Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) εξέφρασε σήμερα την "έντονη ανησυχία" του μετά την επίθεση με χημικά από την οποία έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 58 άνθρωποι και άλλοι 170 τραυματίστηκαν σε ένα προπύργιο των ανταρτών και των τζιχαντιστών στη βορειοδυτική Συρία.
Ο ΟΑΧΟ, που εδρεύει στη Χάγη, σε ανακοίνωση που εξέδωσε τόνισε ότι "ανησυχεί έντονα για τη φερόμενη επίθεση με χημικά όπλα" που σημειώθηκε στο Χαν Σεϊχούν, μια περιοχή στα νότια της επαρχίας του Ιντλίμπ". Προς το παρόν ο Οργανισμός "συγκεντρώνει και αναλύει πληροφορίες από όλες τις διαθέσιμες πηγές" και θα ανακοινώσει στη συνέχεια τα συμπεράσματά του.
Ιατρικές πηγές από το Χαν Σεϊχούν, τις οποίες επικαλείται το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ανέφεραν ότι τα θύματα παρουσίαζαν λιποθυμική τάση, έκαναν εμετό ή είχαν αφρούς στο στόμα. Μεταξύ των νεκρών είναι και τουλάχιστον 11 παιδιά.
"Ο ΟΑΧΟ καταδικάζει κατηγορηματικά τη χρήση χημικών όπλων από οποιονδήποτε και αν γίνεται, σε οποιοδήποτε μέρος και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες", πρόσθεσε.
Ο Οργανισμός, στον οποίο ο ΟΗΕ έχει αναθέσει την καταστροφή των χημικών όπλων σε όλον τον κόσμο, έχει αναλάβει επίσης να ερευνήσει παρόμοιες καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων στη Συρία αφότου η κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ επικύρωσε τη Σύμβαση για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, το 2013. Στις αρχές Μαρτίου ανακοίνωσε ότι ερευνά οκτώ επιθέσεις με τοξικά αέρια που διαπράχθηκαν από τις αρχές του έτους. Εξετάζει επίσης "περισσότερες από 20" καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων από τον Αύγουστο μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου του 2016, όπως ανέφερε ο γενικός διευθυντής του, ο Αχμέτ Ουζουμτζού, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Μια αποστολή του ΟΗΕ και του ΟΑΧΟ έχει διαπιστώσει ότι το συριακό καθεστώς πραγματοποίησε τουλάχιστον τρεις επιθέσεις με χλώριο το 2014 και το 2015 και ότι οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους έκαναν χρήση αερίου μουστάρδας το 2015.
Η συριακή κυβέρνηση διαψεύδει ότι χρησιμοποιεί χημικά όπλα στον πόλεμο που έχει στοιχίσει ήδη τη ζωή σε 310.000 ανθρώπους από τον Μάρτιο του 2011.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ