Τελεσίγραφο τριών ημερών στην καγκελάριο Μέρκελ έθεσε ο Χορστ Ζεεχόφερ προκειμένου να βρεθεί λύση στο φλέγον ζήτημα των συνοριακών ελέγχων και των επαναπροωθήσεων. Ο αρχηγός των Χριστιανοκοινωνιστών και κυβερνητικός εταίρος της Άγγελα Μέρκελ προτίθεται να παραιτηθεί τόσο από την ηγεσία του CSU όσο και από ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών, οδηγώντας τη Γερμανία σε κυβερνητική κρίση.
«Σήμερα θα συζητήσουμε και πάλι με το CDU. Πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία στο κεντρικό ζήτημα των συνοριακών ελέγχων και των επαναπροωθήσεων. Προσέφερα το αξίωμά μου και θα συνεχίζω να το κάνω για τις τρεις επόμενες ημέρες. Ελπίζω να βρεθεί μια συμφωνία. Πρόκειται για παραχώρηση εκ μέρους μου», δήλωσε ο κ. Ζεεχόφερ, έπειτα από περίπου 12 ώρες συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας και διαβουλεύσεων με ηγετικά στελέχη του κόμματός του, τα οποία, όπως αναφέρουν τα γερμανικά ΜΜΕ, προσπάθησαν να τον πείσουν να μην επιμείνει στην απόφασή του για παραίτηση, εφόσον η άλλη πλευρά δεν υπαναχωρήσει.
Η πρώτη αντίδραση ήλθε από τον επικεφαλής της Κ.Ο. Αλεξάντερ Ντόμπριντ, ο οποίος τόνισε ότι δεν επιθυμεί την αποχώρηση του κ. Ζεεχόφερ, ότι στηρίζει τον Αρχηγό του κόμματός του, ο οποίος, όπως είπε, δεν πρέπει να είναι το θύμα της υπόθεσης του ασύλου.
Ο κ. Ζεεχόφερ, κατά την αποχώρησή του από τις διαβουλεύσεις, τόνισε κατ'' επανάληψη ότι το ζήτημα είναι το συμφέρον της Γερμανίας, αλλά και η ικανότητα του κυβερνητικού συνασπισμού να ασκεί τα καθήκοντά του.
Το νέο πρόβλημα που έχει προκύψει είναι η θέση της Άγγελα Μέρκελ ότι οι επαναπροωθήσεις μεταναστών δεν θα γίνονται μονομερώς αλλά σε συνεννόηση με την Ελλάδα.
«Αυτό που ήταν και για τον (Αρχηγό των Χριστιανοκοινωνιστών και υπουργό Εσωτερικών) Χορστ Ζεεχόφερ πολύ σημαντικό ήταν το πώς μπορούμε να μεριμνήσουμε ώστε να μην μπουν καν στην Γερμανία, αυτοί που έρχονται, στην συγκεκριμένη περίπτωση, από την Ελλάδα. Σημαντικό για μένα είναι αυτό να μην γίνει χωρίς συνεννόηση με την Ελλάδα. Να μην τριγυρνούν άσκοπα ώστε πιθανόν να μπουν στην Γερμανία από κάποιο άλλο συνοριακό πέρασμα ,αλλά να συμφωνήσουμε μια διαδικασία ώστε να επαναπροωθούνται στην Ελλάδα για να γίνεται στην εκεί η διαδικασία ασύλου. Αυτό μπορώ να το κάνω μόνο εκεί, όπου υπάρχουν συνοριακοί έλεγχοι», δήλωσε η κυρία Μέρκελ στο πλαίσιο συνέντευξής της στο ZDF.
Η Καγκελάριος εξέφρασε την κατανόησή της για την επιθυμία του κ. Ζεεχόφερ να μπει περισσότερη τάξη στο θέμα της δευτερογενούς μετανάστευσης, αλλά τόνισε ότι κατά την άποψή της αυτή η επιθυμία έχει εκπληρωθεί, «ιδιαίτερα στα σημεία ελέγχου στα σύνορα, συζητώντας με την Ελλάδα ότι όσοι είναι εγγεγραμμένοι εκεί - αυτός είναι ο κύριος δρόμος, μέσω της λεγόμενης Βαλκανικής Οδού -να επαναπροωθηθούν στην Ελλάδα χωρίς να έχουν μπει στην Γερμανία, κατευθείαν στα σύνορα και συμφωνημένα». Αυτό, συνέχισε η κυρία Μέρκελ, συμφωνήθηκε τώρα πολιτικά και θα πρέπει να γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης έως το τέλος Ιουλίου.
«Και με αυτό ικανοποίησα, πιστεύω, την επιθυμία του Ζεεχόφερ», κατέληξε, διευκρινίζοντας ότι με την Ιταλία δεν κατέστη αυτή τη στιγμή εφικτή μια συμφωνία.
Χωρίς κάποιου είδους συμβιβασμό, τα δύο κόμματα ρισκάρουν, τα οποία έχουν συγκυβερνήσει στο μεγαλύτερο διάστημα μετά το Β'' Παγκόσμιο Πόλεμο, ρισκάρουν μια ιστορική ρήξη που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας την καγκελάριο Μέρκελ. Ήδη ανώτερα στελέχη του CDU πιέζουν τους Βαυαρούς Χριστιανοκοινωνιστές να υποχωρήσουν από το τελεσίγραφο που έχουν θέσει αν και τα πάντα θα κριθούν στη σημερινή συνάντηση.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε ακόμα:
- Bild: Ο Ζεεχόφερ χαρακτήρισε «ανεπαρκές» το σχέδιο της Μέρκελ για το μεταναστευτικό
(φωτογραφία AP)