Αρχηγοί των αστυνομιών της ΠΓΔΜ, της Σερβίας, της Κροατίας, της Σλοβενίας και της Αυστρίας συμφώνησαν σήμερα να καταγράφουν από κοινού τους πρόσφυγες που φθάνουν στην ΠΓΔΜ από την Ελλάδα και να οργανώνουν τη μεταφορά τους από τα σύνορα κατ'' ευθείαν στην Αυστρία.
Στο πλαίσιο της διαδικασίας αυτής οι μετανάστες θα ταυτοποιούνται και θα λαμβάνονται βιομετρικά δεδομένα τους ενώ θα προσδιορίζεται επίσης αν έρχονται από χώρες που θεωρούνται επικίνδυνες, όπως η Συρία, το Ιράκ ή το Αφγανιστάν. Δεν θα τους χορηγείται καθεστώς αιτούντων άσυλο, κάτι που θα γίνεται στην Αυστρία ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα ταξιδέψουν.
"Συμφωνήσαμε να ταυτοποιούμε και να καταγράφουμε τους μετανάστες (στην ΠΓΔΜ) και να οργανώνουμε τη μεταφορά τους", δήλωσε ο αρχηγός της κροατικής αστυνομίας Βλάντο Ντόμινιτς αφού συνεδρίασε με τους αρχηγούς των αστυνομιών στο Ζάγκρεμπ. Μόλις αρχίζει η μεταφορά, κανένας δεν θα μπορεί να μπει στις αυτοκινητοπομπές, πρόσθεσε.
Ο στόχος της συμφωνίας είναι οι μετανάστες να καταγράφονται μόνο μια φορά, στα σύνορα ανάμεσα στην ΠΓΔΜ και την Ελλάδα. Δεν θα πρέπει πλέον να καταγράφονται όταν εισέρχονται σε καθεμιά από τις χώρες που βρίσκονται στο δρόμο τους προς την ΕΕ, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα.
Ο Ντόμινιτς εξήγησε πως μόνο οι μετανάστες που θα περιλαμβάνονται σ'' αυτόν τον κατάλογο που θα εκπονείται από κοινού θα μπορούν να συνεχίζουν το ταξίδι τους και μόνον αυτοί που έρχονται από εμπόλεμες χώρες. Ο ίδιος πρόσθεσε πως τα μέτρα που συμφωνήθηκαν θα τεθούν σε εφαρμογή από σήμερα. Έκανε επίσης γνωστό πως συμφώνησαν με τους ομολόγους του να προσκαλέσουν τη Βουλγαρία και την Αλβανία να συμμετάσχουν στις προσπάθειές τους για την καταγραφή των μεταναστών, καθώς οι δύο χώρες ενδέχεται να γίνουν μέρος μιας νέας οδού για τους μετανάστες που φθάνουν στην Ελλάδα και προσπαθούν να περάσουν στη δυτική Ευρώπη.
Λειτουργία ενιαίου κέντρου στη Γευγελή για τον έλεγχο των προερχόμενων από την Ελλάδα προσφυγικών ροών
Συγκεκριμένα καθορίστηκε η διαδικασία που θα ακολουθείται από την είσοδο των προσφύγων στην πΓΔΜ και μέχρι να φτάσουν στην Αυστρία. Επίσης συμφωνήθηκε να υπάρξει πλήρης συντονισμός και συνεννόηση όλων αυτών των χωρών για τον αριθμό των προσφύγων που θα γίνονται δεκτοί από την Αυστρία και την Γερμανία ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο εγκλωβισμού προσφύγων στα δυτικά Βαλκάνια.
Στο κοινό ανακοινωθέν που υπεγράφη αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι στα σύνορα Ελλάδας-πΓΔΜ και συγκεκριμένα στην πόλη Γευγελή, θα συσταθεί ενιαίο κέντρο ελέγχου με προσωπικό από τις πέντε αυτές χώρες που θα καταγράφει και θα επιτρέπει μόνο την είσοδο προσφύγων οι οποίοι πληρούν τους όρους που θέτει η Αυστρία και η Γερμανία. Το βασικότερο κριτήριο θα είναι να κατάγονται από εμπόλεμες περιοχές ενώ όλοι οι άλλοι θα απορρίπτονται επί τόπου και δεν θα επιτρέπεται η είσοδός τους στην πΓΔΜ.
Όσοι πρόσφυγες λάβουν τη βεβαίωση εισόδου θα μεταβαίνουν, συνοδεία αστυνομικών, με τρένο, στα σύνορα με τη Σερβία όπου θα τους παραλαμβάνει η σερβική αστυνομία και με τον ίδιο τρόπο θα μεταφέρονται στην Κροατία, στη συνέχεια στη Σλοβενία και θα καταλήγουν στην Αυστρία. Ο αρχηγός της κροατικής αστυνομίας Βλάντο Ντόμινιτς, σε συνέντευξη Τύπου μετά την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας, τόνισε ότι το ενιαίο κέντρο ελέγχου στην Γευγελή, εκτός από το κριτήριο της εμπόλεμης ζώνης, θα εφαρμόζει αυστηρά και τις ποσοστώσεις για την αποδοχή προσφύγων που θα ανακοινώσουν η Αυστρία και η Γερμανία.
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο Αυστριακός ΥΠΕΞ Σεμπάστιαν Κουρτς ανέφερε ότι το 2016 η Αυστρία θα δεχτεί 37.500 πρόσφυγες.
Ο αρχηγός της κροατικής αστυνομίας ανέφερε επίσης ότι η συμφωνία που υπεγράφη σήμερα στο Ζάγκρεμπ κοινοποιήθηκε και στους αστυνομικούς διοικητές της Βουλγαρίας και της Αλβανίας με την πρόσκληση να την συνυπογράψουν για το ενδεχόμενο που οι προσφυγικές ροές αλλάξουν πορεία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ