Για πολλούς υποστηρικτές του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, η απόφαση του να εγκρίνει τα πυραυλικά πλήγματα στη Συρία ως απάντηση στην επίθεση με χημικά όπλα που φέρεται ότι εξαπέλυσε το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στην πόλη Χαν Σεϊχούν, αποτέλεσε μια επίδειξη ισχύος και αποφασιστικότητας – οι λόγοι ακριβώς για τους οποίους τον ψήφισαν για πρόεδρο των ΗΠΑ στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.
Σε συνεντεύξεις περισσότερων από δώδεκα ψηφοφόρων του Ρεπουμπλικανού προέδρου που συγκέντρωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, κάποιοι υποστήριξαν ότι η απόφαση του να δώσει εντολή στον αμερικανικό στρατό να εμπλακεί απευθείας στον συριακό πόλεμο απείχε παρασάγγας από το κεντρικό σύνθημα της προεκλογικής εκστρατείας του: «Πρώτα Η Αμερική» (America First) και την πολιτική απομονωτισμού που στήριξε.
Αντιθέτως με αρκετούς ακροδεξιούς ψηφοφόρους του Τραμπ που αποδοκίμασαν τα πλήγματα των 59 αμερικανικών πυραύλων πλεύσης που εκτόξευσαν δύο αμερικανικά πολεμικά πλοία από την ανατολική Μεσόγειο κατά της αεροπορικής βάσης Σαϊράτ του συριακού στρατού, οι περισσότεροι από τους ψηφοφόρους του Ρεπουμπλικάνου προέδρου, οι οποίοι προέρχονται από το Τέξας, την Φλόριντα και την Νέα Υόρκη, τόνισαν στις συνεντεύξεις τους πως η επίθεση δεν αποτέλεσε μια παραίτηση από την δέσμευση του να θέτει τα συμφέροντα των ΗΠΑ πάνω από οτιδήποτε άλλο .
«Μου άρεσε, μου άρεσε, μου άρεσε. Είχε δηλώσει από την πρώτη μέρα ανάληψης των προεδρικών του καθηκόντων ότι δεν πρόκειται να κάνει οποιαδήποτε ανοησία», τόνισε ο 28χρονος Άντονι Καλβανέζε, εργοδηγός στο Στάτεν Άιλαντ, δημοτικό διαμέρισμα της πόλης της Νέας Υόρκης. «Χρειάζεται να ξεκινήσει να δείχνει την ανωτερότητα μας στον κόσμο», πρόσθεσε.
Ο Τραμπ προέβη στην απόφαση του παρά την δέσμευση που είχε κάνει κατά την προεκλογική του εκστρατεία ότι θα αποφύγει ανάμειξη στις συγκρούσεις της Μέσης Ανατολής. Πριν από τέσσερα χρόνια, είχε προειδοποίησε τον προκάτοχό του, Δημοκρατικό Μπαράκ Ομπάμα να αποφύγει να εξαπολύσει επίθεση ενάντια στις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος, ως απάντηση στην επίθεση τους με χημικά όπλα ενάντια σε αμάχους.
Η προφανής ιδεολογική αντίφαση θύμωσε κάποιους από τους ένθερμους υποστηρικτές του Τραμπ από την ακροδεξιά.
Ο Πολ Τζόζεφ Γουάτσον, εκδότης του μέσου ενημέρωσης Infowars με έδρα το Λονδίνο, που δημοσιεύσει ατεκμηρίωτες θεωρίες συνωμοσίας και το οποίο έχει επαινέσει ο Αμερικανός πρόεδρος, με ανάρτηση του στο Twitter δήλωσε πως: «Αποβιβάζεται από το τρένο του Τραμπ».
Ο αυτοχαρακτηριζόμενος ηγέτης των λευκών εθνικιστών Ρίτσαρντ Σπένσερ χαρακτήρισε «προδοσία» την απόφαση του Αμερικανού προέδρου, υπογραμμίζοντας «το τέλος του συνθήματος: "Πρώτα Η Αμερική"».
Σε αντιδιαστολή, πολυάριθμοι ψηψοφόροι του Ρεπουμπλικάνου είπαν πως εξακολουθούν να τον εμπιστεύονται για να εκπληρώσει τις υποσχέσεις του.
Ο 53χρονος Τοντ Ρέκναγκελ διευθύνων σύμβουλος μιας ιδιωτικής εταιρείας επενδύσεων στο Πάναμα Σίτι Μπιτς της Φλόριντας, υποστήριξε ότι η εντολή του Τραμπ ενίσχυσε την στήριξη του προς αυτόν καθώς έδειξε την προθυμία του να προσαρμόζει τις σκέψεις του στα γεγονότα.
Κάποιοι άλλοι επισήμαναν ότι ο ηγέτης των ΗΠΑ δεν είχε άλλη επιλογή από το να δράσει, δεδομένης της φρίκης που προκάλεσε η επίθεση με χημικά όπλα της Τρίτης.
«Αν επιτρέπαμε αυτό να περάσει χωρίς να κάνουμε τίποτε, θα ήμασταν το ίδιο κακοί, όπως εκείνοι που δεν έκαναν τίποτε ενόσω ο Χίτλερ προέλαυνε σε όλη την Ευρώπη» κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, επισήμανε ο 64χρονος Τομ Χάρνεϊ, χρηματιστής από Λοντερχιλ της Φλόριντας.
«Δολοφόνησαν αθώους: Γυναίκες, μωρά, παιδιά», είπε από την πλευρά του ο Τζόζεφ Μουρ, δικηγόρος που κάνει πρακτική στο Μπρούκλιν. «Πόσες βόμβες ρίξαμε στην Συρία; Εύχομαι (τα δύο αμερικανικά πολεμικά πλοία) να έριχναν τις διπλάσιες».
Άλλοι δήλωσαν ότι ο Τραμπ, που καλλιέργησε προεκλογικά μια εικόνα του σκληρού ηγέτη και υποσχέθηκε να ενισχύσει τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, προέβη σε μια κίνηση που καταδεικνύει ότι οι ΗΠΑ παραμένουν ο παγκόσμιος ηγέτης.
Σε αντίθεση, άλλοι ψηφοφόροι του Αμερικανού προέδρου υποστήριξαν ότι: «Ο βομβαρδισμός είναι μια σπατάλη χρόνου και χρήματος των Αμερικανών», όπως τόνισε ο 42χρονος απόστρατος λοχίας Άντονι Σάγκε, από το Τέξας, που έχει υπηρετήσει στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. «Θα έπρεπε να μεριμνούμε για τους ανθρώπους εδώ, πρώτα στην Αμερική», είπε.
«Ήταν ενάντια σε μια στρατιωτική επέμβαση στην Συρία, αλλά τώρα δείχνει ολοένα και περισσότερο ότι γίνεται ένα γρανάζι του συστήματος», επισήμανε ο 23χρονος Αμπντί Μοχάμεντ, Σομαλός μετανάστης από το Σέιντ Πολ της Μινεσότας, που ψήφισε τον Τραμπ.
«Διστάζω κάπως να πάρω θέση», είπε η 39χρονη Μέλανι Γκρόουβς, ιδιοκτήτρια μιας μικρής επιχείρησης στο Λουισβιλ του Ιλινόις, που τον περασμένο μήνα διοργάνωσε μια εκδήλωση υπέρ του Τραμπ.
«Το καλύτερο σενάριο είναι αυτό να αποτελέσει ένα ισχυρό μήνυμα ότι ξεπεράστηκε η κόκκινη γραμμή», τόνισε σε τηλεφωνική συνέντευξη. «Το χειρότερο σενάριο, που πολλοί συνωμοσιολόγοι πιστεύουν, ότι οδηγούμεθα προς τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο», συμπλήρωσε.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ