Προτού καν συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel σήμερα, ο πρωθυπουργός της Τυνησίας Γιούσεφ Σάλεντ απέρριψε τις προτάσεις της Γερμανίας, η οποία κατηγορεί την Τύνιδα, μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Βερολίνο, ότι αρνείται να συνεργαστεί στον τομέα της αντιμετώπισης της μεταναστευτικής κρίσης.
Η Merkel δήλωσε το Σάββατο ότι επιθυμεί να ζητήσει από τον Σάλεντ η χώρα του να σταματήσει να εμποδίζει τις απελάσεις των παράτυπων μεταναστών, κυρίως όταν πρόκειται για ανθρώπους που συνδέονται με το σαλαφιστικό κίνημα. Το Βερολίνο κατηγορεί για τον ίδιο λόγο την Αλγερία και το Μαρόκο.
Η Τύνιδα εμπόδιζε επί μήνες την απέλαση του Άνις Άμρι, ο οποίος προκάλεσε τον θάνατο 12 ανθρώπων στο Βερολίνο στις 19 Δεκεμβρίου όταν έριξε ένα φορτηγό σε μια γεμάτη κόσμο χριστουγεννιάτικη αγορά για λογαριασμό του Ισλαμικού Κράτους.
«Οι αρχές της Τυνησίας δεν έχουν κάνει κανένα λάθος», τόνισε ο Σάλεντ σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild που κυκλοφορεί σήμερα, απορρίπτοντας τις κατηγορίες του Βερολίνου.
«Περιμένουμε από τις γερμανικές αρχές ξεκάθαρες αποδείξεις ότι ο άνθρωπος αυτός είναι πραγματικά Τυνήσιος. Οι παράτυποι μετανάστες χρησιμοποιούν πλαστά έγγραφα και καθυστερούν τη διαδικασία», πρόσθεσε.
Εξάλλου υποβάθμισε το εύρος του προβλήματος: «πρόκειται για έναν πολύ μικρό αριθμό 1.000 ατόμων».
Πριν ένα χρόνο η Γερμανία είχε επικρίνει και πάλι τις καθυστερήσεις στις απελάσεις, αφού η αστυνομία ανακοίνωσε ότι οι βασικοί δράστες των εκατοντάδων σεξουαλικών επιθέσεων που διαπράχθηκαν τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς στην Κολωνία ήταν πολίτες χωρών της Βόρειας Αφρικής που βρίσκονταν στη χώρα παράτυπα.
Στη Bild ο Τυνήσιος πρωθυπουργός είπε επίσης «όχι» στην ιδέα της Merkel για τη δημιουργία στη χώρα του καταυλισμών για την υποδοχή των προσφύγων και των μεταναστών που σώζονται στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τη Μεσόγειο από τη Λιβύη, προκειμένου να μην εισέρχονται στην Ευρώπη.
«Θα πρέπει να μιλήσουμε ξεκάθαρα και με σεβασμό για τις δυνατότητες που υπάρχουν στον τομέα αυτό», έχει επισημάνει η Γερμανίδα καγκελάριος.
«Η Τυνησία είναι μια νεαρή δημοκρατία, δεν πιστεύω ότι αυτό μπορεί να λειτουργήσει και δεν διαθέτουμε τις υποδομές για (την υποδοχή) καταυλισμών προσφύγων. Η λύση θα πρέπει να βρεθεί με τη Λιβύη», όπου οι διακινητές εκμεταλλεύονται το χάος που επικρατεί και την απουσία ενός λειτουργικού κράτους, πρόσθεσε ο Σάλεντ.
Εν μέσω προεκλογικής χρονιάς, το προσφυγικό ζήτημα έχει καταστεί σε πρώτιστης σημασίας για την Γερμανίδα καγκελάριο, η οποία έχει δεχθεί επιθέσεις ακόμη και από το κόμμα της για την πολιτική υποδοχής των προσφύγων που υιοθέτησε το 2015.
Το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) έχει εκμεταλλευτεί την κατάσταση για να εδραιωθεί στην πολιτική σκηνή, κατηγορώντας τη Merkel ότι θέτει σε κίνδυνο τη χώρα.
Στατιστικά οι Τυνήσιοι, οι Αλγερινοί και οι Μαροκινοί λαμβάνουν άσυλο στη Γερμανία σε ποσοστό 0,8%, 2,7% και 3,5% αντίστοιχα. Όμως το θέμα των απελάσεων είναι ευαίσθητο στην Τυνησία, μια χώρα που αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα με την ανεργία των νέων. Πολλές οικογένειες καταφέρνουν να επιβιώνουν χάρη κυρίως στα χρήματα που τους στέλνουν συγγενείς τους από την Ευρώπη.
Επίσης στο τέλος του 2016, μετά την αντιπαράθεση για την υπόθεση του Άνις Άμρι, αυξήθηκαν οι διαδηλώσεις στην Τυνησία κατά της επιστροφής στη χώρα των Τυνήσιων τζιχαντιστών.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η Τυνησία είναι μια από τις βασικές χώρες στρατολόγησης των τζιχαντιστών, με περίπου 5.500 πολίτες της να είναι μέλη τζιχαντιστικών οργανώσεων, όπως το Ισλαμικό Κράτος.
Η επιστροφή τους ενδέχεται να αποδειχθεί καταστροφική για την χώρα, η οποία κατάφερε παρά την οικονομική κρίση και τις τρομοκρατικές επιθέσεις να διατηρήσει τη σταθερότητά της και τις προόδους που έχει σημειώσει για να γίνει η μοναδική που κατάφερε να επιζήσει μετά την Αραβική Άνοιξη.
Υποσχόμενη να υποστηρίξει την πολιτική ανάπτυξης και επενδύσεων της Τυνησίας, η Merkel φαίνεται να αποκλείει την απειλή να συνδέσει την παροχή βοήθεια του Βερολίνου προς την Τύνιδα με το μεταναστευτικό πρόβλημα.
Τέλος, η Γερμανίδα καγκελάριος αναμένεται να αναφερθεί στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την ώρα που η Διεθνής Αμνηστία εκφράζει την ανησυχία της για την επιστροφή «βίαιων μεθόδων», όπως αυτές που χρησιμοποιούσε το καθεστώς του ανατραπέντος προέδρου Ζιν ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Photo by SOOC