ΗΠΑ: Προσπαθούμε για την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας

ΗΠΑ: Προσπαθούμε για την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας

Ο αμερικανός αντιπρόεδρος Mike Pence δήλωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους συνεχίζουν τις προσπάθειές τους για να επιτύχουν με διπλωματικά μέσα την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας και να απαλύνουν τα δεινά του λαού της χώρας αυτής, όμως διεμήνυσε για πολλοστή φορά πως όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι για την Ουάσινγκτον.

Κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας που απηύθυνε στους αμερικανούς στρατιωτικούς στην αεροπορική βάση Γιοκότα της Ιαπωνίας, ο Pence επέμεινε ότι η Ουάσινγκτον συμπαρίσταται στη Νότια Κορέα, κράτος που χαρακτήρισε στενό σύμμαχο των ΗΠΑ.

Ο Pence έκανε αυτή την ομιλία πριν μεταβεί στην Πιοντσάν για την τελετή έναρξης των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων την Παρασκευή. Ορισμένα αγωνίσματα της διοργάνωσης ξεκινούν από σήμερα.

Ο Pence, ο οποίος αναμένεται εντός της ημέρας να συναντηθεί με τον ιάπωνα πρωθυπουργό Shinzo Abe, θα εκπροσωπήσει τις ΗΠΑ στην Πιοντσάν, όπου αναμένεται να είναι επίσης παρόντες ανώτατοι βορειοκορεάτες αξιωματούχοι.

Αν και ο αμερικανός αντιπρόεδρος δεν απέκλειε το ενδεχόμενο μιας συνάντησής του με βορειοκορεάτες αξιωματούχους, ένα ανώτερο στέλεχος του ΥΠΕΞ της Βόρειας Κορέας απέρριψε νωρίτερα σήμερα το ενδεχόμενο οι αγώνες της Πιοντσάν να αποτελέσουν πολιτικό όχημα για την προώθηση των διπλωματικών προσπαθειών να επιλυθεί η κρίση που έχουν προκαλέσει τα βορειοκορεάτικα εξοπλιστικά προγράμματα.

Την Τετάρτη, ο Pence διεμήνυσε ότι η Ουάσινγκτον θα επιβάλλει σύντομα τις πιο σκληρές κυρώσεις της μέχρι σήμερα σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ