Με στόχο την αποφυγή μιας επανάληψης του 2015, όταν χιλιάδες μετανάστες περνούσαν καθημερινά τα σύνορα προς την κεντρική Ευρώπη, Παρίσι και Βερολίνο αναλαμβάνουν πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της νέας αύξησης των μεταναστών στο Αιγαίο. Στο πλαίσιο αυτό οι υπουργοί Εσωτερικών της Γερμανίας, Χορστ Ζέεχοφερ, και της Γαλλίας, Κριστόφ Καστανέρ, θα επισκεφθούν Άγκυρα και Αθήνα τις επόμενες ημέρες, μαζί με τον απερχόμενο επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Δημήτρη Αβραμόπουλο, καθώς η πρωτοβουλία πραγματοποιείται υπό ευρωπαϊκό μανδύα.
Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, οι δύο υπουργοί θα εκφράσουν στην τουρκική κυβέρνηση τη δυσαρέσκειά τους για τον τρόπο που εφαρμόζει τη συμφωνία που έχει συνάψει με την ΕΕ για το μεταναστευτικό. Θα ασκήσουν όμως πιέσεις και στην ελληνική κυβέρνηση, ώστε να επιταχύνει τη διαδικασία επαναπροώθησης των μεταναστών από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία. Στο πλαίσιο αυτό, το Βερολίνο προτίθεται να προσφέρει τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα.
Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ η Γερμανία έχει εγκαταλείψει την ιδέα της «ευρωπαϊκής αλληλεγγύης» στο προσφυγικό, με κατανομή των προσφύγων σε όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ, και προωθεί στη θέση του σύστημα της «ελαστικής αλληλεγγύης», δηλαδή οι χώρες που δε θέλουν να δεχθούν πρόσφυγες στα εδάφη τους να προσφέρουν βοήθεια αλλού είδους, όπως χρήματα.
Στο μεταξύ ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας εξέφρασε την ελπίδα ότι η «Πρωτοβουλία της Μάλτας» θα αξιοποιηθεί ως βάση για μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου, κατά την διάρκεια κλειστής συνεδρίασης της Επιτροπής Εσωτερικών του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου.
«Βλέπω τώρα την μεγάλη απόδοση της Πρωτοβουλίας της Μάλτας, ώστε θα μπορούσαμε με αυτήν να θέσουμε τα θεμέλια για μια κοινή ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική, την οποία χρειαζόμαστε επειγόντως», δήλωσε ο κ. Ζεεχόφερ μετά το τέλος της συνεδρίασης. Κατά την συνεδρίαση, σύμφωνα με πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa), υπεραμύνθηκε της προκαταρκτικής συμφωνίας για την εφαρμογή συστήματος αυτόματης κατανομής μεταναστών που αποβιβάζονται στην Ιταλία και στην Μάλτα, η οποία επετεύχθη την περασμένη εβδομάδα στην Βαλέττα, μεταξύ Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας και Μάλτας. Οι τέσσερις χώρες συμφώνησαν οι διασωθέντες να κατανέμονται μεταξύ τους, δηλαδή η καθεμία να δέχεται έναν στους τέσσερις διασωθέντες από την κεντρική Μεσόγειο.
«Δεν αλλάζω τίποτα στην πολιτική μου», φέρεται να δήλωσε ο κ. Ζεεχόφερ στους βουλευτές, αναφερόμενος στην παλαιότερη θέση του για «ανώτατο όριο» στον αριθμό μεταναστών που υποδέχεται η Γερμανία. «Το θέμα είναι ο ανθρωπισμός και η τάξη και προκειμένου να επιτευχθεί η τάξη απαιτείται περιορισμός της μετανάστευσης», πρόσθεσε.