Φθηνή στέγη σε εργαζόμενους, μαζί με καλύτερη αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΟΑΕΔ, ανακοίνωσε από την Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της συζήτησης για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας «Δουλειές Ξανά».
Ο πρωθυπουργός μίλησε για τη δυνατότητα απόκτησης και ανέγερσης ακινήτων τα οποία θα διατεθούν για τη στέγαση εργαζομένων, καθώς και για την αναδιοργάνωση και ψηφιοποίηση του ΟΑΕΔ.
«Μπορεί ο ΟΑΕΔ και θα αποτελέσει σημαντικό πυλώνα της νέας πολιτικής για τη φτηνή στέγη», τόνισε και επισήμανε πως παρά τα υψηλά ποσοστά ιδιοκτησίας και ιδιοκατοίκησης το 37% ξοδεύει πάνω από το 40% του εισοδήματός του για έξοδα στέγης και πως 1 στους 3 έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές που αφορούν την κατοικία υπογράμμισε:
«Το πρόβλημα είναι ουσιαστικό πια. Πρέπει να αντιμετωπιστεί- και η άλλη όψη μιας αγοράς ακινήτων που ευημερεί αυξάνει ακόμα περισσότερο την πίεση να δρομολογήσουμε πολιτικές έξυπνες στέγης κυρίως για τα νέα ζευγάρια. Περισσότερα θα πούμε σε μια άλλη ευκαιρία».
Στο σκέλος της στέγασης, το νομοσχέδιο επιτρέπει στον ΟΑΕΔ να αποκτά αδόμητα και δομημένα ακίνητα αλλά και να συμπράττει με δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς για την ανέγερση ακινήτων.
Το νομοσχέδιο παρέχει στον Οργανισμό τη δυνατότητα να προχωρά στην καλύτερη εκμετάλλευση και αύξηση των εσόδων του, από ακίνητα ιδιοκτησίας του, τα οποία δεν προορίζονται για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών των εργαζομένων. Στο πλαίσιο αυτό, επιτρέπεται η σύναψη μακροχρόνιων μισθώσεων, η σύμπραξη με ιδιώτες οι οποίοι μπορεί να αναλάβουν την οικοδόμηση αδόμητων ακινήτων, οι εγγυήσεις που θα πρέπει να παρέχουν για να συμμετάσχουν.
Προανήγγειλε ότι θα διαγραφούν από τους καταλόγους όσοι παραμένουν εγγεγραμμένοι χωρίς να έχουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά αλλά και όσοι έχουν αρνηθεί έως και τρεις φορές να απασχοληθούν σε θέσεις που έχουν δημιουργηθεί για εκείνους.
Ταυτόχρονα μίλησε για τη διοχέτευση πάνω από 1 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης για την κατάρτιση 500.000 ωφελούμενων σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες, προσθέτοντας ότι δίδυμος στόχος της κυβέρνησης είναι η συρρίκνωση της ανεργίας και η αύξηση των μισθών.
«Στόχος μας πολλές, καλές και καλοπληρωμένες δουλειές», ανέφερε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η αύξηση του μισθού είναι ο καλύτερος τρόπος για να βρουν οι επιχειρήσεις εργαζόμενους. Μίλησε επίσης για τα Πανεπιστήμια που αναλαμβάνουν ρόλο στην επαγγελματική κατάρτιση, ενώ έκανε λόγο για το Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης για κάθε άνεργο.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό παρά τις αντιξοότητες και τις δυσκολίες, οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της ανεργίας, έχουν φέρει αποτελέσματα, και από το καλοκαίρι του 2019 έως το Φεβρουάριο του 2022, τα ποσοστά έχουν μειωθεί από το 17,2% στο 12,8%.
«Είναι η ταχύτερη αποκλιμάκωση σε όλη την Ευρώπη, και σε αυτό το διάστημα δημιουργήθηκαν 200.000 θέσεις εργασίας και όλα αυτά σε ένα εξαιρετικά δυσμενές διεθνές περιβάλλον», ανέφερε ο πρωθυπουργός, θυμίζοντας τις απαισιόδοξες προβλέψεις της αντιπολίτευσης, που διαψεύστηκαν, ότι η πανδημία θα οδηγούσε σε έκρηξη της ανεργίας.
Υπογράμμισε ότι οι «πολύ απαισιόδοξες προβλέψεις της αντιπολίτευσης ότι η πανδημία θα οδηγούσε σε έκρηξη απολύσεων και άνοδο της ανεργίας» «διαψεύστηκαν προς όφελος των εργαζόμενων διότι η κυβέρνηση της ΝΔ έσπευσε να στηρίξει πρώτα και πάνω από όλα τον κόσμο της εργασίας», ωστόσο προσέθεσε: «Τα αποτελέσματα αυτά δεν μπορούν να μας ικανοποιούν. Έχουμε τη δεύτερη υψηλότερη ανεργία στην Ευρώπη, η Ισπανία μας έχει ξεπεράσει. Έχουμε και διαχρονικό πρόβλημα χαμηλών αμοιβών».
Επεσήμανε ότι στόχος του νομοσχεδίου είναι οι δημόσιοι πόροι να κατευθύνονται προς στοχευμένες πολιτικές εργασίας, αλλά και τους πραγματικούς ανέργους, ενώ περιλαμβάνει και ρύθμιση για τη fast track έκδοση συντάξεων, καθώς και των «συντάξεων εμπιστοσύνης».
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το πρώτο πρόβλημα είναι η μακροχρόνια αποχή από την εργασία. Πολλοί άνεργοι, είπε, δεν είχαν βρει εργασία για διάστημα άνω του ενός έτους, ενώ 50.000 άνθρωποι βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση εδώ και μία δεκαετία.
Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα μείωσης της ανεργίας δεν μπορούν να μας ικανοποιούν, είπε ο πρωθυπουργός, καθώς η Ελλάδα έχει την 2η υψηλότερη ανεργία στην Ευρώπη, μαζί με ένα διαχρονικό πρόβλημα χαμηλών αμοιβών, προσθέτοντας ότι από την 1η Μαΐου αυξάνεται ο κατώτατος μισθός, καθώς και ότι το πρόβλημα της ακρίβειας χρειάζεται μια οργανωμένη ευρωπαϊκή αντίδραση.
Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην μακροχρόνια ανεργία, λέγοντας ότι είναι πάνω από ένα έτος, με ένα στους τρεις να είναι δηλωμένοι περισσότερο από 5 χρόνια. Αυτό το δομικό πρόβλημα πρέπει να επιλυθεί, υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι επτά στις δέκα επιχειρήσεις αναφέρουν ότι δεν βρίσκουν το κατάλληλο προσωπικό.
Πρέπει να απαντήσουμε σε αυτό το πρόβλημα τόνισε και συμπλήρωσε ότι πρέπει όχι μόνο να βρουν δουλειά οι άνεργοι αλλά και να παραμείνουν σε αυτές. Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας υπάρχει πρόβλεψη που ορίζει ότι ο εργαζόμενος θα λαμβάνει το 50% του επιδόματος εργασίας ακόμα και όταν βρει δουλειά.
Όπως υπογράμμισε πάνω από τους μισούς ανέργους στα νέα προγράμματα κατάρτισης βρήκαν δουλειά μέσα στους επόμενους 12 μήνες και το 90% από αυτούς παρέμειναν στην εργασία τους για ένα διάστημα που ξεπέρασε το χρόνο της επιμόρφωσης.
Αναφερόμενος στην ακρίβεια, σημείωσε ότι δεν είναι εφικτό να αντιμετωπιστεί σε εθνικό επίπεδο και απαιτείται πανευρωπαϊκή αντίδραση. Αναγνώρισε ότι τα νοικοκυριά πιέζονται και υπογράμμισε πως η κυβέρνηση κάτι ότι είναι δυνατόν για να στηρίξει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. «Γνωρίζω πόσο ο προϋπολογισμός ελληνικού νοικοκυριού έχει επιβαρυνθεί για εξωγενείς λόγους. Η κυβέρνηση προσπαθεί. Το επίδομα 200 ευρώ θα εκταμιευθεί την επόμενη εβδομάδα», υπενθύμισε
Έκανε λόγω για χάσμα επιχειρήσεων με τις δεξιότητες των εργαζομένων και οι πόροι να μην σπαταλούνται σε επιδόματα αλλά σε συγκεκριμένες θέσεις εργασίας. «Πρέπει να συνδέσουμε τη ζήτηση της αγοράς με την προσφορά εξειδικευμένων υπηρεσιών, να παρέχουμε σύγχρονες δεξιότητες, να διακρίνουμε και τους αληθινούς ανέργους, αυτούς που έχουν ανάγκη ουσιαστικής κρατικής αγοράς. Να το κάνουμε ώστε οι δημόσιοι πόροι να μη σπαταλούνται οριζόντια σε επιδόματα αλλά στοχευμένα» σημείωσε.
Η Κάρτα εργασίας τίθεται σε εφαρμογή για να προστατεύσει τους εργαζομένους από τις αυθαιρεσίες των εργοδοτών, συμπλήρωσε.
Αναφερόμενος στον ΟΑΕΔ, ο οποίος μετονομάζεται σε Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση παρέλαβε έναν οργανισμό συνειδητά ανοργάνωτο και αναφέρθηκε σε εκτεταμένη μαύρη εργασία, φοροδιαφυγή, εισφοροδιαφυγή, προνόμια όπως δωρεάν μετακινήσεις, μοριοδότηση για το δημόσιο που «αυτή τη στιγμή τα απολαμβάνουν πολλοί συμπολίτες μας που απλά δεν τα δικαιούνται εις βάρος των πραγματικά ανέργων».
Δεν ήταν εύκολο να ελεγχθεί και μετά από προσπάθειες ανακαλύφθηκαν 5.000 δηλωθέντες άνεργοι για πάνω από 10 χρόνια με εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ, να διαμένουν σε ακριβές περιοχές, να λαμβάνουν επιδόματα, υπογράμμισε και ανακοίνωσε:
Θα διαγραφούν από τους καταλόγους όσοι παραμένουν εγγεγραμμένοι χωρίς να έχουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά αλλά και όσοι έχουν αρνηθεί έως και τρεις φορές να απασχοληθούν σε θέσεις που έχουν δημιουργηθεί για εκείνους. Το ίδιο θα γίνεται και για όσους δεν λαμβάνουν μέρος στις καταρτίσεις ανάπτυξης εργασιακών δεξιοτήτων.
«Στο νέο ψηφιακό μητρώο θα καταγράφονται όσοι ζητούν εργασία μαζί με τα ατομικά σχέδια δράσης. Αυτό θα αποτελεί προϋπόθεση για την πρόσβαση στις παροχές που δικαιούται ο άνεργος. Το επίδομα ανεργίας εξαιρείται. Θα χορηγείται χωρίς εισοδηματικά κριτήρια», συμπλήρωσε.
Κλείνοντας, ο κ. Μητσοτάκης απευθύνθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία «απέφυγε επιμελώς να μπει στην ουσία της συζήτησης» και «καταφεύγει σε ψεύτικες καταγγελίες».
«Θα αρκούσε να επικαλεστώ πού ήταν η ανεργία πριν 3 χρόνια. Πού βρίσκεται τώρα. Μη με αναγκάζετε να υπενθυμίσω τις προβλέψεις σας πού θα ήταν η ανεργία όταν ξεκίνησε η πανδημία. Συζητήστε το στο συνέδριό σας. Θέλω να σας ρωτήσω, απαντώντας στις αιτιάσεις ότι δήθεν τιμωρούνται όσοι διαγράφονται από το μητρώο του ΟΑΕΔ: Θέλετε να επιδοτούνται ως άνεργοι πρόσωπα με εισοδήματα 100.000 ευρώ; Ναι ή όχι; Ήλπιζα ότι θα ήταν εδώ ο αρχηγός σας, αλλά προφανώς είναι πολύ απασχολημένος με τις προσυνεδριακές του διαδικασίες. Καλύπτετε όσους δεν θέλουν να επιμορφωθούν; Γιατί αρνείστε αυτό που ακολουθεί όλη η Ευρώπη; Εκτός αν θέλετε αυτούς τους εργαζόμενους εξαρτημένους από τα τακτικά ή έκτακτα επιδόματα;» σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Ολόκληρη η ομιλία του πρωθυπουργού