Ισπανία: Αποσύρεται το διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον Carles Puigdemont

Ισπανία: Αποσύρεται το διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον Carles Puigdemont

Ένας ισπανός δικαστής απέσυρε τα ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης για τον καταλανό ηγέτη Carles Puigdemont και τα τέσσερα μέλη του πρώην υπουργικού συμβουλίου του, που έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με την έκδοση από το Βέλγιο.

Σύμφωνα με το ΑP, ο δικαστής εκτιμά ότι τα μεμονωμένα εντάλματα δεν έχουν ισχύ σε ένα έγκλημα που διαπράχθηκε από μια ευρύτερη ομάδα, ενώ τόνισε ότι οι συγκεκριμένοι πολιτικοί έχουν δείξει την «πρόθεσή τους να επιστρέψουν στην Ισπανία» προκειμένου να διεξαχθούν εκλογές στην Καταλονία.

Οι πέντε Καταλανοί βρίσκονται υπό έρευνα μεταξύ άλλων για εξέγερση και υπεξαίρεση, εγκλήματα που τιμωρούνται με φυλάκιση δεκαετιών στην Ισπανία. Τα ευρωπαϊκά και διεθνή εντάλματα σύλληψης εκδόθηκαν στις 3 Νοεμβρίου.

Ο Puigdemont είναι επικεφαλής της εκστρατείας του κόμματός του για τις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου που κάλεσε η ισπανική κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να βρεθεί μια δημοκρατική λύση στη μεγαλύτερη θεσμική κρίση της χώρας σε διάστημα σχεδόν τεσσάρων δεκαετιών.

Ωστόσο το Δικαστήριο επεσήμανε ότι το ισπανικό ένταλμα σύλληψης εις βάρος τους εξακολουθεί να ισχύει και θα συλληφθούν, αν επιστρέψουν στην Ισπανία, όπως εξήγησαν δικαστικές πηγές.

Με την ακύρωση του διεθνούς εντάλματος, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας θέλει να αποφευχθεί ο κίνδυνος η βελγική δικαιοσύνη να απορρίψει κάποιες από τις κατηγορίες που βαρύνουν τους πέντε Καταλανούς αυτονομιστές.