Φέραμε νομοσχέδιο για τον ΕΦΚΑ και ξεκίνησε πάλι η κασέτα: Παράδοση σε ιδιωτικά συμφέροντα, υπονόμευση του δημόσιου χαρακτήρα, αμφισβήτηση του κοινωνικού προσώπου του ΕΦΚΑ. Από τα γνωστά κασετόφωνα φυσικά: τον ΣΥΡΙΖΑ και τους λοιπούς «προοδευτικούς», οι οποίοι επαναλαμβάνουν για μια ακόμα φορά τα ίδια συνθήματα και τις ίδιες ανακοινώσεις ό,τι και αν κάνουμε.
Η κατάσταση στον ΕΦΚΑ και τους προκατόχους του στην κοινωνική ασφάλιση είναι γνωστή εδώ και δεκαετίες. Για όποιον τυχόν παριστάνει ότι δεν το γνωρίζει υπενθυμίζω ότι στην έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη ο ΕΦΚΑ μόνος του συγκεντρώνει το 48% των παραπόνων του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Για αυτό και έχει ξεκινήσει μια ουσιαστική προσπάθεια για την ανάταξη και τον εκσυγχρονισμό του. Μαζί ξεκίνησαν και οι κασέτες με τα γνωστά συνθήματα.
Στην αρχή ήταν η ομάδα έργου για τις εκκρεμείς συντάξεις και η θέσπιση της προκαταβολής σύνταξης που η αξιωματική αντιπολίτευση τα παρουσίασε ως ημίμετρα. Μετά ήταν οι πιστοποιημένοι λογιστές και δικηγόροι για την επιτάχυνση της έκδοσης συντάξεων που θεωρήθηκαν προπομπός της ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού. Και σήμερα εναντιώνονται με μένος και στο νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ θεωρώντας το βάρβαρο και αντισυνταγματικό! Πιστεύουν δηλαδή πως με τα ίδια υλικά και με την ίδια νοοτροπία (που είδαμε πού μας οδήγησε), θα γίνουν θαύματα και ο ΕΦΚΑ θα μεταμορφωθεί σε πρότυπο δημόσιου οργανισμού!
Ο ΕΦΚΑ βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι και αυτό γιατί καλείται να λύσει οριστικά τα δομικά προβλήματα που κληρονόμησε από συστάσεως του από την τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Μια ενοποίηση των ασφαλιστικών Ταμείων που έμεινε εν πολλοίς στα χαρτιά, χωρίς ψηφιοποίηση δομών και υπηρεσιών, χωρίς οργανόγραμμα και ενιαίες διαδικασίες διοίκησης.
Η πρόοδος που έχει γίνει τους τελευταίους μήνες είναι σημαντική σε όλα τα επίπεδα, αλλά δεν φτάνει. Οι ληξιπρόθεσμες συντάξεις μειώθηκαν κατά 50.000 σε σχέση με έναν χρόνο πριν, φτάνοντας τις 83.000 τον Νοέμβριο. Το 2021 αποδείχθηκε η καλύτερη χρονιά για τον ΕΦΚΑ καθώς εκδόθηκαν πάνω από 225.000 νέες συντάξεις. Τέθηκε σε λειτουργία ο Πύργος Ελέγχου για την καθημερινή ηλεκτρονική παρακολούθηση των εκκρεμοτήτων αλλά και της προόδου σε όλη την Ελλάδα. Επιπλέον, τέθηκε σε λειτουργία ο ενιαίος αριθμός εξυπηρέτησης 1555, όπου μέσα σε 5 μήνες διαχειρίστηκε πάνω από 900.000 κλήσεις.
Ωστόσο τα δομικά προβλήματα του Οργανισμού σε θέματα οργάνωσης, προμηθειών, ελέγχου και διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού παραμένουν και δεν μπορούν να λυθούν παρά μόνο με δραστικές αλλαγές και σε μόνιμη βάση. Το νομοσχέδιο που θέσαμε προς δημόσια διαβούλευση υπηρετεί τον στόχο για ένα νέο ΕΦΚΑ ευρωπαϊκών προδιαγραφών που θα είναι πιο αποτελεσματικός, πιο παραγωγικός και κυρίως πιο φιλικός προς τους ασφαλισμένους και που δεν θα θυμίζει σε τίποτε τον ΕΦΚΑ των χρόνιων παθογενειών, που πρωταγωνιστεί σε ιστορίες καθημερινής τρέλας και ταλαιπωρίας.
Αντί λοιπόν να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ και να συμφωνήσει στην ανάγκη επίλυσης των προβλημάτων που σε μεγάλο βαθμό ο ίδιος δημιούργησε, στέκεται απέναντι σε κάθε αλλαγή, ακόμα και στις πλέον αναγκαίες!
Γιατί λοιπόν οι γνωστοί προοδευτικοί αντιδρούν επειδή πάμε να εκσυγχρονίσουμε το σύστημα προμηθειών του Οργανισμού; Είναι ικανοποιημένοι που χρειάζεται 4 και 5 μήνες για την προμήθεια ενός εκτυπωτή ή μιας οθόνης υπολογιστή; Συμφωνούν στο να βασανίζονται οι ίδιοι οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ που χρειάζονται σύγχρονο εξοπλισμό για να κάνουν σωστά τη δουλειά τους;
Γιατί όλοι αυτοί εναντιώνονται στη σύσταση εταιρίας ειδικού σκοπού για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας; Είναι ικανοποιημένοι που σχεδόν το 20% του συνόλου της ακίνητης περιουσίας, με αντικειμενική αξία άνω του 1 δισ. ευρώ, μένει αναξιοποίητο;
Γιατί άραγε είναι αντίθετοι στο να θεσμοθετήσουμε δίκαια bonus για τους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ προκειμένου να αυξήσουν την αποδοτικότητα τους και να κερδίσουν επιπλέον χρήματα;
Γιατί διαφωνούν με την επιτάχυνση των πειθαρχικών διαδικασιών; Σήμερα έχουν συσσωρευθεί πάνω από 1.200 καταγγελίες πολιτών για κακή ή ανεπαρκή εξυπηρέτηση που ο ΕΦΚΑ αδυνατεί να διερευνήσει εγκαίρως καθώς ο μέσος χρόνος ολοκλήρωσης της έρευνας είναι 2 χρόνια. Το νομοσχέδιο προβλέπει τη σύσταση αυτοτελούς Μονάδας Εσωτερικών Ερευνών με επικεφαλής πρώην ανώτερο δικαστικό για τη καλύτερη διαχείριση των καταγγελιών. Παράλληλα προβλέπει και την έξοδο των συνδικαλιστών από τα Πειθαρχικά Συμβούλια καθώς δεν είναι δουλειά του συνδικαλιστή να κρίνει υποθέσεις που διερευνώνται πειθαρχικά! Είναι άραγε όλα αυτά τόσο κακά και μαύρα;
Αλλά ακόμα, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ειδικά απαξιώνει με το καλημέρα την πρόθεσή μας για ανανέωση του στελεχιακού δυναμικού του Οργανισμού και την απασχόληση στελεχών τόσο από τον ιδιωτικό όσο και από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα με τριετή συμβόλαια και με δυνατότητα άπαξ ανανέωσης σε θέσεις διευθυντών; Η ανανέωση αυτή θεωρούν ότι θα γίνει με κάποιο θαύμα; Τους ενοχλεί υποτίθεται ότι θα υπάρξουν ειδικά κίνητρα προσέλκυσης για τις θέσεις των Γενικών Διευθυντών και των Διευθυντών.
Απλό ερώτημα: Ποιος θα αφήσει την δουλειά και την καριέρα του στον ιδιωτικό τομέα για να απασχοληθεί για 3 χρόνια στον ΕΦΚΑ, με δυνατότητα ανανέωσης μια μόνο φορά, προκειμένου να προσφέρει την τεχνογνωσία και τις ικανότητες του για τον εκσυγχρονισμό του Οργανισμού, αν αυτό δεν συνοδεύεται με τα αντίστοιχα κίνητρα; Είναι ερώτημα που νομίζω απαντήθηκε στη πράξη από την ίδια τη ζωή στη περίπτωση της ΔΕΗ, όπου έμπειρα στελέχη από τον ιδιωτικό τομέα μπήκαν στον Οργανισμό και κατάφεραν σε σύντομο χρονικό διάστημα όχι μόνο να σώσουν την ΔΕΗ από την κατάρρευση, αλλά και να την επαναφέρουν στον ρόλο του πρωταγωνιστή των ενεργειακών εξελίξεων στη χώρα.
Αντί λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ να αντιδρά αντιπαραγωγικά υπερασπιζόμενος ορισμένους συνδικαλιστές και μιλώντας μόνο για την ανάγκη προσλήψεων -στις οποίες ούτως ή άλλως θα προχωρήσουμε, με προσλήψεις οικονομολόγων και εξειδικευμένων στην πληροφορική- θα ήταν πιο ωφέλιμο για τον ίδιο, αλλά και για την χώρα να συνδράμει με προτάσεις και ιδέες στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του πιο προβληματικού Οργανισμού.
Μέχρι να το αποφασίσει, εμείς συνεχίζουμε να συντασσόμαστε με τους πολλούς και όχι με την βολή των λίγων που δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα. Εμείς συντασσόμαστε με τους ασφαλισμένους και ο ΣΥΡΙΖΑ με τα δόγματά του. Εμείς προωθούμε ιδέες κοινής λογικής για την ανανέωση του ΕΦΚΑ και εκείνοι πιστεύουν στα θαύματα των δογμάτων τους: αλλαγές με ακινησία. Ένας νέος ορισμός της προόδου.
* Ο Κωστής Χατζηδάκης είναι υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, βουλευτής Βόρειου Τομέα Β' Αθηνών και αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας