Πριν λίγες μέρες έγινε γνωστό ότι οι ηγέτες του κουαρτέτου των χωρών, Αυστραλίας, ΗΠΑ, Ιαπωνίας και Ινδίας ("Quad") θα πραγματοποιήσουν την πρώτη τους διαδικτυακή συνάντηση, καθώς επιδιώκουν να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας.
Πρόκειται για τη πρώτη πρωτοβουλία του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να προωθήσει τις συμμαχίες ως μέσο άσκησης εξωτερικής πολιτικής ώστε να υπερκεράσει τα τραύματα του δόγματος "Πρώτα η Αμερική" του Ντόναλντ Τραμπ.
Για να συμβεί αυτό και να "ζωντανέψει" το φόρουμ διαλόγου το οποίο συστάθηκε άτυπα το 2007, αλλά κατέστη ανενεργό έκτοτε, το Πεκίνο έδωσε πολλές αφορμές.
Η Ινδία βρέθηκε αρκετές φορές τους περασμένους μήνες στο χείλος της ένοπλης σύρραξης με τη Κίνα με αφορμή τα αμφισβητούμενα σύνορα στην ευρύτερη περιοχή του Θιβέτ. Η Αυστραλία έχει μια επώδυνη εμπορική και διπλωματική διαμάχη με το Πεκίνο λόγω της απόφασης της να αποκλείσει τη κινεζική εταιρεία τεχνολογίας Huawei από την ανάπτυξη του δικτύου 5G. Η Ιαπωνία έχει εδαφικές διάφορες δεκαετιών με τη Κίνα, ενώ οι ΗΠΑ, τόσο επί Τραμπ όσο και επί Μπάιντεν έχουν ξεκαθαρίσει ποιος είναι "στρατηγικός ανταγωνιστής".
Παρότι δεν πρόκειται ακόμα για συμμαχία- λέξη ανάθεμα- για την Ινδία η οποία συνεχίζει την μακροχρόνια παράδοση του "κινήματος των αδέσμευτων", οι τέσσερις αυτές χώρες προχωρούν όλο και πιο συχνά σε κινήσεις που προσομοιάζουν σε μια... συμμαχία.
Για παράδειγμα, Ιαπωνία και Αυστραλία υπέγραψαν πριν μερικούς μήνες σύμφωνο αμυντικής συνεργασίας σε περίπτωση επίθεσης από τρίτο μέρος. Η Ινδία και οι ΗΠΑ έχουν στενές σχέσεις κυρίως σε εμπορικό επίπεδο οι οποίες τα τελευταία χρόνια όμως εμβαθύνουν και στο στρατιωτικό σκέλος. Υπενθυμίζεται ότι Ιαπωνία, ΗΠΑ και Αυστραλία πρόκειται να χρησιμοποιήσουν το μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς F-35, τεχνολογία που δεν έχει καταφέρει ακόμα να αναπτύξει η Κίνα.
Σε στρατιωτικό επίπεδο και χωρίς να υπολογίζονται οι ΗΠΑ, οι δυνάμεις των τριών, Αυστραλίας, Ιαπωνίας και Ινδίας δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητες. Όπως σημειώνει το περιοδικό Economist "οι χώρες αυτές έχουν 88 πολεμικά πλοία υψηλών προδιαγραφών, ενώ η Κίνα 80".
Παρόλα αυτά, αναλυτές σημειώνουν ότι ορισμένα κράτη της Νοτιοανατολικής Ασίας αντιμετωπίζουν αμήχανα το ενδεχόμενο μια τέτοιας συμμαχίας, εν μέρει λόγω του γεγονότος ότι υπέγραψαν πρόσφατα συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τη Κίνα.
Σε τελική ανάλυση όμως, όλα εξαρτώνται από τις ΗΠΑ και ειδικότερα από τον Τζο Μπάιντεν ο οποίος δείχνει εξ αρχής ότι θέλει να κτίσει ένα πλέγμα συμμαχιών και όχι μόνο στον "Ινδό Ειρηνικό".