JC Juncker για Brexit: Δεν μπορεί να υπάρξει α λα καρτ πρόσβαση στην ενιαία αγορά.

JC Juncker για Brexit: Δεν μπορεί να υπάρξει α λα καρτ πρόσβαση στην ενιαία αγορά.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προειδοποίησε και πάλι σήμερα το Λονδίνο ότι δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στην ενιαία αγορά της Ευρώπης, αν απαγορεύσει σε ορισμένους πολίτες της ΕΕ να εργάζονται στη Βρετανία μετά το Brexit.

"Δεν μπορεί να υπάρξει α λα καρτ πρόσβαση στην ενιαία αγορά", δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά την ετήσια ομιλία του για την "κατάσταση της Ένωσης". "Απεριόριστη πρόσβαση στην ενιαία αγορά μπορούν να έχουν μόνο εκείνοι που αποδέχονται ότι θα υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση ανθρώπων και αγαθών".

Χθες το ίδιο σημείο είχε επισημάνει και ο Γκι Φέρχοφστατ, ο διαπραγματευτής του Ευρωκοινοβουλίου για το Brexit. Είπε πως οι τέσσερις ευρωπαϊκές ελευθερίες –αγαθών, υπηρεσιών, κεφαλαίου και εργασίας– είναι αδιαίρετες και πως η Βρετανία δεν μπορεί να έχει μία από αυτές χωρίς τις υπόλοιπες.

Στη διάρκεια της σημερινής συζήτησης, ο Φέρχοφστατ είπε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χειριστεί τις διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία ως μια ευκαιρία για πρόοδο παρά για να πάρει εκδίκηση.

"Το Brexit δεν είναι μειονέκτημα. Το βλέπω περισσότερο ως ευκαιρία", είπε. "Το καθήκον μας, η ευθύνη μας είναι να κάνουμε το Brexit μια επιτυχία για την Ευρώπη, για όλους τους πολίτες της Ευρώπης.

"Το Brexit δεν είναι θέμα τιμωρίας, δεν είναι θέμα εκδίκησης", είπε, απευθυνόμενος στους βρετανούς ευρωσκεπτικιστές ευρωβουλευτές που τον χαρακτήρισαν ώς έναν "φανατικό" κατά της Βρετανίας, καθώς επιδιώκει μια μεγαλύτερη ολοκλήρωση της ΕΕ.

Ο Νάιτζελ Φάρατζ, από το Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου, είπε πως η επιμονή του Φέρχοφστατ αυτή την εβδομάδα ότι η Βρετανία δεν μπορεί να διατηρήσει την πρόσβαση στην ενιαία αγορά της ΕΕ αν δεν αποδεχθεί πλήρως της ελεύθερη μετανάστευση από την ΕΕ σημαίνει ότι δεν είναι πιθανή μια συμφωνία.

Ο Φέρχοφστατ, πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, είπε: "Ας σταματήσουμε κι από τις δύο πλευρές της Μάγχης την ομαδική κατάθλιψή μας, ας σταματήσουμε την πολιτική της διαίρεσης κι ας εκμεταλλευθούμε αυτή την ευκαιρία όχι για να σκοτώσουμε την Ευρώπη όπως επιθυμούν κάποιοι από εσάς αλλά για να επανεπινοήσουμε την Ευρώπη".

Ο Φέρχοφστατ θα εκπροσωπήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις διαπραγματεύσεις από τη στιγμή που η βρετανική κυβέρνηση θα ξεκινήσει τη διαδικασία του Brexit.

Από την πλευρά της, η γαλλική κυβέρνηση επανέλαβε την πίεση που ασκεί στη Βρετανία προκειμένου να επαναλάβει τις συνομιλίες για την έξοδό της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δύο ημέρες πριν από μια σύνοδο κορυφής στην Μπρατισλάβα που θα συζητήσει το μέλλον της ΕΕ μετά την ψήφο υπέρ του Brexit.

"Για το Brexit, η Γαλλία επιθυμεί οι συνομιλίες να ξεκινήσουν από τώρα έως το τέλος του έτους, ή στις αρχές του νέου έτους", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στεφάν Λε Φολ.

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε επίσημα σήμερα τη σύσταση μιας ομάδας εργασίας που έχει επιφορτισθεί με τις διαπραγματεύσεις για το Brexit, η οποία θα αρχίσει να εργάζεται την 1η Οκτωβρίου, με επικεφαλής τον Γάλλο Μισέλ Μπαρνιέ και τη Γερμανίδα Ζαμπίνε Βάιαντ, η οποία θα τον αναπληρώνει.

"Σε αυτή τη νέα ομάδα θα συμμετάσχει ο ανθός της Επιτροπής", ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Η ομάδα, με την επωνυμία "Ομάδα εργασίας άρθρου 50", θα είναι "επιφορτισμένη με την προετοιμασία και τη διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο, λαμβάνοντας υπόψη το πλαίσιο των μελλοντικών σχέσεών του με την Ευρωπαϊκή Ένωση", προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η ομάδα "θα συντονίζει το σύνολο των εργασιών της Επιτροπής σε όλες τις στρατηγικές, επιχειρησιακές, νομικές και οικονομικές πτυχές που συνδέονται με αυτές τις διαπραγματεύσεις" και "μπορεί να στηρίζεται στη συγκεκριμένη υποστήριξη όλων των υπηρεσιών της Επιτροπής", διευκρινίζεται.

Ο διορισμός του Γάλλου Μισέλ Μπαρνιέ ως επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας είχε ανακοινωθεί ήδη από τις 27 Ιουλίου, έναν μήνα μετά το δημοψήφισμα κατά το οποίο οι Βρετανοί αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την ΕΕ. Πρώην υπουργός Εξωτερικών επί προεδρίας Ζακ Σιράκ (2004-2005), ο Μπαρνιέ ήταν Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς από το 2010 έως το 2014.

Σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα έχει και μια αναπληρώτρια σε αυτή τη νέα "task force" (ομάδα εργασίας) μετά το Brexit, τη Γερμανίδα Ζαμπίνε Βάιαντ, η οποία σήμερα είναι η δεύτερη στην ιεραρχία της γενικής διεύθυνσης εμπορίου της Κομισιόν.

"Στα τρέχοντα καθήκοντά της, η κυρία Βάιαντ χειρίζεται κυρίως θέματα που σχετίζονται με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, την εμπορική απαγόρευση, την TTIP και την πολιτική γειτονίας", υπογραμμίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διευκρινίζοντας ότι η Βάιαντ έχει δουλέψει στο παρελθόν στα γραφεία δύο πρώην Επιτρόπων, του Πασκάλ Λαμί (Εμπορίου) και του Λουί Μισέλ (Ανάπτυξης και Ανθρωπιστικής Βοήθειας).

Άλλα ονόματα που ανακοινώθηκαν σήμερα είναι: εκείνο της Στεφανί Ρίζο, που θα είναι "η κύρια σύμβουλος" του Μισέλ Μπαρνιέ, και του Γκέοργκ Έμιλ Ρίκελες, συμβούλου του για τις σχέσεις ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ