«Η κυβέρνηση μας αξιοποιεί κάθε ευκαιρία που προσφέρουν οι διεθνείς συμφωνίες, οι συμφωνίες σε επίπεδο ΕΕ και σε επίπεδο ΟΟΣΑ, για να πατάξουμε, όσο μας επιτρέπει το παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, τη μαζική φοροδιαφυγή που κάνουν ορισμένες πολυεθνικές εταιρείες», δήλωσε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου κατά τη συζήτηση και επεξεργασία του σχεδίου νόμου "Κύρωση της Πολυμερούς Συμφωνίας Αρμοδίων Αρχών για την Ανταλλαγή Εκθέσεων ανά Χώρα και διατάξεις εφαρμογής". «Θέλουμε να προστατεύσουμε τη φορολογική βάση, θέλουμε η οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα, η οποία επωφελείται από τις δημόσιες υποδομές, να φορολογείται στην Ελλάδα και θέλουμε να διατηρούνται ίσοι και δίκαιοι όροι ανταγωνισμού μεταξύ μικρών, μεσαίων και πολυεθνικών επιχειρήσεων», είπε η υφυπουργός, στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, που συζήτησε σήμερα το σχέδιο νόμου.
Η υφυπουργός Οικονομικών ανέφερε πως η κυβέρνηση προχωράει και ενσωματώνει στην ελληνική έννομη τάξη σημαντικές διεθνείς συμβάσεις, που οι προηγούμενες κυβερνήσεις αν και τις είχαν υπογράψει, τις άφηναν συστηματικά στα συρτάρια. Αυτό γινόταν και σε άλλους σημαντικούς τομείς, όπως για παράδειγμα το λαθρεμπόριο, είπε η υφυπουργός Οικονομικών και κατήγγειλε ότι δεν εκδίδονταν οι απαιτούμενες υπουργικές αποφάσεις. «Η κυβέρνηση εκδίδει τις εφαρμοστικές αποφάσεις, συμπληρώνει τη νομοθεσία όπου χρειάζεται, και φτιάχνει όπου χρειάζεται άλλη νομοθεσία», δήλωσε η Κατερίνα Παπανάτσιου και προσέθεσε πως οι διεθνείς συμβάσεις αποτελούν σημαντικό εργαλείο κατά της φοροδιαφυγής. Η υφυπουργός επισήμανε ότι τα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους οι φοροφυγάδες είναι πολλά, και ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει βήματα σε ευρωπαϊκό και σε διεθνές επίπεδο, πρέπει να γίνουν περισσότερα ώστε η κάθε χώρα να μην προσπαθεί μόνη της τον αθέμιτο ανταγωνισμό, από χώρες ευνοϊκού φορολογικού καθεστώτος και από επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν.
Με τη συμφωνία που κυρώνεται από τη Βουλή, οι όμιλοι πολυεθνικών επιχειρήσεων με ετήσια ενοποιημένα έσοδα 750 εκατ. ευρώ και άνω, οφείλουν να υποβάλλουν έκθεση ανά χώρα, να δίνουν στοιχεία για το ποσό των εσόδων, τα κέρδη προ φόρου εισοδήματος, τον καταβληθέντα και τον οφειλόμενο φόρο εισοδήματος, τον αριθμό των εργαζομένων τους, το μετοχικό κεφάλαιο, τα συσσωρευμένα κέρδη και τα περιουσιακά στοιχεία σε κάθε περιοχή φορολογικής δικαιοδοσίας και «αυτά είναι στοιχεία που επιτρέπουν πρώτη εκτίμηση αν μια επιχείρηση έχει πραγματική ή εικονική δραστηριότητα». Σύμφωνα με όσα ανέφερε η υφυπουργός, το 10% των πολυεθνικών ομίλων στην ΕΕ πραγματοποιούν το 90% του συνολικού κύκλου εργασιών.
Στόχος του σχεδίου νόμου είναι η αντιμετώπιση πρακτικών επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού των πολυεθνικών τις οποίες δεν διαθέτουν οι εγχώριες επιχειρήσεις, όπως είπε η κ. Παπανάτσου, που σημείωσε ότι η πρακτική αυτή όχι μόνο διαβρώνει τη φορολογική βάση αλλά δημιουργεί και αθέμιτο ανταγωνισμό καθώς «οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις φορολογούνται τελικά βαρύτερα από τους πολυεθνικούς ομίλους». «Οι πολυεθνικές επιχειρήσεις μπορούν να κάνουν φοροδιαφυγή με εργαλεία μαζικής καταστροφής. Με λίγες κινήσεις γίνεται φοροδιαφυγή δεκάδων ή και εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ», είπε η υφυπουργός Οικονομικών για να σημειώσει ότι σε παγκόσμιο και διεθνές επίπεδο θα έπρεπε να επιδειχθεί μεγαλύτερη πολιτική βούληση.
Θετικοί στο νομοσχέδιο δηλώνουν η ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, η Ένωση Κεντρώων, οι ΑΝΕΛ και το Ποτάμι. Καταψηφίζουν ΚΚΕ και ΧΑ.
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Αντωνίου υπογράμμισε ότι με το σχέδιο νόμου στόχος είναι να καταπολεμηθεί αποτελεσματικά η φοροδιαφυγή από πολυεθνικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον και σε διάφορες χώρες, πολύ περισσότερο που η φοροδιαφυγή νοθεύει τον υγιή ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων και διαβρώνει τη φορολογική βάση.
Ο εισηγητής της ΝΔ Γιώργος Βλάχος ανέφερε ότι το κόμμα του, όπως έπραξε το 2013 με το Ν. 4153, όπως έπραξε με το νόμο για την τεκμηρίωση των ενδοομιλικών συναλλαγών, αλλά και όπως κάνει πάντα σε όλες τις συμβάσεις που συνδέονται με την ανταλλαγή πληροφοριών για φορολογικά ζητήματα και αμοιβαίας διοικητικής συνδρομής και συνεργασίας, θα υπερψηφίσει την κύρωση της συμφωνίας, διότι «απλά την εκφράσει και την πιστεύει, πιστεύει ότι μπορεί να δώσει λύση σε προβλήματα της πραγματικής οικονομίας».
Ο Γιώργος Αρβανιτίδης από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη είπε ότι ψηφίζει το σχέδιο νόμου καθώς προστίθεται ένα ακόμη κομμάτι στο παζλ για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής από πολυεθνικούς ομίλους. Ο βουλευτής δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι η συγκεκριμένη συμφωνία θέτει κανόνες, δημιουργεί ένα σύστημα που θα καταστήσει ευκολότερο τον εντοπισμό χρήματος που δεν δηλώνεται και να υπογραμμίσει ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη στηρίζει κάθε προσπάθεια για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, «στην οποία δυστυχώς, μέχρι σήμερα η κυβέρνηση παίρνει πολύ κακό βαθμό».
Ο Σάκης Βαρδαλής από το ΚΚΕ επισήμανε ότι αυτή η συμφωνία και τα μέτρα που προτείνονται δείχνουν ότι η φοροδιαφυγή παραμένει κίνητρο της καπιταλιστικής οικονομίας, βασικό κίνητρο στον κεφαλαιοκρατικό τρόπο οργάνωσης της οικονομίας παραμένει το κέρδος. «Κανείς δεν έρχεται να επενδύσει για την ψυχή της μάνας του ούτε για να δώσει δουλειά σε ανέργους», ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ και άρα η φοροδιαφυγή είναι σύμφυτη με το καπιταλιστικό σύστημα.
«Πώς να ανταγωνιστεί ο Έλληνας αυτόν που έχει μηδέν φόρο στα σύνορα του;», παρατήρησε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμένος και προσέθεσε ότι η κατάσταση στην Ευρώπη είναι στρεβλή και σαφώς πρέπει να υπάρξουν κανόνες, «αλλά αν η Ελλάδα θέλει να φέρει κεφάλαια, πρέπει να δοθούν κίνητρα για να έρθουν παραγωγικές επενδύσεις».
Ο Δημήτρης Καβαδέλας είπε πως η θέση της Ένωσης Κεντρώων είναι ότι η ενοποίηση της Ευρώπης δεν θα προχωρήσει αν δεν γίνουν βήματα και προσέγγιση με ενοποίηση φορολογικών νόμων και πολιτικών των κρατών-μελών. Πρόσθεσε δε πως «είναι ουτοπία, στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και της ελεύθερης κίνησης κεφαλαίων, και χωρίς να δώσουμε αρμοδιότητες σε υπερεθνικά όργανα που θα συντονίζουν και θα νομοθετούν και θα ελέγχουν, ότι θα μπορέσουμε ποτέ να καταπολεμήσουμε την φοροαποφυγή και τη φοροδιαφυγή».
Ο Γιώργος Μαυρωτάς υπογράμμισε ότι για το Ποτάμι αποτελεί προτεραιότητα να στηρίζει κάθε πράξη που έχει στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φορολογικής απάτης και φοροαποφυγής. «Ό,τι έχει να κάνει με κανόνες, με διαφάνεια και κλείσιμο των παραθύρων που εκμεταλλεύονται κάποιοι για να νοθεύσουν τον ανταγωνισμό, είναι στη σωστή κατεύθυνση», είπε ο βουλευτής του Ποταμιού.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ