Στο «μπλόκο» που έθεσε η Ελλάδα σε δήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επρόκειτο να κατατεθεί στα Ηνωμένα Έθνη και η οποία επέκρινε την Κίνα για το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αναφέρεται σε άρθρο του το γαλλικό περιοδικό Le Point.
Όπως σημειώνει ο ανταποκριτής του περιοδικού στην Κίνα, Sebastien Falletti, «η Αθήνα, το “λίκνο της Δημοκρατίας”, σπεύδει να βοηθήσει τον Xi Jinping. Ενώ ο Κινέζος Πρόεδρος προετοιμάζει μια επιχείρηση καταστολής στη χώρα του, η Ελλάδα του Αλέξη Τσίπρα δίνει μάχη για να φιμώσει την Ευρώπη στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και με επιτυχία».
«Ο Περικλής μπορεί να γυρίσει στον τάφο του», αναφέρει χαρακτηριστικά ο S. Falletti.
Ο ίδιος επισημαίνει πως για πρώτη φορά, η Ε.Ε. δεν κατόρθωσε να συντάξει μια δήλωση καταδίκης των επανειλημμένων παραβιάσεων στην Κίνα, καθώς το ελληνικό βέτο εμπόδισε τους 28 να σχηματίσουν ένα κοινό μέτωπο ενώπιον της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της υφηλίου. «Η Αθήνα ως μοναχικός καβαλάρης καταγγέλλει τη “μη εποικοδομητική κριτική εναντίον της Κίνας”, η οποία αποτελεί βασικό επενδυτή στην ελληνική οικονομία».
«Στο πλευρό του Vladimir Putin, του Rodrigo Duerte και του ευρωσκεπτικιστή Viktor Orban, o Έλληνας Πρωθυπουργός έδωσε εν λευκώ συγκατάθεση σε αυτή την φιλόδοξη στρατηγική που καθιστά το λιμάνι του Πειραιά είσοδο της Κίνας στη Γηραιά Ήπειρο», τονίζει ο ανταποκριτής, χαρακτηρίζοντας την κίνηση αυτή μια πισώπλατη μαχαιριά στην Ευρώπη.
«Για χρόνια, η Κίνα προσπαθεί να εφαρμόσει την τακτική “διαίρει και βασίλευε” στην Ευρώπη, δωροδοκώντας τις πρωτεύουσες, περνώντας από το Παρίσι στην Αθήνα και τη Ρώμη, για να συναντήσει ένα κοινό μέτωπο στις Βρυξέλλες. Πλέον, οι επενδύσεις αποτελούν ένα ακόμη εργαλείο για να προσελκύσει τα κράτη-μέλη, ειδικά στη βαλκανική χερσόνησο, σημείο άφιξης του δρόμου του μεταξιού και με μεγάλες χρηματικές ελλείψεις για να χρηματοδοτήσουν τις υποδομές τους. Μια νέα αχίλλειος πτέρνα για τους 28», καταλήγει το άρθρο.
Φωτογραφία αρχείου SOOC