Στα προβλήματα της Ιταλίας με αφορμή την κρατική διάσωση δύο περιφερειακών τραπεζών και στο τίμημα που θα κληθούν να καταβάλουν οι φορολογούμενοι, αναφέρονται οι εφημερίδες της Γερμανίας.
Όπως παρατηρεί στην ηλεκτρονική της έκδοση η Die Zeit, το σύνηθες αφήγημα είναι ότι «η εδώ και πολλά χρόνια πληττόμενη από κρίσεις Ιταλία δεν πέφτει στον γκρεμό - τώρα όμως γλιστρά σε αυτόν, αργά και αναπότρεπτα. Αυτό συμβαίνει τόσο αθόρυβα, ώστε από ευρωπαϊκή σκοπιά είτε δεν γίνεται αντιληπτό είτε αποσιωπάται συνειδητά.
Στην αρχή της εβδομάδας έγινε γνωστό ότι η Banca Popolare di Vicenza και η Banca Veneto χρεοκοπούν. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν προθυμοποιήθηκαν να συμβάλουν στη διάσωση. Το κατά πολύ σημαντικότερο πρόβλημα όμως είναι η τράπεζα Monte Paschi di Siena. Αυτή διασώθηκε πρόσφατα με χρηματικές ενέσεις του ιταλικού κράτους. Όχι οι πιστωτές αλλά το κράτος κλήθηκε να πληρώσει. (…) Σε αυτά προστίθενται και τα παλιά οικονομικά προβλήματα της Ιταλίας: ασθενική ανάπτυξη, επίμονη ανεργία, μειούμενη ανταγωνιστικότητα (…)».
Iδιαίτερα ακριβή υπόθεση χαρακτηρίζει την τραπεζική διάσωση στην Ιταλία η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, επισημαίνοντας ότι η Banca Popolare di Vicenza και η Banca Veneto ενδέχεται να στοιχίσουν στην ιταλική κυβέρνηση έως και 17 δισ. ευρώ.
Όπως σχολιάζει η εφημερίδα, «το τίμημα πληρώνουν τώρα οι φορολογούμενοι, αν και η ΕΕ έχει θέσει σε ισχύ εδώ και πάνω από έναν χρόνο κανονισμούς για την εκκαθάριση προβληματικών τραπεζών, οι οποίοι θα πρέπει να αποτρέπουν στην πραγματικότητα ακριβώς αυτό. (σ.σ. την εκκαθάριση με χρήματα φορολογουμένων). Η όλη δράση δεν συνιστά μόνο απογοητευτικό πισωγύρισμα στην περίοδο της χρηματοοικονομικής κρίσης. Η διάσωση α λα ιταλικά καταφέρει κι ένα βαρύ πλήγμα στην ιδέα μιας ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης» υπογραμμίζει η Handelsblatt.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ