Σκληρά λόγια χρησιμοποίησε ο πρόεδρος της Κομισιόν για την Τουρκία και την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα όσον αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος-δικαίου. «Η Τουρκία απομακρύνεται με γιγάντια βήματα από την Ευρώπη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Jean-Claude Juncker, μιλώντας στους πρέσβεις της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
«Το ζήτημα είναι αν πρέπει να βάλουμε ένα τέλος στις διαπραγματέυσεις με την Τουρκία. Είναι ένα καθαρά θεωρητικό ζήτημα, αφού σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει προς το παρόν διαπραγμάτευση», συνέχισε.
«Εγώ θα ήθελα να συμπεριφερθούμε με τέτοιο τρόπο ώστε οι Τούρκοι να παρατηρήσουν πως είναι αυτοί, δηλαδή το ''σύστημα Ερντογάν'', που καθιστούν αδύνατη την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, αντί να παγιδευθούμε», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, για να πει στη συνέχεια: «Ολόκληρη η ευθύνη βρίσκεται στην τουρκική πλευρά».
Αλλά και η Angela Merkel εμφανίστηκε απογοητευμένη στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα, όπου τόνισε ότι οι εξελίξεις στην Τουρκία «κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση».
«Θα ήθελα πολύ να έχουμε καλύτερες σχέσεις (...) αλλά δυστυχώς βρισκόμαστε σε μια περίπλοκη φάση», πρόσθεσε η γερμανίδα καγκελάριος, απευθυνόμενη και προς τα 3 και πλέον εκατομμύρια των Τούρκων που ζουν και εργάζονται στη Γερμανία και πρόκειται να ψηφίσουν και στις επικείμενες εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε όμως και στο καυτό ζήτημα του Brexit, δηλώνοντας μη ικανοποιημένος από τις θέσεις του Λονδίνου.«Πρώτα ρυθμίζουμε το παρελθόν και μετά ασχολούμαστε με το μέλλον», πρόσθεσε ο Juncker, την ώρα που ξεκινά σε τεχνικό επίπεδο ανάμεσα στις δύο αντιπροσωπείες ο τρίτος γύρος των διαπραγματεύσεων για το Brexit.
«Είναι ανάγκη να είμαστε απολύτως ξεκάθαροι στο ότι δεν θα ξεκινήσουμε καμία διαπραγμάτευση για τη νέα οικονομική και εμπορική σχέση ανάμεσα στο Ηωνμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση προτού απαντηθούν όλα τα ερωτήματα (...) που αφορούν στο διαζύγιο ανάμεσά μας. Δεν μπορούμε να αναμειγνύουμε όλα αυτά τα θέματα».
«Θα ήθελα να είμαι σαφής ότι έχω διαβάσει με την πρέπουσα προσοχή όλα τα έγγραφα της βρετανικής κυβέρνησης και κανένα από αυτά δεν είναι ικανοποιητικό. Έτσι, υπάρχουν πάρα πολλά θέματα τα οποία πρέπει να διευθετηθούν», σημείωσε επίσης.