Διυπουργική συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Κύπρου Νίκου Χριστοδουλίδη και Εσωτερικών, Νίκου Νουρή, με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων των δύο υπουργείων, πραγματοποιήθηκε χθες, Πέμπτη 18/2, με κύριο αντικείμενο τη συζήτηση και τον συντονισμό για την αποτελεσματικότερη προώθηση των θέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας στο πλαίσιο της συζήτησης του Νέου Μεταναστευτικού Συμφώνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κοινό ανακοινωθέν των δύο υπουργείων επισημαίνει ότι ως προς την εσωτερική διάσταση, αναδείχθηκε εκ νέου η σοβαρότητα του μεταναστευτικού προβλήματος και το δυσανάλογο βάρος από τις μεταναστευτικές ροές που επωμίζεται η Κύπρος ως κράτος πρώτης γραμμής. Η Κύπρος, εξαιτίας και των ιδιαιτεροτήτων της ως ημικατεχόμενο κράτος με νησιωτικό χαρακτήρα, αποτελεί για τέταρτη συνεχή χρονιά το κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δέχεται τις περισσότερες αιτήσεις ασύλου κατ' αναλογία πληθυσμού. Το ποσοστό των αιτούντων ασύλου και δικαιούχων διεθνούς προστασίας ανέρχεται στο 4% του πληθυσμού, ποσοστό ιδιαίτερα μεγάλο, αφού το αντίστοιχο στα υπόλοιπα κ-μ κυμαίνεται στο 1%.
Επισημάνθηκε εξάλλου ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ροών μεταναστών έχει προέλευση την Τουρκία, η οποία δεν εφαρμόζει κανένα συμφωνηθέν πλαίσιο για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης έναντι της Κύπρου και με τη στάση της έχει δημιουργήσει, αντί να αποτρέψει, νέα μεταναστευτική οδό στην Ανατολική Μεσόγειο που επιβαρύνει την Κύπρο, με αποτέλεσμα η Κυπριακή Δημοκρατία να υπόκειται σε υπέρμετρο άχθος το οποίο ουσιαστικά θέτει υπό δοκιμασία το εθνικό σύστημα ασύλου.
Υπογραμμίσθηκε ότι υπάρχει ανάγκη, τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και οι σχετικοί διεθνείς οργανισμοί, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν, να συνδράμουν ώστε να εξευρεθούν άμεσα πρακτικές λύσεις για αποτροπή των παράνομων ροών αλλά και διασφάλιση νόμιμων επιστροφών.
Σε αυτό το πλαίσιο οι δύο υπουργοί επεξεργάστηκαν συγκεκριμένο σχέδιο δράσης και συμφώνησαν σε από κοινού διαβήματα των δύο υπουργείων, σε όλα τα επίπεδα, τεχνοκρατικό και πολιτικό, προς Βρυξέλλες και διεθνώς, ώστε να γίνει κατανοητό το πρόβλημα στις πραγματικές του διαστάσεις και να εξασφαλίσει η Κυπριακή Δημοκρατία, τόσο ως προς τα νομοθετήματα της ΕΕ, όσο και πολιτικά, την αναγκαία συνδρομή για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα.
Συμφωνήθηκε ότι το μεταναστευτικό θα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των επαφών και των δύο υπουργών που θα είναι σε συνεχή συντονισμό, ενόψει και του Jumbo Συμβουλίου που οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν ότι θα πραγματοποιηθεί στις 15 Μαρτίου (κοινό Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών και Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ), καθώς και των γενικότερων περί Τουρκίας συζητήσεων που απασχολούν τους θεσμούς και τους εταίρους.