ΗΠΑ: Δεν θέλουμε πόλεμο με την Β. Κορέα, αλλά δεν μπορούμε να τον αποκλείσουμε

ΗΠΑ: Δεν θέλουμε πόλεμο με την Β. Κορέα, αλλά δεν μπορούμε να τον αποκλείσουμε

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ τόνισε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν ήδη καταλήξει σε ορισμένα σενάρια διευθέτησης της κρίσης στην κορεατική χερσόνησο, κάποια από τα οποία «είναι πιο άσχημα από άλλα».

Σύμφωνα με το ΒBloomberg, o H.R. McMaster δήλωσε ότι η απειλή από την Πιονγιάνγκ είναι "πολύ πιο προχωρημένη" από ό, τι αναμενόταν και το Πεντάγωνο έχει ένα "βαθύ οπλοστάσιο επιλογών" αν απαιτηθεί.

Ο McMaster παραδέχθηκε ότι δεν υπάρχει μια «πλήγμα ακριβείας» ικανό να λύσει το πρόβλημα στην κορεατική χερσόνησο και τόνισε ότι αν και οι ΗΠΑ κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να αποφύγουν τον πόλεμο κάτι τέτοιο δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Αναγνώρισε, μάλιστα, ότι κάθε στρατιωτική επιλογή θα καταλήξει σε αντίδραση από τη Βόρεια Κορέα που θα απειλήσει τους πολίτες της Νότιας Κορέας, προσθέτοντας ότι αυτό είναι το πρωταρχικό μέλημα των ΗΠΑ. «Ο κίνδυνος αυτός σίγουρα λαμβάνεται υπόψη σε όλες τις προσπάθειες σχεδιασμού», δήλωσε ο McMaster.

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας συμπλήρωσε δε ότι οι ΗΠΑ "μόλις τώρα" αρχίζουν να βλέπουν τα αρχικά αποτελέσματα των κυρώσεων εναντίον της Β. Κορέας, προσθέτοντας ότι είναι προς συμφέρον της Κίνας να διασφαλίσει την τήρηση των κυρώσεων.