Les Echos: 15 μέρες για να σωθεί η Ελλάδα από το χάος

Les Echos: 15 μέρες για να σωθεί η Ελλάδα από το χάος

Η κατάσταση επιδεινώνεται στην Ευρώπη καθώς οι χώρες – μέλη κλείνουν μονομερώς τα σύνορα και η Ελλάδα δίνει μάχη για να αποφύγει την απομόνωση,  αναφέρει η γαλλική Les Echos.

Μπορεί οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι να κατέληξαν σε μια συμφωνία με την Βρετανία, δεν κατάφεραν όμως να κάνουν κάποια πρόοδο σε ότι αφορά το προσφυγικό μετά από έξι ώρες τεταμένων συζητήσεων.

Ουσιαστικά η μάχη έχει ήδη χαθεί. Η απόφαση της Αυστρίας την Παρασκευή να περιορίσει τον αριθμό των προσφύγων που υποδέχεται θέτει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Την Πέμπτη, η Σλοβενία και η Βουλγαρία ανακοίνωσαν πως θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Αυστρίας. Οι διαφορές μεταξύ των καλών προθέσεων στις Συνόδους Κορυφής και των πράξεων είναι αποκαρδιωτικό.     

Την ώρα που ο Jean – Claude Juncker δήλωνε περήφανα πως οι 28 χώρες «συμφώνησαν ομόφωνα να λύσουν το προσφυγικό μέσω ενός μηχανισμού μετεγκατάστασης», οι χώρες Visegrad τον αμφισβητούν ανοιχτά θέτοντας όρια στα ποσοστά των προσφύγων που θα δεχτούν παρά την συμφωνία που είχε επιτευχθεί το φθινόπωρο.   

Επίσης, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Federica Mogherini, απογοήτευσε περεταίρω τους Ευρωπαίους δηλώνοντας πως το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, το Μαρόκο και η Αλγερία με τις οποίες διαπραγματεύεται αρνούνται να συνεργαστούν ώστε να πάρουν πίσω τους υπηκόους τους.

Η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση εάν οι πρόσφυγες μπλοκαριστούν στα σύνορα με τα Σκόπια. Η Ελλάδα «θα μπορούσε γρήγορα να μετατραπεί σε ένα απέραντο ανοικτό στρατόπεδο για πρόσφυγες», δηλώνει ευρωπαίος αξιωματούχος. Αυτή η προοπτική έσπρωξε τον Αλέξη Τσίπρα να απειλήσει τους ομόλογούς του με βέτο για την συμφωνία με την Βρετανία σε περίπτωση που δεν υπήρχε δέσμευση να παραμείνουν ανοιχτά τα ευρωπαϊκά σύνορα τουλάχιστον μέχρι την επόμενη Σύνοδο Κορυφής Ευρώπης – Τουρκίας στις αρχές Μαρτίου.

Η ΕΕ συγκεντρώνει, πλέον, όλες τις ελπίδες της στη Τουρκία. «Η συνεργασία με την Άγκυρα θα αποφέρει αποτελέσματα αποφεύγοντας τα plan B» που θα σήμαιναν τον κατακερματισμό της Σένγκεν. Οι 28 αναμένουν από την Σύνοδο «ουσιώδες προσπάθειες» και μια «ουσιαστική και βιώσιμη» μείωση των εισροών προσφύγων.

Κανείς, ωστόσο, δεν μπορεί να εγγυηθεί πως η Τουρκία θα τηρήσει τις υποσχέσεις της. Η Τουρκία δεν έχει κανένα συμφέρον να κρατήσει στο έδαφός της τους Σύρους πρόσφυγες. Η αυξανόμενη εμπλοκή της στη Συρία θα της δημιουργήσει πολύ πιο σπουδαία θέματα από το προσφυγικό που «καίει» την ΕΕ.