαν 30.547 αιτήσεις και αναμένονται σύντομα οι προσλήψεις ενώ για τις υπόλοιπες 2.500, θα βγει η προκήρυξη μέχρι το τέλος του χρόνου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ