Σε εφαρμογή έχουν τεθεί οι αλλαγές στον Χάρτη Υγειονομικής Ασφαλείας και Προστασίας από τα ξημερώματα της Δευτέρας καθώς η εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού έχει διαφοροποιηθεί σε αρκετές Περιφερειακές Ενότητες τα τελευταία 24ωρα.
Τις αλλαγές είχε προαναγγείλει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς στην ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας την περασμένη Παρασκευή και αφορούν σημαντικό κομμάτι από το σύνολο της χώρας.
Αναλυτικά:
Το επίπεδο συναγερμού αυξάνεται στις περιφερειακές ενότητες Άρτας, Έβρου, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Καβάλας, Σποράδων, που ανεβαίνουν Επίπεδο 2.
Στην περίπτωση των Σποράδων, όμως, η αναβάθμιση αφορά μόνο τη νήσο Σκιάθο και όχι στη Σκόπελο και στην Αλόννησο που παραμένουν πράσινες.
Αντίθετα, το επίπεδο συναγερμού θα μειωθεί (από το Επίπεδο 3 στο Επίπεδο 2) στις περιφερειακές ενότητες Αχαΐας, Ηρακλείου Κρήτης, Καρδίτσας, Λέσβου, Μυκόνου, Πέλλας, Σάμου.
Όσον αφορά στα νησιά της Αττικής, η περιφερειακή ενότητα Νήσων Αττικής -παρόλο που ανήκουν στην περιφέρεια Αττικής- με δεδομένη τη μη χωροταξική τους εγγύτητα με τις μητροπολιτικές ηπειρωτικές ενότητες , πηγαίνουν από το πορτοκαλί στο κίτρινο, δηλαδή κατεβαίνουν από το επίπεδο 3 και περνούν στο επίπεδο 2. Αυτό ωστόσο δεν ισχύει για την Σαλαμίνα, νησί το οποίο που σχετίζεται με μετακινήσεις από και προς στον Πειραιά.
Στο Επίπεδο 1 (από το Επίπεδο 2) πέφτουν οι Π.Ε Γρεβενών, Λακωνίας, Πάρου που γίνονται πράσινες (από πορτοκαλί).
Επίσης, πράσινες από πορτοκαλί γίνονται από σήμερα οι Π.Ε Ζακύνθου, Κέας - Κύθνου που πέφτουν από το επίπεδο 3 Αυξημένης Επιτήρησης, στο επίπεδο 1-ετοιμότητας.
Έτσι, το επίπεδο συναγερμού αλλάζει σε 24 από τις 74 συνολικά περιφερειακές ενότητες της χώρας μας, με 13 περιφερειακές ενότητες να παρουσιάζουν καλύτερη εικόνα, και να κατεβαίνουν επίπεδο συναγερμού, ενώ σε 11 περιφερειακές ενότητες το ιικό φορτίο αυξάνεται και κατ' επέκταση και το επίπεδο συναγερμού.
Από την Δευτέρα 26 Οκτωβρίου η εικόνα του χάρτη διαμορφώνεται ως εξής:
- 25 Περιφερειακές ενότητες στο επίπεδο 1 (Ετοιμότητας) πριν από 14 μέρες ήταν 26
- 33 Περιφερειακές Ενότητες στο επίπεδο 2 (Επιτήρησης) πριν από 14 μέρες ήταν 25
- 14 Περιφερειακές Ενότητες στο επίπεδο 3 (Αυξημένης Επιτήρησης) πριν από 14 μέρες ήταν 23
- 2 Περιφερειακές Ενότητες στο επίπεδο 4( Αυξημένου Κινδύνου) καμία περιοχή δεν ήταν σε αυτό το βαθμό συναγερμού πριν 14 μέρες.
Τέλος, όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς , η Επιτροπή αποφάσισε για το επίπεδο συναγερμού και τα μέτρα που θα ισχύουν στα νησιωτικά συμπλέγματα, από την επόμενη Τετάρτη, σχετικές αποφάσεις δεν θα λαμβάνονται πλέον σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας αλλά σε επίπεδο νησιού, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις που η επιδημιολογική εικόνα διαφοροποιείται σημαντικά από νησί σε νησί και άρα η επιβολή των ίδιων μέτρων σε όλους δεν είναι ούτε δίκαιη ούτε ενδεδειγμένη.
Σε ποιες περιπτώσεις είναι υποχρεωτική μάσκα σε ΙΧ και μηχανές
Μόνο οι συγγενείς πρώτου βαθμού απαλλάσσονται από την χρήση μάσκας εντός των ΙΧ οχημάτων στις περιοχές που βρίσκονται στα επίπεδα 3 (αυξημένη επιτήρηση) και 4 (αυξημένου κινδύνου), σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει δώσει στη δημοσιότητα η Πολιτική Προστασία, ενώ σε κάθε άλλη περίπτωση οδηγός και επιβαίνοντες θα κληθούν να πληρώσουν το πρόστιμο των 150 ευρώ.
Πιο αναλυτικά, μετά τις διάφορες παρανοήσεις που εντοπίστηκαν τις πρώτες δύο ημέρες της εφαρμογής των νέων μέτρων και μετά τα πρώτα πρόστιμα σε οδηγούς και επιβαίνοντες για μη χρήση μάσκας εντός των οχημάτων, διευκρινίζεται πως:
- Στα ταξί η μάσκα είναι υποχρεωτική για οδηγό και πελάτες
- Στο ΙΧ αυτοκίνητο η μάσκα δεν είναι υποχρεωτικοί μόνο αν ο οδηγός και οι επιβάτες είναι συγγενείς πρώτου βαθμού.
- Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση ο οδηγός και οι επιβάτες θα πρέπει να φορούν μάσκα.
- Υποχρεωτική η χρήση της μάσκας είναι και στα επαγγελματικά οχήματα όταν υπάρχουν συνεπιβάτες.
- Σε ό,τι αφορά τις μοτοσικλέτες υπενθυμίζεται πως οδηγός και συνεπιβάτες πρέπει να φοράνε κράνος, οπότε η μάσκα μέσα από το κράνος δεν είναι υποχρεωτική.
Τρίκαλα: Περισσότερα από 1500 άτομα τέθηκαν σε καραντίνα λόγω κορονοϊού
Εξαιρετικά βεβαρυμμένο φαίνεται πως είναι το επιδημιολογικό φορτίο στα Τρίκαλα καθώς οι Τρικαλινοί που έχουν τεθεί υπό καθεστώς καραντίνας υπολογίζονται πάνω από 1500, σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικών ειδησεογραφικών ιστοτόπων.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Tv10.gr σε επικοινωνία με την υπεύθυνη του ΕΟΔΥ στην περιοχή, η τελευταία τόνισε πως περισσότεροι από 800 υπολογίζονται οι μαθητές των σχολικών μονάδων που έχουν μπει σε καραντίνα μετά από επιβεβαίωση κρούσματος κορονοϊού στο τμήμα ή το σχολείο τους.
Υπενθυμίζεται ότι όπως αναφέρει το trikalavoice.gr ήδη έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους για 14 μέρες το 3ο και το 4ο Γενικό Λύκειο Τρικάλων, το Δημοτικό Σχολείο Πετρωτού, το 4ο Νηπιαγωγείο Τρικάλων, από χθες βράδυ το 1ο ΕΠΑΛ και δεκάδες Τμήματα σε γυμνάσια, Λύκεια και Δημοτικά Σχολεία.
Βάσει οδηγιών του ΕΟΔΥ μαθητές και εκπαιδευτικοί που υπηρετούν σε αυτά τα σχολεία τίθενται αυτόματα σε κατ’ οίκον περιορισμό. Οι επόμενες 10-15 μέρες δε χαρακτηρίζονται ως ιδιαίτερα κρίσιμες για την πόλη και το Νομό.
Στο μεταξύ συνεχίζονται οι εντατικοί είναι οι έλεγχοι των αρμόδιων οργάνων για την τήρηση της καραντίνας, ενώ όσον αφορά στο ζήτημα της επάρκειας των τεστ παρά το γεγονός ότι καθημερινά πραγματοποιούνται πολλά τεστ, υπάρχει ικανοποιητική επάρκεια, ενώ η ιχνηλάτηση περιλαμβάνει τις στενές επαφές του επιβεβαιωμένου κρούσματος.