Με την κυβερνητική πλειοψηφία να υποστηρίζει ότι «ενισχύεται και αναβαθμίζεται η ακαδημαϊκή έρευνα και ανοίγονται νέοι ορίζοντες για τα δημόσια Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, συνδέοντας τα με την κοινωνία και την αγορά εργασίας» και την αντιπολίτευση να την κατηγορεί ότι, «προχωρά σε μία ακόμα αντιμεταρρύθμιση αγνοώντας, αδιαφορώντας και παραπληροφορώντας για τα πραγματικά προβλήματα της ακαδημαϊκής κοινότητας, νομοθετώντας την ιδιωτικοποίηση τους», ξεκίνησε στην αρμόδια επιτροπή της βουλής η επεξεργασία του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας με τίτλο, ««Νέοι ορίζοντες στα ΑΕΙ, ενίσχυση της ποιότητας της λειτουργίας και της σύνδεσης των ΑΕΙ με την κοινωνία».
Η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, δήλωσε ανοιχτή σε νέες βελτιωτικές προτάσεις, ενώ απαντώντας στις επικρίσεις της Αντιπολίτευσης, που έκανε λόγο για αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης, αντέτεινε ότι φέτος αυξήθηκε η τακτική χρηματοδότηση κατά 14% όταν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχε μειωθεί κατά 30%.
Παράλληλα, η κ. Κεραμέως, επέμεινε ότι «αναβαθμίζονται σημαντικά τα δημόσια πανεπιστήμια, εξασφαλίζεται η αξιοκρατία και η διαφάνεια στην εκλογή των μελών των ΔΕΠ, και ενισχύονται τα ελληνικά πανεπιστημιακά προγράμματα έρευνας και καινοτομίας και αναδεικνύονται στην διεθνή και ευρωπαϊκή αγορά».
Έμφαση, επίσης, έδωσε στα ελληνικά προγράμματα Erasmus, στη χορήγηση υποτροφιών που για πρώτη φορά όπως είπε, έχουν ενταχθεί και τα κοινωνικά κριτήρια καθώς και στην υποχρεωτική ασφαλιστική κάλυψη και αποζημίωση των φοιτητών.
Η κ. Κεραμέως επεσήμανε ακόμα ότι, η Σύνοδος των Πρυτάνεων έχει εκφραστεί θετικά για τα 4/5 του νομοσχεδίου, αναγνωρίζοντας την προσπάθεια εξωστρέφειας και βελτίωσης της λειτουργίας των δημόσιων πανεπιστημίων, ενώ σημείωσε ότι για ένα σημείο διαφωνίας δεν υπάρχει ουσιαστικά αντιπρόταση.
Τέλος, απαντώντας στις επικρίσεις τόσο της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, Σίας Αναγνωστοπούλου, όσο και της εισηγήτριας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, η κ. Κεραμέως αντέτεινε ότι λύθηκαν πάνω από 30 καταλήψεις σε πανεπιστήμια με την εφαρμογή του και μάλιστα, όπως είπε, στη Θεσσαλονίκη διαρκούσε 34 χρόνια η κατάληψη.
Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για την έρευνα και την ανάπτυξη, Χρήστος Δήμας , έκανε λόγο για «ένα μεταρρυθμιστικό σχέδιο ενίσχυσης της ελληνικής έρευνας και της καινοτομίας που θα συμβάλει στην αναβάθμιση των ΑΕΙ, ώστε να μπορέσουν να γίνουν ανταγωνιστικά μέσα σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό και διεθνές πλαίσιο».
Μίλησε ακόμα για «ένα σημαντικό βήμα απλοποίησης των γραφειοκρατικών διαδικασιών σε ότι αφορά την λειτουργία των ερευνητικών και τεχνολογικών κέντρων» και για «ευεργετικές διατάξεις και ενισχυμένους πόρους για τη στήριξη του ερευνητικού έργου».
«Βασικός μας στόχος είναι να αυξήσουμε την ιδιωτική χρηματοδότηση στην έρευνα, να προσελκύσουμε περισσότερα κεφάλαια, αλλά και να επαναπατριστούν αξιόλογοι και καταξιωμένοι Έλληνες ερευνητές που έφυγαν από τη χώρα με τη κρίση.
Όλοι συνειδητοποιούμε ότι είναι αναγκαίο να συνδέσουμε τα πανεπιστήμια μας και τα ερευνητικά κέντρα με την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία. Η διεθνοποίηση τους είναι σημαντικό εργαλείο για την περαιτέρω ανάπτυξη τους. Και με αυτό το νομοσχέδιο χτίζουμε τις γέφυρες επικοινωνίας με το εξωτερικό κομμάτι της ελληνικής έρευνας και της τεχνολογίας που είναι βασικός μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας μας», κατέληξε ο κ. Δήμας.
Ο εισηγητής της ΝΔ, Φώντας Μπαραλιάκος, έκανε λόγο για ένα νομοσχέδιο «με θετικό αποτύπωμα στην κοινωνία, στην καινοτομία και στην αγορά εργασίας», ενώ κατηγόρησε την Αντιπολίτευση για μικροκομματική τακτική και λογική ελλείψει ουσιαστικών επιχειρημάτων.
«Είναι ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο, αποτέλεσμα μακράς διαβούλευσης που συνυπογράφει η συντριπτική πλειοψηφία της ακαδημαϊκής κοινότητας και το οποίο ανοίγει μια νέα σελίδα για τα ελληνικά πανεπιστήμια.
Καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας και προσαρμόζεται στις σύγχρονες ευρωπαϊκές και διεθνείς εξελίξεις διεκδικώντας αυτόνομα, ευέλικτα, αξιοκρατικά και ανταγωνιστικά πανεπιστήμια και βρίσκει συμμάχους την πλειονότητα της κοινωνίας και των πανεπιστημίων αλλάζοντας οριστικά σελίδα», υπογράμμισε ο εισηγητής της ΝΔ.
Η συζήτηση του νομοσχεδίου θα συνεχιστεί αύριο με τις τοποθετήσεις αρμόδιων εξωκοινοβουλευτικών φορέων.