Η ηθική διάσταση της πώλησης όπλων προς τη Σαουδική Αραβία θα έπρεπε πρώτα να γίνει ως ερώτηση προς την κυβέρνηση ή προς όλους αυτούς που εκφράζουν μέσω της δήθεν αριστερής τους προσέγγισης τα ιδιαίτερα συναισθήματα και τη μεγάλη αλληλεγγύη προς τόπους ή χώρες, δήλωσε ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Καρδίτσας, Κώστας Τσιάρας, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm».
«Αυτή τη στιγμή από την κυβέρνηση υπάρχει μία αμηχανία, η οποία έχει αναδειχθεί κυρίως από το γεγονός ότι μετά τη συζήτηση, που έγινε την προηγούμενη Δευτέρα, με αντικείμενο την επίκαιρη επερώτηση, που έκανε η ΝΔ προς τον Πάνο Καμμένο, σχετικά με την πώληση του πολεμικού υλικού, έσπευσε μέσα από την Επιτροπή Εξοπλισμών να υποβάλει ένα αίτημα ξανά επαναφοράς του θέματος και δεύτερης συζήτησης. Και νομίζω ότι εκεί πρέπει να εστιάσει κανείς και όχι σε αυτό που τελικά ψηφίσαν οι ευρωβουλευτές, οι οποίοι ανήκουν στη ΝΔ, γιατί όλα αυτά κινούνται, όχι μόνο μέσα από μία λογική που ενδεχομένως η ΝΔ βάζει, αλλά μέσα από μία λογική, που η ίδια η Ευρώπη στην πραγματικότητα οριοθετεί, μέσα από συγκεκριμένες επιλογές ή μέσα από διακρατικές συμφωνίες».
Σε ό,τι αφορά την ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επί της πρότασης επιβολής εμπάργκο όπλων στη Σαουδική Αραβία ο κ. Τσιάρας παρατήρησε: «Εάν θέλουμε να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους και να τα οριοθετήσουμε υπάρχουν όντως ζητήματα αυτή τη στιγμή, που ξεπερνούν, είτε τον τρόπο, με τον οποίο μπορεί να βλέπουμε μία κατάσταση που εξελίσσεται, γιατί μπορεί να υπάρχουν άλλα ζητήματα πίσω από αυτή, ή ενδεχομένως την αιτιολόγηση της ψήφου βουλευτών, ευρωβουλευτών σε συγκεκριμένα φόρα και χώρους. Αν αυτό αποδειχθεί συνολικά ότι δεν πρέπει να γίνει, θα είμαι κι εγώ υπέρ αυτής της επιλογής. Αλλά ακόμη και σήμερα που μιλάμε υπάρχει μία διχογνωμία. Μέχρι τώρα αυτό που συνέβαινε δεν είχε απασχολήσει ή δεν είχε ευαισθητοποιήσει την κοινή ευρωπαϊκή κοινή γνώμη στον βαθμό ή στο μέτρο που θα έπρεπε».
Ερωτηθείς σχετικά με την αμφισβήτηση από τη ΝΔ της γνησιότητας των αποδεικτικών της πληρεξουσιότητας του Βασίλη Παπαδόπουλου εγγράφων, που παρουσίασε στη βουλή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο κ. Τσιάρας εξήγησε: «Είναι άλλο να έχει κανείς ένα έγγραφο, που να πιστοποιείται η γνησιότητά του, σε ό,τι αφορά το γνήσιο αντίγραφο και άλλο να πιστοποιείται η γνησιότητά του, σε ό,τι αφορά την ουσία. Το να υπάρχει ένα έγγραφο, που να λέει ότι εγώ είμαι πληρεξούσιος κάποιου και να πιστοποιείται το ότι αυτό είναι γνήσιο, είναι εντελώς διαφορετικό με το να είναι πραγματικά πληρεξούσιος κάποιου. Ο κ. Καμμένος ξέραμε ότι μέσα από τη γνωστή του τακτική θα προσπαθούσε να παραπλανήσει για άλλη μια φορά το ελληνικό κοινοβούλιο».
Υπογράμμισε, δε, πως «χειρότερο είναι το γεγονός ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός παρασύρθηκε από τον κ. Καμμένο, με αποτέλεσμα να δημιουργεί τεράστια ζητήματα από εδώ και πέρα για ιδιαίτερες πτυχές, που αφορούν στην εξωτερική μας πολιτική, αφενός μεν γιατί αναφέρθηκε σε ένα άλλο πρόσωπο, που τελικά αποδεικνύεται ότι δεν είχε τον ρόλο του κ. Παπαδόπουλου -τον κ . Σφακιανάκη- κι αφετέρου γιατί με αυτόν τον τρόπο προφανώς δημιουργεί πολλά μεγάλα ζητήματα από εδώ και πέρα σε σχέση με τις πληροφορίες, που μπορούν να λαμβάνουν οι δικοί μας διπλωμάτες, οι δικοί μας πρέσβεις σε διαφορετικές χώρες».
«Φαίνεται πόσο εκτεθειμένη είναι αυτή η κυβέρνηση και για τα πλαστά έγγραφα και για το γεγονός ότι εδώ και πολύ καιρό πέφτει στο ένα μετά το άλλο ατόπημα, σχετικά με το πώς διαχειρίζεται κρίσιμα θέματα και με το πόσο μιλάνε και λένε την αλήθεια οι υπουργοί, ακόμη και ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, αλλά και με το πόσο τελικά περιθωριοποιεί τη γενικότερη εικόνα της χώρας μας σε άλλες χώρες» επισήμανε ο κ. Τσιάρας.
Αναφερόμενος, εξάλλου, στο θέμα των πλειστηριασμών ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ σημείωσε: «Η κυβέρνηση γι άλλη μια φορά όλες αυτές τις υποσχέσεις, που έδωσε και δεν μπορεί να τις υλοποιήσει, τις μεταφέρει ως αιτία ή ως λόγο σε αυτό που έχει συμβεί στο παρελθόν. Με τη λογική να λες ότι "εγώ θα ήθελα να το κάνω, αλλά φταίνε οι προηγούμενοι", δεν υπήρχε λόγος να έρθουν οι επόμενοι, αν αυτή ήταν μία πραγματικότητα προδιαγεγραμμένη».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία: SOOC