Κανονικά οι εμβολιασμοί με το σκεύασμα της AstraZeneca - Ομαλά κύλησε το πρόγραμμα των ραντεβού

Κανονικά οι εμβολιασμοί με το σκεύασμα της AstraZeneca - Ομαλά κύλησε το πρόγραμμα των ραντεβού

Λείπουν οι αποδείξεις για να ενοχοποιηθεί το εμβόλιο της Astrazeneca για περιστατικά αιματικών θρομβώσεων που έχουν αναφερθεί από άτομα στην Ευρώπη που έχουν εμβολιαστεί, δήλωσε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, σημειώνοντας πως συνεχίζονται στη χώρα μας «σταθερά και με εμπιστοσύνη» οι εμβολιασμοί με το συγκεκριμένο σκεύασμα. 

Όπως είπε η κα Θεοδωρίδου κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα μας, πραγματοποιήθηκαν δύο συνεδριάσεις της Επιτροπής Εμβολιασμών για το θέμα, όπου ελήφθησαν υπόψη όλα τα υπάρχοντα δεδομένα και η μεγάλου μεγέθους εμπειρία του εμβολιασμού εκατομμυρίων ατόμων στη Βρετανία που στηρίζει την άποψη ότι «θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτική στο να θεωρήσουμε ότι υπάρχει σύνδεση των επεισοδίων με τον εμβολιασμό».

Τόνισε πως η Επιτροπή Εμβολιασμών «ομόφωνα κρίνει πως δεν συντρέχει λόγος τροποποίησης της εισήγησής της». «Η επιτροπή σε συνεργασία με τον ΕΟΦ δίνουν απόλυτη προτεραιότητα σε θέματα ασφάλειας των εμβολίων. Πριν δύο ώρες ο EMA γνωμοδότησε ανάλογα επισημαίνοντας ότι μελετά τις περιπτώσεις μία προς μια και την Πέμπτη θα επανέλθει στο θέμα», υπογράμμισε η κα Θεοδωρίδου.

«Παρακολουθούμε», συνέχισε η κα Θεοδωρίδου, «ότι εθνικοί οργανισμοί διαφόρων χωρών αναστέλλουν προσωρινά και προληπτικά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca λόγω πιθανής συσχέτισης του εμβολίου με θρομβοεμβολικά επεισόδια». «Τόσο ο EMA όσο και ο ΠΟΥ με δηλώσεις του έχουν αποσυνδέσει την αιτιολογική συσχέτιση του εμβολίου με τα επεισόδια», σημείωσε η πρόεδρος της επιτροπής εμβολιασμού.

«Λείπουν αποδείξεις για να ενοχοποιήσει κανείς ένα τόσο χρήσιμο εμβόλιο» τόνισε και συνέχισε λέγοντας: «Η επιτροπή έρευνα μία προς μία τις περιπτώσεις και επισημαίνει ότι ο αριθμός των εμβολιαζομένων δεν παρουσιάζει μεγαλύτερο ποσοστό από αυτόν που εμφανίζεται στον γενικό πληθυσμό».

Όπως είπε η κα Θεοδωρίδου, «βασικό ενός εμβολίου είναι η ασφάλεια του. Ένα εμβόλιο μπορεί να παρουσιάσει ήπιες και αυτοπεριορισμένες ανεπιθύμητες ενέργειες και ενδεχομένως να παρουσιαστούν και σπάνιες παρενέργειες γι' αυτό και υπάρχει συνεχής παρακολούθηση».

Σημείωσε επίσης πως «έχουμε ακούσει οι περισσότεροι γιατροί ότι ορισμένα άτομα από τον φόβο των επεισοδίων παίρνουν αντιπηκτικά πριν τον εμβολιασμό» και τόνισε πως.«αυτό είναι λάθος, να συνεχίσουν να πηγαίνουν χωρίς καμιά ιδιαίτερη πρόληψη».

Ομαλά το πρόγραμμα των ραντεβού για τους εμβολιασμούς

Όπως ανέφερε κατά τη σημερινή ενημέρωση ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ομαλά έχει κυλήσει ο προγραμματισμός των ραντεβού για εμβολιασμούς με το σκεύασμα της AstraZeneca.

Συγκεκριμένα σε ποσοστό 85% ανέρχεται η προσέλευση των πολιτών, με βάση τα ραντεβού που είχαν προγραμματιστεί για την Τρίτη, για να εμβολιαστούν με το AstraZeneca γεγονός που δείχνει ότι ο κόσμος δεν τρόμαξε από τις τελευταίες εξελίξεις. 

O κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε πως σήμερα από τα 7.815 προγραμματισμένα ραντεβού για εμβολιασμό με το AstraZeneca πραγματοποιήθηκαν μέχρι το απόγευμα 6.684, τονίζοντας ότι «το ποσοστό είναι πολύ υψηλό, δεδομένων των συνθηκών» και ότι οι έως τώρα ακυρώσεις κινούνται στα επίπεδα του φυσιολογικού.

Ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 28.000 εμβολιασμοί έως το απόγευμα, ενώ συνολικά περισσότεροι από 1.300.000 συμπολίτες μας έχουν λάβει το εμβόλιο. «Με την πρώτη δόση έχουν εμβολιαστεί 890.000 άτομα», ανέφερε.

Όπως ενημέρωσε ο κ. Θεμιστοκλέους, στις 19 Μαρτίου ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για την ομάδα Α ατόμων υψηλού κινδύνου στην οποία υπολογίζονται 215.000 άτομα.

Δείτε βίντεο

Διαβάστε Περισσότερα

Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Λέμφωμα

#LightItGreen: Στα «πράσινα» τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, στο «φως» η Ομόνοια