Τα καλά νέα είναι ότι για πρώτη φορά μετά από καιρό ο δείκτης θετικότητας στην Ελλάδα έπεσε την Παρασκευή κάτω από το 5% και συγκεκριμένα στο 4,79%, καθώς και ότι μέχρι τα τέλη Απριλίου το πλάνο προβλέπει να έχουν γίνει 3 εκατομμύρια εμβολιασμοί.
Ταυτόχρονα τα στοιχεία που έχει στη διάθεση της η κυβέρνηση δείχνουν μεγάλη ανταπόκριση στη διάθεση των self tests από την πλευρά των μαθητών, αλλά και των εκπαιδευτικών ενόψει της επαναλειτουργίας των Λυκείων τη Δευτέρα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι το βράδυ της Παρασκευής είχαν διατεθεί πάνω από 315.000 self tests από 10.055 φαρμακεία σε μαθητές και καθηγητές, ποσοστό που υπερέβη ήδη από χθες το 70% των δικαιούχων αυτής της φάσης.
Την ίδια ωστόσο στιγμή, η πληρότητα στις ΜΕΘ συνεχίζει να είναι υψηλή και η θνησιμότητα, ο πλέον σκληρός δείκτης, εκτιμάται από ειδικούς ότι θα αυξηθεί περαιτέρω. «Στις ΜΕΘ υπάρχει μια μικρή αύξηση τις τελευταίες 2-3 μέρες, αλλά είμαστε γύρω στα 750 άτομα. Αλλά ο σκληρότερος δείκτης της πανδημίας, είναι η θνησιμότητα. Θα ξεπεράσουμε τους 9.000 θανάτους και θα πάμε γύρω στους 9.500 θανάτους στο τέλος Απριλίου», ανέφερε νωρίτερα ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης. Ταυτόχρονα, όσο αυξάνονται τα τεστ, τόσο θα αυξάνεται και ο αριθμός των κρουσμάτων.
Τα εμβόλια και η εκστρατεία κόντρα στην καχυποψία
Κύριο επομένως όπλο παραμένει αυτό των εμβολιασμών, όπου η χώρα πρόκειται να παραλάβει μέχρι τον Ιούνιο κοντά στα 7 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις με στόχο να έχει εμβολιαστεί ως τότε το 50% του πληθυσμού. Εξ αυτών των δόσεων, τα 1,62 εκατομμύρια θα έρθουν εντός μηνός, 2,4 εκατομμύρια τον Μάιο και 3,1 εκατομμύρια τον Ιούνιο. Έχει ενδιαφέρον ότι ένα μεγάλο ποσοστό των επιπλέον αυτών δόσεων αφορά εμβόλια AstraZeneca, η οποία μόνο το δίμηνο Απριλίου-Μαίου θα μας προμηθεύσει με 900.000 δόσεις.
Το στοίχημα κυβέρνησης και ειδικών είναι να αναχαιτιστεί η καχυποψία που έχει προκληθεί για το συγκεκριμένο εμβόλιο, κυρίως στις μεγαλύτερες ηλικίες, εξαιτίας των αντιφατικών πληροφοριών γύρω από αυτό, με τον πρωθυπουργό να λαμβάνει προσωπικά μέρος στην προσπάθεια.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι έχουν κάνει το εμβόλιο ή έχουν κλείσει ραντεβού μόλις το 47% των ανθρώπων ηλικίας 60-64 ετών, ενώ καλύτερες είναι οι επιδόσεις στις ηλικίες 80-84 ετών (63%) και στους άνω των 85 (62%), ωστόσο και πάλι δεν θεωρούνται ικανοποιητικές.
Tην αγωνία της κυβέρνησης δείχνει και η προσωπική έκκληση για άμεσο εμβολιασμό που απηύθυνε προ ημερών κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στο Star, ο πρωθυπουργός. «Καλώ τους ηλικιωμένους, τους παρακαλώ: Να πάτε να εμβολιαστείτε το συντομότερο δυνατόν, είναι ασπίδα προστασίας τα εμβόλια, υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια και διαθέσιμα ραντεβού, είναι στοιχειώδης κίνηση αυτοπροστασίας», είχε αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος μερικές ώρες μετά, υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου πολίτες 64 έως 93 ετών που έχουν εμβολιαστεί για τον κορονοϊό, επισημαίνοντας για μία ακόμα φορά την σημασία του εμβολίου.
Παράλληλα υπογράμμισε πως «έχουμε απτές αποδείξεις, όχι μόνο από το εξωτερικό αλλά και από τα στοιχεία που έχουμε από την Ελλάδα, ότι η μεγάλη πλειονότητα, η συντριπτική πλειονότητα των ηλικιωμένων συμπολιτών μας οι οποίοι αρρωσταίνουν, διασωληνώνονται ή δυστυχώς χάνουν τη ζωή τους είναι άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί».
Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή η κυβερνητική εκπρόσωπος, μιλώντας χθες στον τηλεοπτικό σταθμό Οpen, κινήθηκε στο ίδιο μοτίβο, με την ευγενική παρότρυνση «παρακαλούμε τους συμπολίτες μας αυτών των ηλικιών να το ξανασκεφτούν» και κάνοντας σαφές πως η αύξηση του ποσοστού των εμβολιασμένων από 60 ετών και άνω αποτελεί ένα βασικό στοίχημα για το Μαξίμου.
Στην ίδια λογική οι πρωτοβουλίες Μητσοτάκη για το ίδιο ζήτημα δεν θα σταματήσουν εκεί, παρά θα επιμείνει, «βγαίνοντας» ο ίδιος μπροστά και στέλνοντας το μήνυμα αναγκαιότητας των εμβολίων, επιχειρώντας να διαλύσει την δικαιολογημένη ανησυχία που έχει προκληθεί από τις αλληλοσυγκρουόμενες πληροφορίες για το εμβόλιο της AstraΖeneca.
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι χθες είχαν εμβολιαστεί στην επικράτεια περισσότεροι από 1.352.770 πολίτες με μία τουλάχιστον δόση εμβολίου και περισσότεροι από 705.000 με δύο δόσεις εμβολίου. Σε ό,τι αφορά τις αναλογίες των εμβολίων, έως τις 8/4 είχαν χορηγηθεί 1.530.168 δόσεις εμβολίου της Pfizer/BioNTech, 148.178 δόσεις εμβολίου της Moderna και 378.997 δόσεις εμβολίου της AstraZeneca αντιστοίχως.
Διαβάστε ακόμα:
- Θεσσαλονίκη: Μειωμένο κατά 27% το ιικό φορτίο στα λύματα
- Γ. Γεραπετρίτης: Πρέπει να πείσουμε τους πολίτες να εμβολιαστούν
- Self tests: Περισσότερα από 315.000 έχουν διατεθεί μέχρι στιγμής