Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κάλεσε σήμερα την αμερικανική κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα να ξεκινήσει έρευνα εναντίον 21 πρώην Αμερικανών αξιωματούχων– ανάμεσα τους και τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Ου. Μπους– για ενδεχόμενες ποινικές παραβάσεις που προκύπτουν από τον ρόλο που διαδραμάτισαν στα βασανιστήρια που υπέβαλαν πράκτορες της υπηρεσίας κατασκοπείας των ΗΠΑ (CIA) σε κρατούμενους, υπόπτους για τρομοκρατία.
Ανάμεσα στους πρώην αξιωματούχους για τους οποίους η HRW ζητά να διεξαχθεί έρευνα, είναι ο πρώην αντιπρόεδρος Ντικ Τσέινι, ο πρώην διευθυντής της CIA Τζορτζ Τένετ, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Τζος Άσκροφτ και η Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Κοντολίζα Ράις.
Η HRW υποστηρίζει πως οι λεπτομέρειες των ανακριτικών μεθόδων της CIA που καταγράφονται στην έκθεση της Γερουσίας για τα βασανιστήρια, που δημοσιεύτηκε το Δεκέμβριο του 2014, , αποτελούν επαρκή στοιχεία για την διακυβέρνηση του Ομπάμα για να προχωρήσει στη διεξαγωγή έρευνας.
«Έχει περάσει ένας χρόνος από τη δημοσίευση της έκθεσης της Γερουσίας για τα βασανιστήρια και ακόμη η διακυβέρνηση Ομπάμα δεν έχει ξεκινήσει νέες ποινικές έρευνες για τα βασανιστήρια της CIA», ανέφερε ο Κένεθ Ροθ, εκτελεστικός διευθυντής της οργάνωσης σε ανακοίνωση του. «Χωρίς ποινικές έρευνες, που θα αποκλείουν η επιβολή βασανιστηρίων να υιοθετείται ως μια πολιτική επιλογή, η κληρονομιά της κυβέρνησης Ομπάμα θα κηλιδωθεί για πάντα».
Εκπρόσωποι των Μπους και Τένε αρνήθηκαν να προβούν σε κάποιο σχόλιο, ενώ εκπρόσωποι των Τσέινι, Άσκροφτ και Ράις δεν εντοπίστηκαν για να προβούν σε κάποιο σχόλιο, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς.
Αξιωματούχοι της διακυβέρνησης Μπους και Ρεπουμπλικάνοι υποστηρίζουν πως η CIA χρησιμοποίησε «βελτιωμένες ανακριτικές μεθόδους», που δεν συνιστούν βασανισμό, ενώ κατηγόρησαν την έκθεση της Γερουσίας για μεροληψία.
«Πρόκειται για ανοησίες», είχε πει πριν περίπου ένα χρόνο, μετά τη δημοσίευση της έκθεσης στο Ρόιτερς ο Τζέιμς Μίτσελ, ένας από τους σχεδιαστές των ανακριτικών μεθόδων. «Μερικά από τα ευρήματα είναι απλά ψέματα», είχε πει.
Σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε μαζί με την έκθεση που έφερε τον τίτλο «Όχι άλλες δικαιολογίες», «Ένας οδικός χάρτης για την απόδοση δικαιοσύνης για τα βασανιστήρια της CIA», ο πρόεδρος του Αμερικανικού Δικηγορικού Συλλόγου κάλεσε και αυτός με τη σειρά του για τη διεξαγωγή νέας έρευνας. Τον Ιούνιο ο Αμερικανικός Δικηγορικός Σύλλογος σε επιστολή του προς την υπουργό Δικαιοσύνης Λορέτα Λιντς επίσης υποστήριξε πως οι περιγραφές που καταγράφονται στην έκθεση της Γερουσίας χρήζουν διερεύνησης.
Η HRW υποστηρίζει πως η έκθεση της Γερουσίας περιλαμβάνει νέες πληροφορίες που δείχνουν βασανισμό κρατουμένων σε παράβαση της αμερικανικής και της διεθνούς νομοθεσίας.
Η Λόρα Πίτερ, σύμβουλος σε θέματα εθνικής ασφαλείας της HRW και κύρια συντάκτρια της έκθεσης, δήλωσε πως οι εκκλήσεις κάποιων υποψήφιων για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος για αναβίωση των ανακριτικών μεθόδων της CIA κάνουν πιο σημαντική τη διεξαγωγή μιας νέας έρευνας.
«Μέχρι να ξεκαθαριστεί η εγγενής εγκληματικότητα αυτών των ενεργειών, υπάρχει ο κίνδυνος οι μελλοντικές κυβερνήσεις να χρησιμοποιήσουν ξανά τις ίδιες μεθόδους», ανέφερε.
Τον Οκτώβριο, η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU) υπέβαλε αγωγή εναντίον των Τζέιμς Μίτσελ και Μπρους Τζέσεν, ψυχολόγων που εκπόνησαν το πρόγραμμα των λεγόμενων «προχωρημένων τεχνικών ανάκρισης» της CIA, την περίοδο διακυβέρνησης του Τζορτζ Ου. Μπους, καταγγέλλοντας πως οι δύο ψυχολόγοι παρότρυναν την υπηρεσία «να υιοθετήσει τα βασανιστήρια ως επίσημη πολιτική» και στην πορεία ενθυλάκωσαν εκατομμύρια δολάρια.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ