Καταφύγιο στην Κολομβία βρήκε ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας

Καταφύγιο στην Κολομβία βρήκε ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας

Ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, ο Antonio Ledezma, ο οποίος συνελήφθη το 2015 έπειτα από κατηγορίες για συνωμοσία αλλά είχε τεθεί υπό κατ΄οίκον περιορισμό στο Καράκας, διέφυγε μέσω των συνόρων στην Κολομβία, σύμφωνα με ΜΜΕ των δύο χωρών.

«Καλωσήλθες στην ελευθερία!» έγραψε στο twitter ο πρώην πρόεδρος της Κολομβίας Andres Pastrana, ο οποίος πρόσκειται στην αντιπολίτευση της Βενεζουέλας. Η οικογένεια του Ledezma, ο δικηγόρος και το κόμμα του δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι για να επιβεβαιώσουν την πληροφορία.

Νωρίς το πρωί της Παρασκευής, ο 62χρονος δικηγόρος έφτασε στην Κολομβία και το απόγευμα επιβιβάστηκε σε πτήση με προορισμό τη Μαδρίτη, όπως ανέφερε μια πηγή της αεροπορικής εταιρείας με την οποία ταξιδεύει. Αναμένεται ότι θα φτάσει στην Ισπανία νωρίς το πρωί του Σαββάτου.

Η εκπρόσωπός του,  επιβεβαίωσε ότι ο Ledezma κατευθύνεται στην Ισπανία όπου ζει η σύζυγός του.

«Η φωνή μου ενώνεται με τη χορωδία των Βενεζουελάνων που ζήτησαν βοήθεια στην Κολομβία», δήλωσε ο ίδιος νωρίτερα, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Κουκούτα, μια πόλη πάνω στα σύνορα των δύο χωρών, πριν φτάσει στην Μπογκοτά.

Ο Ledezma ζήτησε την αποχώρηση του Maduro από την εξουσία, λέγοντας ότι "δεν μπορεί να συνεχίσει να βασανίζει τον λαό της Βενεζουέλας που λιμοκτονεί".

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας δεν έχει κάνει κάποιο επίσημο σχόλιο για την υπόθεση. Στο Καράκας, έξω από την κατοικία του δημάρχου, περιπολούσαν άνδρες των μυστικών υπηρεσιών.

Ο Ledezma είχε συλληφθεί τον Φεβρουάριο του 2015 στο γραφείο του από δεκάδες ένοπλους πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών. Κατηγορήθηκε για συνωμοσία κατά του προέδρου και σύσταση συμμορίας, προφυλακίστηκε και η εισαγγελία ζήτησε να καταδικαστεί σε κάθειρξη 16 ετών. Ωστόσο δύο μήνες αργότερα, αφού υποβλήθηκε σε μια χειρουργική επέμβαση, οι αρχές δέχτηκαν να τον αποφυλακίσουν και να τεθεί σε κατ'' οίκον περιορισμό για λόγους υγείας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ