Η απομάκρυνση των αμάχων και των ανταρτών από το Χαλέπι, που είχε ανακοινωθεί ότι θα ξεκινήσει σήμερα, έχει καθυστερήσει για αρκετές ώρες και ίσως να μην αρχίσει πριν από αύριο Πέμπτη.
Μια συμφωνία που υπεγράφη υπό την αιγίδα της Ρωσίας και της Τουρκίας, η οποία ανακοινώθηκε χθες Τρίτη το βράδυ, προβλέπει την απομάκρυνση των αμάχων και των ανταρτών που βρίσκονται στον τελευταίο θύλακα του ανατολικού Χαλεπιού.
Η απομάκρυνσή τους αναμενόταν να ξεκινήσει σήμερα στις 05:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τοπικές πηγές.
Όμως τρεις ώρες αργότερα περίπου είκοσι πράσινα λεωφορεία που περίμεναν στη συνοικία Σαλαχεντίν, η οποία ήταν χωρισμένη στον τομέα που βρισκόταν υπό τον έλεγχο των ανταρτών και σε αυτό που ήταν υπό τον έλεγχο του στρατού, δεν είχαν κινηθεί. Οι οδηγοί των λεωφορείων κοιμόντουσαν μέσα στα οχήματά τους και κανένας άμαχος ή αντάρτης δεν φαινόταν πουθενά.
Προς το παρόν δεν υπάρχουν εξηγήσεις για την κατάσταση ούτε από το συριακό καθεστώς, ούτε από τη Ρωσία ή την Τουρκία.
Στον τελευταίο θύλακα των ανταρτών στο ανατολικό Χαλέπι και κυρίως στη συνοικία αλ Μάσαντ μια ομάδα αμάχων είχε συγκεντρωθεί στον δρόμο από τις 05:00 το πρωί περιμένοντας νέα για την απομάκρυνσή τους. Πολλοί εξ αυτών είχαν περάσει τη νύχτα στον δρόμο καθώς δεν υπάρχουν άλλα καταλύματα.
Ομάδες ανταρτών στο Χαλέπι κατηγόρησαν τις σιιτικές πολιτοφυλακές που υποστηρίζει το Ιράν για την καθυστέρηση στην εκκίνηση της διαδικασίας απομάκρυνσης των αμάχων και των ανταρτών. Εξάλλου το φιλοκυβερνητικό τηλεοπτικό δίκτυο Orient TV μετέδωσε ότι το σχέδιο ενδέχεται να καθυστερήσει ως αύριο Πέμπτη.
Η εκεχειρία που συμφωνήθηκε χθες το βράδυ μεταξύ των στρατευμάτων του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και των ανταρτών, υπό την αιγίδα της Ρωσίας και της Τουρκίας συμμάχων τους αντιστοίχως, έβαλε τέλος σε χρόνια μαχών στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας και προσέφερε στον Άσαντ τη μεγαλύτερη νίκη του εδώ και πέντε χρόνια.
Ο συριακός στρατός και οι σύμμαχοί του σημειώνουν σημαντικές νίκες στο Χαλέπι τις τελευταίες εβδομάδες, ανακαταλαμβάνοντας τη μία μετά την άλλη τις ανταρτοκρατούμενες συνοικίες.
Με την ανακατάληψη της πόλης ο Άσαντ απέδειξε την ισχύ του στρατιωτικού του συνασπισμού, με τη βοήθεια της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας και αρκετών σιιτικών πολιτοφυλακών από όλη την περιοχή.
Κάποιες ομάδες των ανταρτών υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, την Τουρκία και τις μοναρχίες του Κόλπου, όμως η υποστήριξη που δέχονταν δεν μπόρεσε να συγκριθεί με την άμεση στρατιωτική εμπλοκή της Μόσχας υπέρ του Άσαντ.
Η απόφαση της Ρωσίας πριν από 18 μήνες να αναπτύξει την πολεμική της αεροπορία στη Συρία ωφέλησε σημαντικά τον Άσαντ. Εκτός από το Χαλέπι ο συριακός στρατός έχει ανακαταλάβει φέτος και άλλα προπύργια των ανταρτών κοντά στη Δαμασκό.
Παρόλα αυτά ο Άσαντ έχει πολύ δρόμο για να κερδίσει πίσω το έδαφος που έχει χάσει στη Συρία, καθώς μεγάλες περιοχές παραμένουν υπό τον έλεγχο ένοπλων οργανώσεων, μεταξύ αυτών και το Ισλαμικό Κράτος.
Η Ρωσία θεωρεί την ανακατάληψη του Χαλεπιού μεγάλη νίκη εναντίον των τρομοκρατών, όμως ο ΟΗΕ και οι ΗΠΑ έχουν χαρακτηρίσει «σύγχρονο κακό» τη βία που σημειώνεται στην πόλη αυτή που ήταν πολιορκημένη και βομβαρδιζόταν επί μήνες.
Εξάλλου η εκδίωξη των ανταρτών από τις συνοικίες που είχαν υπό τον έλεγχό τους στο Χαλέπι έχει προκαλέσει τη μαζική φυγή των αμάχων παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες, μια κρίση την οποία ο ΟΗΕ χαρακτήρισε «απόλυτη διάλυση της ανθρωπότητας». Στην περιοχή υπάρχει έλλειψη τροφίμων και νερού, ενώ όλα τα νοσοκομεία έχουν κλείσει.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ