Επιστολή προς τον Υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν με την οποία αντιτίθενται στα σχέδια των ΗΠΑ να πουλήσουν 40 F -16 στην Τουρκία απέστειλαν ομάδα 41 μέλη της βουλής των Αντιπροσώπων της οποίας ηγείται ο ελληνικής καταγωγής Κρις Πάπας.
«Μοιραζόμαστε τον κοινό στόχο για μια Τουρκία που θα έχει τις ρίζες της στη Δύση, αλλά δε θα επιτύχουμε αυτόν τον στόχο εάν η κυβέρνηση Ερντογάν παραβιάσει τη νομοθεσία των ΗΠΑ και των προτύπων της συμμαχίας του ΝΑΤΟ», γράφουν χαρακτηριστικά.
Όπως εξηγούν, «λιγότερο από ένα χρόνο από την επιβολή αυτών των κυρώσεων CAATSA στην Τουρκία, η κυβέρνηση Ερντογάν έχει καταστήσει σαφές ότι δεν έχει καμία πρόθεση να συμμορφωθεί με τη νομοθεσία των ΗΠΑ ή να αντιμετωπίσει τις υποκείμενες συνθήκες που οδήγησαν στην απόρριψή της από το πρόγραμμα F-35. Μάλιστα, τον Σεπτέμβριο, ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε την πρόθεσή του να αγοράσει επιπλέον S-400», ανέφερε η επιστολή.
Ακόμη, οι «41» προειδοποίησαν ότι εάν η κυβέρνηση των ΗΠΑ προχωρήσει στην πώληση επικαλούμενη τεχνικά στοιχεία, τότε θα αναγκαστούν να «εξετάσουν πρόσθετη νομοθεσία για τον περιορισμό μιας πιθανής αγοράς».
Στην επίσημη ιστοσελίδα του Κρις Πάπας γίνεται εκτενής αναφορά στο χρονικό της υπόθεσης: Τον Οκτώβριο μετά τη διαρροή ότι οι ΗΠΑ θα πουλήσουν στην Τουρκία 40 μαχητικά F-16 και 80 κιτ εκσυγχρονισμού για τα υπάρχοντα πολεμικά αεροσκάφη, οι γερουσιαστές απευθύνθηκαν στο ΥΠΕΞ για να επιβεβαιώσουν την είδηση, κάτι όμως που δεν έγινε. «Ωστόσο, ήρθε η δημόσια τοποθέτηση του Ερντογάν στις 17 Οκτωβρίου να επιβεβαιώσει ότι Τουρκία και ΗΠΑ βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις» αναφέρουν οι Γερουσιαστές.
Στη συνέχεια τονίζονται οι λόγοι για τους οποίους είναι κατά αυτής της πώλησης: «Οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας είναι ενδεικτικές του μετασχηματισμού της Τουρκίας από τον Πρόεδρο Ερντογάν σε ένα κράτος απατεώνων με επικεφαλής έναν ηγέτη με εθνικιστική φιλοσοφία, νεο-οθωμανικές φιλοδοξίες και πλήρη περιφρόνηση της τήρησης του διεθνούς δικαίου», είχε δηλώσει ο Γερουσιαστής Μπιλιράκης.
Για να καταλήξει: Το αίτημα της Τουρκίας για εκσυγχρονισμένα F-16 μετά την αφαίρεση από το πρόγραμμα F-35 δείχνει ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν δεν λαμβάνει το μήνυμα. Είναι η συμπεριφορά του Προέδρου Ερντογάν που πρέπει να αλλάξει, όχι οι συγκεκριμένες λεπτομέρειες του αιτήματός του. Οι S-400 έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωτική τεχνολογία που σχετίζεται με το F-35, κάτι που οδήγησε στην απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα. Τα εκσυγχρονισμένα ραντάρ F-16 χρησιμοποιούν παρόμοια τεχνολογία με τα F-35 και παρουσιάζουν παρόμοιους κινδύνους κοντά στον πύραυλο S-400., ενώ χαρακτηριστικά σημειώνει ότι εγείρεται θέμα και με την πρόσφατη ένταξή της Τουρκίας στη «γκρίζα λίστα» για πιθανή τρομοκρατία.