Τη πλήρη ετοιμότητα των μονάδων λιγνίτη και φυσικού αερίου ζητά ο διαχειριστής του συστήματος προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αύξηση της ζήτησης ενόψει του χειμώνα.
Είχε προηγηθεί αίτημα της ΡΑΕ προς τον ΑΔΜΗΕ να προβεί σε μελέτη για την επάρκεια της χώρας κατά το κτίσιμο τρίμηνο Δεκεμβρίου - Φεβρουαρίου, με τον διαχειριστή να διαπιστώνει ότι τα αποθέματα νερού στους ταμιευτήρες της ΔΕΗ βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας.
Κανονικά δεν τίθεται θέμα επάρκειας, ωστόσο σε περίπτωση απότομης αύξησης της ζήτησης το σύστημα θα φτάσει να καλύπτει οριακά τις ανάγκες. Αυτός είναι και ο λόγος που οι μονάδες της ΔΕΗ όχι μόνο πρέπει να είναι έτοιμες, αλλά πρέπει να έχουν και τις απαραίτητες ποσότητες καυσίμου. Ταινιόδρομοι, εκσκαφείς και άλλα μηχανήματα που είχαν παροπλιστεί στο πλαίσιο της απολιγνιτιποίησης, πλέον επισκευάζονται προκειμένου να είναι έτοιμα για τις ανάγκες των ορυχείων της Πτολεμαΐδας.
Στο μεταξύ , οι ενεργειακές τιμές παραμένουν στα ύψη, μετά και την στάση της Ρωσίας να μην κάνει πράξη τις δεσμεύσεις του προέδρου Πούτιν για αύξηση των ποσοτήτων φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.
Η χθεσινή πολυαναμενόμενη δημοπρασία χωρητικότητας αγωγών, δεν άφησε περιθώρια αισιοδοξίας για επιπλέον τροφοδοσία από τους Ρώσους τον επόμενο μήνα, ούτε μέσω του ουκρανικού αγωγού, ούτε μέσω των γραμμών που περνούν από την Πολωνία στη βορειοδυτική Ευρώπη. Η δημοπρασία κινήθηκε στα πλαίσια του προηγούμενου μήνα, επομένως οι ροές φυσικού αερίου για τον μήνα του Νοεμβρίου με τα μέχρι στιγμής στοιχεία θα κινηθούν στα τρέχοντα επίπεδα.
Αυτός είναι ο λόγος που παρά τις υποσχέσεις του Ρώσου Προέδρου για αυξημένες ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, ο ευρωπαϊκός δείκτης αναφοράς για το φυσικό αέριο παράδοσης Νοεμβρίου όχι μόνο δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να αποκλιμακωθεί τουλάχιστον κάτω από τα 53 ευρώ/ μεγαβατώρα, αλλά αντίθετα κινείται σταθερά πάνω από τα 80 ευρώ/μεγαβατώρα. Χτες μάλιστα από τα 85 ευρώ/μεγαβατώρα κινήθηκε έως και τα 107 ευρώ/μεγαβατώρα, για να κλείσει εν τέλη πέριξ των 89 ευρώ/μεγαβατώτα.