Οι πλούσιες χώρες του Κόλπου, όπως η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, καθώς και οι αναδυόμενες χώρες των BRICS πρέπει να κάνουν περισσότερα για να βοηθήσουν τους Σύρους πρόσφυγες δήλωσε χθες η υφυπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αν Ρίτσαρντ.
"Θα θέλαμε να δούμε περισσότερη βοήθεια να έρχεται από τις χώρες του Κόλπου που βρίσκονται στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και είναι - συγκριτικά με την Ιορδανία και το Λίβανο - πλούσιες χώρες", δήλωσε η Ρίτσαρντ στο τηλεοπτικό δίκτυο C-SPAN.
"Θα θέλαμε να δούμε περισσότερη βοήθεια επίσης και από τις αποκαλούμενες χώρες των BRICS, την Βραζιλία, την Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και σε μικρότερο βαθμό από την Νότια Αφρική", πρόσθεσε. "Αυτές είναι οι πλούσιες χώρες που έχουν ενδιαφέρον στην περιοχή που μπορούν και πρέπει να κάνουν περισσότερα από ανθρωπιστικής μεριάς", τόνισε.
Όπως ανέφερε η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, οι χώρες του Κόλπου, όπως το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν μεγάλη συνεισφορά στη βοήθεια των προσφύγων, όμως άλλες χώρες, όπως η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ μπορούν να κάνουν περισσότερα.
Καμία από τις έξι χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Περσικού Κόλπου (Σαουδική Αραβία, Ομάν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κουβέιτ, Μπαχρέιν και Κατάρ) δεν έχουν υπογράψει το ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες που διέπει το διεθνές δίκαιο στα αιτήματα ασύλου, από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Οι κυβερνήσεις των χωρών του Κόλπου - όπως υποστηρίζουν - έχουν υποδεχτεί εκατοντάδες χιλιάδες Σύρους πρόσφυγες από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου στη Συρία - όχι όμως με το νόμιμο καθεστώς του πρόσφυγα.
Το Σεπτέμβριο μια κυβερνητική πηγή του υπουργείου Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο ότι η χώρα έχει δεχτεί περίπου 2,5 εκατομμύρια Σύρους από την έναρξη του πολέμου.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ