Η στήριξη των σεισμόπληκτων της Κρήτης είναι βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης, ενώ σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, έχει ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών αλλά και η αυτοψία στα σπίτια, όπου ήδη έχουν ολοκληρωθεί σε 500. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στην αυθαίρετη δόμηση με τον υπουργό να τονίζει πως πλέον μπαίνει τέλος και αυτά είναι «διαχρονική ευθύνη της Πολιτείας». Τέλος, μπαίνει και στη γραφειοκρατία για τις αποζημιώσεις αφού θα δίνονται με μία αίτηση.
Πιο αναλυτικά, ο Κ. Καραμανλής σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον Ant1 ξεκαθάρισε πως «έχει ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών στην Κρήτη, ώστε οι πληγέντες να πάρουν τα χρήματα τους το συντομότερο», ενώ επισήμανε ότι «παρότι τα σεισμικά φαινόμενα είναι ακόμη έντονα, στην Κρήτη βρίσκονται περίπου 100 μηχανικοί της Διεύθυνσης Φυσικών Καταστροφών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και ανέφερε ότι έχουν ήδη ολοκληρωθεί 500 αυτοψίες» και τόνισε ότι «στόχος είναι οι αυτοψίες να ολοκληρωθούν άμεσα, ώστε να μπορέσουν οι πολίτες να κάνουν όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες για να λάβουν την κρατική αρωγή».
«Δεν έχει καμία σχέση ο τρόπος αντιμετώπισης μίας φυσικής καταστροφής από την ελληνική πολιτεία με αυτό που συνέβαινε στο παρελθόν. Ο πρωθυπουργός είπε αυτό το προφανές: Ότι αντί να τρέχει ο κάθε πολίτης να δίνει ένα χαρτί σε κάθε υπηρεσία για να πάρει αποζημίωση, αυτό θα γίνεται με μία αίτηση», υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής.
Χαρακτήρισε σημαντικό ποσό την προκαταβολή των 20.000 ευρώ, υπενθυμίζοντας ότι «η ίδια διαδικασία ακολουθήθηκε στις καταστροφικές πυρκαγιές της Βαρυμπόμπης και της Εύβοιας». «Δεν θα ξεχαστούμε και θα βρούμε τρόπους να σπάσουμε τα γρανάζια της γραφειοκρατίας», τόνισε ο κ. Καραμανλής, διαβεβαιώνοντας ότι «και κατά τη διαδικασία των δεύτερων ελέγχων θα είμαστε από πάνω για να λύσουμε όλα τα προβλήματα και να μην υπάρξουν καθυστερήσεις».
Ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι «για την αυθαίρετη δόμηση έχει διαχρονική ευθύνη η πολιτεία, η οποία πρέπει να βάλει μία τελεία στο φαινόμενο και αυτό κάνει».