Ο Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN) απηύθυνε την Τρίτη νέα έκκληση στην κυβέρνηση της Κολομβίας τα δύο μέρη να συνάψουν νέα συμφωνία αμοιβαίας κατάπαυσης του πυρός, μία ημέρα μετά την απόφαση του προέδρου Juan Manuel Santos να ανασταλούν επ'' αόριστον οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την οργάνωση έπειτα από φονικές επιθέσεις εναντίον αστυνομικών η ευθύνη για τις οποίες αποδόθηκε από την Μπογοτά στους γκεβαριστές αντάρτες.
«Η αντιπροσωπεία του ELN στις διαπραγματεύσεις ελπίζει ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει το ραντεβού που έχει δοθεί για αύριο (σ.σ. σήμερα) Τετάρτη 31η (Ιανουαρίου) στο Κίτο για να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες και να συμφωνηθεί μια νέα και καλύτερη κατάπαυση του πυρός», ανέφερε ανακοίνωση την οποία διάβασε ο επικεφαλής της ομάδας των διαπραγματευτών των ανταρτών, ο Pablo Beltran.
Χωρίς να αναφερθεί άμεσα στις επιθέσεις του Σαββατοκύριακου εναντίον αστυνομικών τμημάτων στη βόρεια Κολομβία, στις οποίες σκοτώθηκαν επτά αστυνομικοί και τραυματίστηκαν δεκάδες άλλοι, η τελευταία οργάνωση ανταρτών που συνεχίζει τη δράση της στην Κολομβία τόνισε ότι τα μέλη της «αντιδρούν στη στρατιωτική επίθεση» που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση.
Μετά τις επιθέσεις αυτές ο πρόεδρος Santos, ο οποίος θα εγκαταλείψει την εξουσία την 7η Αυγούστου, έπειτα από δύο τετραετείς θητείες, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το πάγωμα των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων που διεξάγονταν στο Κίτο, την πρωτεύουσα του γειτονικού Ισημερινού, από τον Φεβρουάριο του 2017.
Οι συνομιλίες είχαν ήδη ανασταλεί μετά το τέλος την 9η Ιανουαρίου της πρώτης αμοιβαίας ανακωχής στην οποία είχαν συμφωνήσει ποτέ η Μπογοτά και ο ELN, μέλη του οποίου ξανάρχισαν αμέσως επιθέσεις στις οποίες σκοτώθηκαν ένας στρατιωτικός και δύο αστυνομικοί και υπέστησαν ζημιές πετρελαϊκές υποδομές.
Στην ανακοίνωσή του ο ELN διαβεβαιώνει ότι επιδίωξή του είναι «η αποκλιμάκωση της σύγκρουσης και η σύναψη μιας νέας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός».
Ο συντηρητικός πρόεδρος Santos, που δηλώνει αποφασισμένος να βάλει τέλος στην ένοπλη σύρραξη στη χώρα του που κρατάει πάνω από μισό αιώνα, είχε υπογράψει τον Νοέμβριο του 2016 την ιστορική συμφωνία ειρήνης με την ισχυρή οργάνωση ανταρτών FARC, η δράση της οποίας είχε αρχίσει το 1964. Σήμερα η οργάνωση έχει αφοπλιστεί και έχει μετασχηματιστεί σε πολιτικό κόμμα.
Ο Santos είπε ότι αποφάσισε την αναστολή των διαπραγματεύσεων όσο δεν βλέπει «συνέπεια λόγων και έργων» από μέρους του ELN. Πρόσθεσε ότι ο στρατός και τα σώματα ασφαλείας θα δράσουν «με τη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα» εναντίον της οργάνωσης των ανταρτών, που δημιούργησαν το 1964 ριζοσπάστες καθολικοί ιερωμένοι εν μέσω ενός ξεσηκωμού των αγροτών, εμπνεόμενοι από την επανάσταση στην Κούβα.
Τα δύο μέρη είχαν αλληλοκατηγορηθεί για παραβιάσεις της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, η οποία διήρκεσε 101 ημέρες, από τον Οκτώβριο ως τον Ιανουάριο.
Οι αντάρτες κρίνουν ότι «η ανάπτυξη (μονάδων) του στρατού σε περιοχές όπου είχε παρουσία ο ELN κατά τη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός και η άρνηση της κυβέρνησης να παραδεχθεί ότι οι επιχειρήσεις αυτές παραβίαζαν τη συμφωνία μας ανάγκασαν να αποσυρθούμε τη 15η Δεκεμβρίου από τον μηχανισμό επαλήθευσης» της εκεχειρίας.
Η Κολομβία σπαράσσεται επί μισό αιώνα και πλέον από έναν πόλεμο στον οποίο ενεπλάκησαν περίπου τριάντα οργανώσεις ανταρτών που ανήκαν στην αριστερά, παραστρατιωτικές οργανώσεις της άκρας δεξιάς, συμμορίες, ο στρατός και η αστυνομία. Στον πόλεμο αυτό έχασαν τη ζωή τους 260.000 άνθρωποι, πάνω από 60.000 θεωρούνται ως και σήμερα επισήμως αγνοούμενοι, ενώ οι εσωτερικά εκτοπισμένοι ξεπερνούν τα 7,4 εκατομμύρια ανθρώπους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ