Στα νησιά που αποτελούν μερικούς από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς και όπου ταυτόχρονα η εμβολιαστική κάλυψη χρήζει βελτίωσης, στρέφεται τώρα η προσοχή των ειδικών. Εάν απαιτηθεί από την πορεία της πανδημίας, της οποίας η κορύφωση αναμένεται στα μέσα Αυγούστου, θα εφαρμοστούν και σε αυτά, μέτρα τύπου Μυκόνου.
Στα νησιά αυτά περιλαμβάνονται οι Ζάκυνθος, Λέρος, Κέρκυρα, Κως, Σίφνος, Σέριφος, Μήλος, Αντίπαρος και Ρόδος. Επόμενο μεγάλο στοίχημα η εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου.
Το μήνυμα που εκπέμπουν κυβερνητικά στελέχη είναι σαφές. Μπορεί στην Μύκονο να δηλώνουν ικανοποιημένοι από το «σιωπηρό» τέλος των περιοριστικών μέτρων, όμως η επιλογή αυτή δε θα πρέπει να δημιουργεί λάθος εντυπώσεις ούτε στους άμεσα ενδιαφερόμενους (κατοίκους, επιχειρηματίες του νησιού), ούτε στα υπόλοιπα νησιά και τουριστικούς προορισμούς.
Οι δυσοίωνες προβλέψεις των επιστημόνων για αύξηση του αριθμού κρουσμάτων κοντά στα 5.000-6.000 ημερησίως δεν αφήνουν πολλά περιθώρια εφησυχασμού. Πρόκειται για εκτιμήσεις που επιβάλλουν την ύπαρξη σχεδίων άμεσης εφαρμογής, διαδικασία που ήδη έχει αρχίσει να εκπονείται.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, η περίπτωση της Μυκόνου αποτελεί από μόνη της ένα μοντέλο που μπορεί, εφόσον απαιτηθεί, να εφαρμοστεί και σε άλλες περιπτώσεις. Η ίδια πηγή μάλιστα ξεκαθαρίζει στο liberal.gr ότι το νησί των ανέμων παραμένει σε επιτήρηση, καθώς ναι μεν τα επιδημιολογικά δεδομένα έχουν βελτιωθεί, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι έχει διαφύγει τον κίνδυνο. Είναι προφανές ότι οι περιορισμοί μπορεί να επανέλθουν ανά πάσα στιγμή, ένα μήνυμα που έστειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κατά τη διάρκεια της εκεί επίσκεψης του. Η Μύκονος δεν αποκλείεται να «ξανακλείσει», στην περίπτωση που οι δείκτες διασποράς το απαιτήσουν.
Την ίδια ώρα φαίνεται πως μία σειρά άλλων τουριστικών προορισμών βρίσκεται στο μικροσκόπιο των ειδικών καθώς η επιδημιολογική εξέλιξη στα νησιά αυτά εγκυμονεί κινδύνους. Όσο μάλιστα πάμε προς την κορύφωση της τουριστικής περιόδου, στα μέσα Αυγούστου, η προσοχή όλων στρέφεται σε νησιά, όπως τα παραπάνω εννέα, που αποτελούν πόλο έλξης και στα οποία ενδέχεται να εφαρμοστούν μέτρα τύπου Μυκόνου. Κάθε ένα από αυτά, τόσο στα Επτάνησα, όπως Ζάκυνθος και Κέρκυρα, όσο επίσης στα Δωδεκάνησα, όπως Κως, Λέρος, Ρόδος, αλλά και στις Κυκλάδες, σαν τις Σίφνο, Σέριφο, Μήλο, Αντίπαρο, βρίσκονται το καθένα για τους δικούς του λόγους στο μικροσκόπιο.
Το μεγάλος άγχος πλέον των επιστημόνων αλλά και του Μεγάρου Μαξίμου είναι η εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου. Πρόκειται για το επόμενο δύσκολο στοίχημα μια και εκείνες τις μέρες θα καταγραφεί η μεγαλύτερη μετακίνηση πολιτών εξαιτίας των καλοκαιρινών διακοπών. Σε κάθε περίπτωση λοιπόν στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι θα πρέπει να προετοιμαστούν για εκείνες τις μέρες μια και θα αποτελέσει την τελευταία επικίνδυνη «στροφή» της καλοκαιρινής περιόδου.