Συνάντηση με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, πραγματοποίησε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου, κατά την οποία συζητήθηκαν οι εξελίξεις για την επένδυση που κάνει η φαρμακευτική εταιρεία στην βόρεια Ελλάδα καθώς και τα νέα σχετικά με το εμβόλιο ενάντια στον Covid-19 που αναπτύσσει.
Όπως αναφέρει σε ανάρτηση που έκανε ο πρωθυπουργός:
«Φιλική συνάντηση και ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον Άλμπερτ Μπουρλά, διευθύνοντα σύμβουλο του φαρμακευτικού κολοσσού Pfizer. Ένας Έλληνας που βρίσκεται στη διεθνή πρωτοπορία της έρευνας, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας.
Μιλήσαμε για τη μεγάλη επένδυση της εταιρίας στη γενέτειρά του, τη Θεσσαλονίκη. Ένα από τα έξι κέντρα ψηφιακών ερευνών της Pfizer στον κόσμο, που μέχρι το τέλος του χρόνου θα απασχολεί 200 επιστήμονες της χώρας μας. Κυρίως, όμως, άκουσα από τον κ. Μπουρλά τα καλά νέα από το μέτωπο του εμβολίου κατά του Covid-19.
H Pfizer βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της έρευνας και σύντομα θα υπογράψει συμφωνία με την Ε.Ε. για τη διάθεση του εμβολίου στην Ευρωπαϊκή αγορά. Μέχρι, όμως, να βρεθεί το εμβόλιο πρέπει να επαγρυπνούμε: Φοράμε μάσκα, κρατάμε αποστάσεις, φροντίζουμε την προσωπική μας υγιεινή. Όπως στην επιστήμη, έτσι και στην καθημερινότητα η επιτυχία έρχεται με ατομική ευθύνη, ορθή σκέψη και συλλογική δράση.»
Όπως σημειώνουν κύκλοι της κυβέρνησης, ένα χρόνο πριν ανακοινώθηκε το επιχειρηματικό σχέδιο της Pfizer να επιλέξει την Ελλάδα και ειδικότερα τη Θεσσαλονίκη για τη δημιουργία ενός παγκόσμιου κέντρου Ψηφιακής Τεχνολογίας με εφαρμογές στην υγεία. Σε λιγότερο από ένα χρόνο το πλάνο αυτό έγινε πραγματικότητα και από τον περασμένο Μάιο το κέντρο αυτό είναι ήδη σε λειτουργία.
Οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν ότι η πρόοδος της επένδυσης αυτής όχι μόνο δεν επηρεάστηκε από την πρόσφατη κρίση αλλά αντιθέτως επιταχύνθηκε και ο στόχος των 200 εργαζομένων του 2021 επιχειρείται να επιτευχθεί μέσα στην τρέχουσα χρονιά, ενώ ήδη έχουν προσληφθεί 30 εργαζόμενοι και έχουν προκηρυχθεί περίπου 60 θέσεις εργασίας ως σήμερα.
Παράλληλα, υπάρχει και συνεργασία και με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για δυνατότητες καριέρας και την στελέχωση του κέντρου, σε θέσεις που αφορούν απόφοιτους Computer Sciences, Information Technology, Engineering and Electronics, εφαρμοσμένα Μαθηματικά κλπ.
Η επένδυση αυτή συμβάλει και στο brain gain καθώς υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από Έλληνες του εξωτερικού και ήδη έχουν προσληφθεί στο κέντρο της Pfizer Έλληνες επιστήμονες που δούλευαν σε χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Ολλανδία κλπ.
Το κέντρο της Θεσσαλονίκης αποτελεί μέρος ενός παγκόσμιου δικτύου με αντικείμενα υψηλής τεχνολογίας όπως big data analytics και Τεχνητή Νοημοσύνη και με σκοπό τη βελτίωση της ζωής των ασθενών σε όλο τον κόσμο.