Η πρόσφατη Σύνοδος Κορυφής έδωσε μία πολύ ξεκάθαρη επιλογή στην Τουρκία, ωστόσο η Άγκυρα φαίνεται δυστυχώς να επιλέγει το δρόμο που οδηγεί σε κυρώσεις, τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, υποδεχόμενος τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας έρχεται σε «καιρούς προκλήσεων» και ότι κανείς δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος με τις πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή, επισημαίνοντας ότι τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ήταν ξεκάθαρα καλώντας όλα τα μέρη να απέχουν από προκλήσεις.
«Η επιδίωξη διαλόγου με καλή πίστη και η αποχή από μονομερείς ενέργειες που αντιβαίνουν στα συμφέροντα της ΕΕ και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της ΕΕ αποτελεί απόλυτη προϋπόθεση», κάτι που σημαίνει, όπως είπε, ότι αποτελεί προϋπόθεση για την βελτίωση της σχέσης μας με την Τουρκία.
Ο πρωθυπουργός θύμισε ότι ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών πριν από μόλις μια εβδομάδα είπε στον Έλληνα ομόλογό του, Ν. Δένδια, ότι θα προσκαλούσε την Αθήνα σε διερευνητικές επαφές «και αντί για διερευνητικές επαφές έχουμε το Όρους Ρέις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και φυσικά επίσης το άνοιγμα του περίκλειστου παραλιακού μετώπου στα Βαρώσια της Κύπρου, που παρέμενε κλειστό για 46 χρόνια».
«Προφανώς δεν θα συζητήσουμε υπό αυτές τις συνθήκες», τόνισε ο Κυρ. Μητσοτάκης, εξηγώντας ότι «προσφέραμε στην Τουρκία μια πολύ σαφή επιλογή, στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής: Μια ανανεωμένη εταιρική σχέση ή συνέπειες σε περίπτωση που συνεχιστεί η επιθετική συμπεριφορά. Και φαίνεται πως η Τουρκία έχει διαλέξει τη δεύτερη οδό», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Θα πρέπει να θυμόμαστε πως στην παράγραφο 21 των συμπερασμάτων του Συμβουλίου, καταστήσαμε σαφές πως στην περίπτωση που συνεχιστούν οι μονομερείς ενέργειες και οι προκλήσεις εκ μέρους της Τουρκίας κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου, εμείς - ως Ευρωπαϊκή Ένωση - θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία και όλες τις επιλογές που διαθέτουμε», συνέχισε ο Κυρ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι «θα παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και θα λάβουμε τις κατάλληλες αποφάσεις το αργότερο ως τον Δεκέμβριο».
Παράλληλα, επανέλαβε ότι η Ελλάδα έχει κάθε πρόθεση να ξεκινήσει έναν παραγωγικό διάλογο με την Τουρκία. «Γνωρίζετε πως και με την διαμεσολάβηση της Γερμανίας συμφωνήσαμε - τουλάχιστον δύο φορές - να επανεκκινήσουμε τις διερευνητικές επαφές από το σημείο όπου είχαν σταματήσει τον Μάρτιο του 2016, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μας», είπε.
Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν θα προχωρήσει σε συζητήσεις υπό αυτές τις συνθήκες, με ένα πλοίο να βρίσκεται εν πλω. «Αναμένω ότι το ζήτημα θα συζητηθεί εκ νέου στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, έτσι ώστε να εξετάσουμε τις τελευταίες εξελίξεις. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω ξανά για την ενεργό διπλωματική σας στάση. Ας ελπίσουμε ότι σύντομα θα φτάσουμε στο σημείο που, όντως, θα κάτσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και θα συζητήσουμε, σαν λογικοί άνθρωποι. Δεν αναφέρομαι σε εμάς. Καταλαβαίνετε. Να συζητήσουμε αντί για την εμπλοκή σε μια αχρείαστη διπλωματία των κανονιοφόρων», είπε στον γερμανό υπουργό Εξωτερικών ο κ. Μητσοτάκης.
Χ. Μάας: Δεν είναι η πρώτη φορά που μέσω τουρκικών προκλήσεων διακόπτεται η πορεία
Από την πλευρά του ο Χάικο Μάας, μετέφερε στον πρωθυπουργό τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Γερμανίας προς την Ελλάδα και την Κύπρο, τονίζοντας ότι οι κινήσεις της Άγκυρας δεν έχουν καμία σχέση με το πνεύμα της κατανόησης και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης.
Έκανε λόγο για «ιδιαίτερα παράδοξες καταστάσεις» και υπογράμμισε ότι έχει απόλυτη κατανόηση για τις θέσεις και τις κινήσεις της Ελλάδας.
«Μας προκάλεσαν εξαιρετική έκπληξη όσα είδαμε τις τελευταίες μέρες από την τουρκική πλευρά, τόσο το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου στα Βαρώσια όσο και το γεγονός ότι το Oruc Reis απέπλευσε εκ νέου. Όλα αυτά αντίκεινται στο πνεύμα όσων συμφωνήσαμε, δηλαδή σε κλίμα αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης να προσπαθήσουμε με διπλωματικά μέσα να αποκλιμακώσουμε την ένταση της διαμάχης», είπε ο κ. Μάας.
Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας πρόσθεσε ότι «Γι’ αυτό έχω μεγάλη κατανόηση αν τώρα στην Αθήνα επικρατεί όχι μόνο έκπληξη, αλλά και θυμός, καθώς εκ νέου -δεν είναι η πρώτη φορά- με προκλήσεις από την τουρκική πλευρά όσα είχαμε δρομολογήσει κατ’ αρχάς διακόπηκαν».
Καταληγόντας σημείωσε ότι «παρ' όλα αυτά, πρέπει να σας πω ότι στη βάση των αποφάσεων που ελήφθησαν στο Συμβούλιο θεωρώ ότι έχουμε μόνο μία δυνατότητα, η οποία είναι ο διάλογος, για να οδηγηθούμε σε κάποια αποτελέσματα».
«Γι’ αυτό λοιπόν θεώρησα καλό να κάνω αυτή την περιοδεία, αυτό το ταξίδι, που με οδήγησε στη Λευκωσία και εδώ στην Αθήνα, όπου και το ταξίδι μου σταματάει», συμπλήρωσε, «γιατί θέλω απλά να ανακοινώσω και να δείξω έμπρακτα την αλληλεγγύη και τη στήριξη που έχει η Ελλάδα από όλους εμάς στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Γερμανία.
Διαβάστε ακόμα:
- Χ. Μάας: Παρά την τουρκική προκλητικότητα χρειαζόμαστε απευθείας συνομιλίες