Η «σκοτεινή» σχέση και αλληλεπίδραση της πολιτικής εξουσίας με το μιντιακό καθεστώς «φωτίστηκε» σε εκδήλωση με θέμα Μ.Μ.Ε. και διαπλοκή. Για τεράστια ζημιά στην εθνική οικονομία που έχουν προκαλέσει μιντιακοί ολιγάρχες έκανε λόγο ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρης Κρέτσος.
«Μπλοκάρουν την χώρα, όπως βέβαια και οι προηγούμενες κυβερνήσεις έπραξαν ακόμη ένα έγκλημα, διότι μιλάμε για υπηρεσίες οικονομικού συμφέροντος. Πρόκειται για απιστία σε βάρος του δημοσίου», είπε χαρακτηριστικά και ξεκαθάρισε ότι ο ανοικτός δημόσιος διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες θα προχωρήσει. «Εμείς λειτουργούμε απολύτως συνταγματικά κι ό,τι κάνουμε είναι απολύτως συμβατό με το κοινοτικό δίκαιο» δήλωσε και υπογράμμισε ότι η τηλεόραση έχει μια κοινωνική αποστολή.
Ο κ. Κρέτσος μίλησε για φαινόμενα ολιγοπωλιακών ή μονοπωλιακών καταστάσεων στον τρόπο μέτρησης της τηλεοπτικής συμπεριφοράς ή στις ακροαματικότητες για το ραδιόφωνο. «Όλο αυτό το χρονικό διάστημα δεχόμαστε επιθέσεις πολλές φορές με πολύ ανόητα επιχειρήματα και μάλιστα με μια τεράστια υποκρισία. Είναι ντροπή να προσπαθούν να βρούνε τρόπους για να υποστηρίξουν ότι ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδεις δεν είναι συνταγματικός.
Στον χώρο των ΜΜΕ οφείλω να πω αυτή η κυβέρνηση έχει να επιδείξει έργο. Δυστυχώς η συζήτηση που δεν έγινε είναι για το τι τηλεόραση επιθυμούμε, πώς θα προαχθεί η κριτική σκέψη των πολιτών, πώς θα αναδειχθούν οι τοπικές ιδιαιτερότητες κι αυτός ο πλούτος που έχει αυτός ο τόπος κι από λαογραφικής πλευράς κι από πολιτιστικής κι από γλωσσικής».
Όπως αποκάλυψε Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας «μαζί με τον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες προχωρούν κι άλλες σημαντικές ρυθμίσεις όπως το μητρώο live media που θα ξεκινήσει στα μέσα Απριλίου. Θα αφορά για επιχειρήσεις που λειτουργούν στο διαδίκτυο. Θα λειτουργήσει ως δικλείδα ασφαλείας και μηχανισμός διαφάνειας για την κρατική διαφήμιση. Έχουμε ξεκινήσει διαβούλευση για τις άδειες του ραδιοφώνου, έχουμε προχωρήσει κάποιες διαδικασίες όσον αφορά τις εταιρείες δημοσκοπήσεων, οι οποίες κι αυτές χειραγωγούν την κοινή γνώμη, προσπαθούμε να περιορίσουμε τα φαινόμενα αργομισθίας και πολυθεσίας στα δημόσια ΜΜΕ και έχουμε την σύσταση Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων που θα συμβάλλει ώστε να διασωθεί, να ψηφιοποιηθεί οτιδήποτε υπάρχει είτε ως εικόνα, φωτογραφία, ήχος και θα ενισχύσει αυτό που λέμε δημιουργική 'βιομηχανία''. Υπάρχει και η πρωτοβουλία του κ. Δραγασάκη για την υποχρέωση να βγαίνουν στην Διαύγεια διαφημιστικές δαπάνες των τραπεζών και τέλος ενώ υπήρχε ο νόμος Βενιζέλου που έλεγε ότι φορείς του Δημοσίου οφείλουν να καταθέσουν στον υπουργό Τύπου την κατανομή της διαφημιστικής δαπάνης ανά Μέσο Ενημέρωσης δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Για πρώτη φορά κατέθεσε ο ΕΟΤ διαφημιστική δαπάνη, όπως και η Περιφέρεια Αττικής».
Ο κ. Κρέτσος επεσήμανε ότι οι συχνότητες είναι δημόσιο αγαθό «για αυτό και κάνουμε ανοιχτό δημόσιο διαγωνισμό. Όπως η Cosco δίνει ένα τίμημα έτσι κι ο καναλάρχης γιατί να μην δώσει ένα τίμημα; Τέλος, ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας μίλησε και για την δημιουργία μιας ανοιχτής βάσης δεδομένων «να μπορεί κάθε πολίτης να έχει πρόσβαση σε 400.000 καταχωρήσεις άρθρων για το τι έχει γράψει ο διεθνής Τύπος για την Ελλάδα από το 2007 μέχρι το 2015», ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει μεταξύ άλλων κάποια «πολύ ηχηρά νούμερα» όπως είπε χαρακτηριστικά. «Τα συσσωρευμένα χρέη των καναλιών είναι γύρω στα 950 εκατομμύρια, οι δημοσιογράφοι έχουν ένα ποσοστό ανεργίας και υποαπασχόλησης σε ποσοστό 50%, η διαφημιστική αγορά έχει μειωθεί κατά 60 %».
Για το θέμα διαπλοκή και ΜΜΕ μίλησε και ο δημοσιογράφος και διευθυντής του «κόκκινο fm», Κώστας Αρβανίτης ο οποίος μίλησε για το «αμαρτωλό» τρίγωνο μεταξύ πολιτικής εξουσίας, τραπεζών και συστημικών ΜΜΕ. Κι ο δημοσιογράφος της Εφημερίδας των Συντακτών, Βαγγέλης Καράγιωργος τόνισε ότι το «σάπιο στο βασίλειο των ΜΜΕ δεν είναι νέο φαινόμενο», ενώ η νεαρή φοιτήτρια της σχολής ΜΜΕ, ''Αντυ Κουκλάδα υπογράμμισε ότι «η νέα γενιά συμβολίζει το μέλλον, έχουμε έναν κόσμο να αλλάξουμε και θα το καταφέρουμε».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ