Συνολικά 214.000 μαθητές δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων προσήλθαν σήμερα στα σχολεία της Κεντρικής Μακεδονίας για την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Από τους 114.000 μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, περισσότεροι από 68.000 φοιτούν σε σχολεία της Θεσσαλονίκης και αντίστοιχα σε σύνολο 100.000 μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης περίπου 62.000 φοιτούν σε σχολικές μονάδες της Θεσσαλονίκης.
Η φετινή χρονιά είναι η πρώτη μετά την έναρξη της πανδημίας που ξεκίνησε με χαλαρά υγειονομικά πρωτόκολλα και προαιρετική τη χρήση προστατευτικής μάσκας.
Σχολικές μονάδες της ανατολικής Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα το 87ο δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης, το 5ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, το 77ο δημοτικό Τούμπας και σχολεία στη Θέρμη επισκέφθηκε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας Αλέξανδρος Κόπτσης, όπου παρέστη στις τελετές αγιασμού και συνομίλησε με τους εκπαιδευτικούς.
Στον αγιασμό στο 87ο Δημοτικό Θεσσαλονίκης παρέστη και ο υφυπουργός Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας- Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος ευχήθηκε καλό ξεκίνημα στους μαθητές, που όπως είπε είναι απελευθερωμένοι «από την πίεση της περσινής χρονιάς που κυριαρχούσε η πανδημία, πιο ελεύθεροι, σε σχολεία που έχουν πλέον περισσότερες καινοτόμες λειτουργίες, περισσότερους καθηγητές και πρόσθετα εκπαιδευτικά μέσα». «Εύχομαι να υπάρχει μία χαρούμενη, ανέφελη, δημιουργική χρονιά για όλους», είπε.
Ο κ. Κόπτσης ευχήθηκε καλή σχολική χρονιά «στους 1,5 εκατ. μαθητές μας, που τους υποδεχόμαστε πανέτοιμοι, στους 170.000 εκπαιδευτικούς, στους γονείς και στους κηδεμόνες των μαθητών».
«Έχουμε δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την όσο το δυνατόν καλύτερη και εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μας μονάδων. Τοποθετήσαμε άμεσα και πολύ πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς 40.000 επιπλέον εκπαιδευτικούς, είτε διορισμένους, είτε ως αναπληρωτές, τα βιβλία είναι όλα στη θέση τους, εκτιμούμε ότι δεν πρέπει να λείψει κανείς εκπαιδευτικός από καμία τάξη, για να επικεντρωθούμε στο μεταρρυθμιστικό έργο.
Ξεκινούμε με πλήρη σύνθεση του εκπαιδευτικού προσωπικού, μία σχολική χρονιά με υποστηρικτικούς θεσμούς για τον εκπαιδευτικό, με υποστηρικτικούς θεσμούς για τους μαθητές, με ένα ολοήμερο σχολείο έως τις 17.30, με νέα προγράμματα σπουδών, με αξιολόγηση εκπαιδευτικών και σχολικών μονάδων, αξιολόγηση του εκπαιδευτικού συστήματος, αναδιαμορφώνουμε το σχολείο, θέλουμε ένα σχολείο σύγχρονο, που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των μαθητών», επισήμανε ο γγ του υπουργείου Παιδείας.
Στον αγιασμό που τελέστηκε στο 18 Γενικό Λύκειο και εν συνεχεία στο 8ο ΓΕΛ παρευρέθηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, διαβεβαιώνοντας ότι «ο Δήμος Θεσσαλονίκης δεν θα επιτρέψει καμία έκπτωση στην ποιότητα μέσα στα σχολεία», παρά το ότι, όπως είπε, η χρονιά που ξεκινά προμηνύεται δύσκολη ως προς τα ενεργειακά κόστη.
Ο κ. Ζέρβας υπογράμμισε ότι η φετινή σχολική χρονιά ξεκινά με αισιοδοξία, με λιγότερα προβλήματα και με περισσότερη ελευθερία, αφού καταργήθηκαν οι μάσκες, ενώ αναφέρθηκε σε σειρά παρεμβάσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης, με σκοπό την αναβάθμιση των σχολικών εγκαταστάσεων. Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι η Θεσσαλονίκη αποκτά το πρώτο ενεργειακό σχολείο, το σχολικό συγκρότημα της Κλεάνθους, όπου ολοκληρώνονται παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης και χρήσης της γεωθερμίας.