Οι Βρυξέλλες ετοιμάζονται να απαντήσουν στις ΗΠΑ, εάν η Ουάσιγκτον προωθήσει εκτεταμένες νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας που θα πλήττουν ευρωπαϊκές εταιρείες, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.
Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean Claude Juncker έχει ζητήσει να εξετασθεί επειγόντως πώς θα πρέπει να απαντήσουν οι Βρυξέλλες, εάν στοχοποιηθούν ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρείες ή άλλες επιχειρήσεις από τις κυρώσεις που συζητούνται στο αμερικανικό Κογκρέσο. Σύμφωνα με σημείωμα, που έχει συνταχθεί για τη σύνοδο της Κομισιόν την Τετάρτη και είναι σε γνώση των Financial Times, οι Βρυξέλλες «πρέπει να είναι έτοιμες να δράσουν σε διάστημα ημερών», εάν τα αμερικανικά μέτρα «υιοθετηθούν χωρίς να ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες της ΕΕ».
Το αμερικανικό Κογκρέσο συμφώνησε το Σαββατοκύριακο στην επιβολή σαρωτικών νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, καθώς η Ουάσιγκτον επιδιώκει να τιμωρήσει τη Μόσχα για τη φερόμενη ανάμειξή της στις περυσινές εκλογές. Η Βουλή αναμένεται να ψηφίσει αύριο τα σχετικά μέτρα, τα οποία δεν θα επιβληθούν μόνο στη Ρωσία, αλλά και στο Ιράν και τη Βόρεια Κορέα.
Το σημείωμα αναφέρει ότι «βασικός στόχος» των Βρυξελλών πρέπει να είναι η επιδίωξη «μίας δημόσιας ή γραπτής διαβεβαίωσης» από την κυβέρνηση Τραμπ ότι δεν θα εφαρμόσει τις νέες κυρώσεις με τρόπο που θα στοχεύει τα συμφέροντα της ΕΕ. Στις άλλες επιλογές, που αναφέρονται στο σημείωμα, περιλαμβάνονται η χρήση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την αποτροπή «της αναγνώρισης ή επιβολής» των μέτρων στην Ευρώπη και η προετοιμασία «αντίποινων που είναι συμβατά με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου».
Οι κινήσεις αυτές αντανακλούν τις μεγάλες ανησυχίες ότι τα μέτρα μπορούν να πλήξουν ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρείες που συμμετέχουν σε επενδυτικά προγράμματα, στα οποία εμπλέκεται η Ρωσία, όπως αυτές που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία του έργου Nord Stream 2 για την κατασκευή πρόσθετων υποθαλάσσιων αγωγών φυσικού αερίου μεταξύ της Ρωσίας και της Γερμανίας. Το έργο αυτό, που το υποστηρίζει σθεναρά η Γερμανία, είναι αμφιλεγόμενο στην ΕΕ, όπου έχει εκδηλωθεί ισχυρή αντίθεση από την Πολωνία και πολλές άλλες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες ανησυχούν ότι θα αυξήσει την ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία.
Οι Βρυξέλλες, ωστόσο, αναμένεται να υποστηρίξουν ότι οι πιθανές οικονομικές επιπτώσεις στην Ευρώπη από τις σχεδιαζόμενες αμερικανικές κυρώσεις εκτείνονται πολύ πέραν του έργου αυτού, προειδοποιώντας ότι οι κυρώσεις μπορεί να πλήξουν τη «διατήρηση και αναβάθμιση» αγωγών στη Ρωσία που τροφοδοτούν με αέριο την Ουκρανία, καθώς και έργα αγωγών στην περιοχή της Κασπίας και την ανάπτυξη κοιτασμάτων αερίου έξω από τις ακτές της Αιγύπτου. Το σημείωμα αναφέρει, επίσης, ότι «τα μέτρα θα μπορούσαν, μεταξύ άλλων, να επηρεάσουν έναν δυνητικά μεγάλο αριθμό ευρωπαϊκών εταιρειών, που έχουν νόμιμες δραστηριότητες, στη βάση των μέτρων της ΕΕ, με ρωσικούς φορείς στους σιδηρόδρομους, τον χρηματοπιστωτικό τομέα, τη ναυτιλία ή τον εξορυκτικό τομέα».
Οι προετοιμασίες στις Βρυξέλλες αντανακλούν, επίσης, τη διογκούμενη απογοήτευση της ΕΕ για τις μονομερείς επικίνδυνες οικονομικές κινήσεις της Ουάσιγκτον. Ο Γιούνκερ προειδοποίησε τις ΗΠΑ αυτό τον μήνα ότι οι Βρυξέλλες θα προχωρήσουν άμεσα σε αντίποινα, αν η κυβέρνηση Τραμπ υλοποιήσει τις απειλές της για επιβολή τιμωρητικών δασμών στο ευρωπαϊκό χάλυβα. Αμερικανικές ενεργειακές εταιρείες έχουν ταχθεί, επίσης, κατά των κυρώσεων, τονίζοντας ότι θα πλήξουν τα συμφέροντα των αμερικανικών επιχειρήσεων προς όφελος των ρωσικών ανταγωνιστριών τους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ