Ο πρόεδρος του Λιβάνου εμφανίστηκε σήμερα να υπερασπίζεται τη Χεζμπολάχ ως απαραίτητη για την αντίσταση στο Ισραήλ, μετά την ανακοίνωση του Αραβικού Συνδέσμου που κατηγορεί την οργάνωση για τρομοκρατία και σημειώνει πως συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού του Λιβάνου.
«Η στοχοποίηση από το Ισραήλ συνεχίζεται και είναι δικαίωμα των Λιβανέζων να αντιστέκονται σε αυτήν και να ματαιώνουν τα σχέδιά της με όλα τα διαθέσιμα μέσα», ανέφερε στο twitter το γραφείο του προέδρου Michel Aoun.
Ο Αραβικός Σύνδεσμος πραγματοποίησε χθες έκτακτη σύνοδο για να συζητήσει την αποκαλούμενη ιρανική ανάμειξη στις αραβικές χώρες και κατηγόρησε τη σύμμαχο της Τεχεράνης Χεζμπολάχ για τρομοκρατία.
Ο Aoun είπε πως ο Λίβανος δεν μπορεί να δεχθεί υπαινιγμούς πως η κυβέρνησή του είναι εταίρος σε τρομοκρατικές ενέργειες, σύμφωνα σε ένα άλλο tweet μετά τη συνάντηση που είχε με τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Ahmed Aboul Gheit στη Βηρυτό.
Ο Aboul Gheit είπε στη Βηρυτό πως κανείς δεν κατηγορεί την κυβέρνηση του Λιβάνου για τρομοκρατία και κανείς δεν θέλει να βλάψει τον Λίβανο.
«Ένας από τους κυβερνητικούς εταίρους κατηγορείται για αυτό... Είναι ένας έμμεσος τρόπος να ζητείται από το λιβανικό κράτος να μιλήσει με αυτό τον εταίρο και να τον πείσει να απέχει από ενέργειες σε αραβικό έδαφος», είπε. «Όλοι αναγνωρίζουν την ιδιαιτερότητα της κατάστασης στον Λίβανο.»
Ο Λίβανος αντιμετωπίζει πολιτική κρίση μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση του πρωθυπουργού του Saad al-Hariri με ανακοίνωση που έκανε από τη Σαουδική Αραβία. Στην ανακοίνωση της παραίτησής του κατηγόρησε το Ιράν και τη Χεζμπολάχ ότι «διασπείρουν τη διαμάχη» στις αραβικές χώρες.
Στο μεταξύ, το Ιράν χαρακτήρισε σήμερα «χωρίς αξία» τη δήλωση που ενέκρινε χθες ο Αραβικός Σύνδεσμος, έπειτα από έκτακτη σύνοδο στην έδρα του οργανισμού στο Κάιρο, στην οποία κατηγορεί την Τεχεράνη για "κατάφωρη επίθεση" εναντίον των αραβικών χωρών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Η λύση στα προβλήματα της περιοχής, τα οποία σε μεγάλο βαθμό είναι το αποτέλεσμα της αναποτελεσματικής πολιτικής της Σαουδικής Αραβίας, δεν είναι να δημοσιεύονται τέτοιες δηλώσεις χωρίς αξία, αλλά να σταματήσει να ακολουθείται η πολιτική του σιωνιστικού καθεστώτος [του Ισραήλ] που επιδιώκει να αυξήσει τις διαιρέσεις στην περιοχή», δήλωσε ο Bahram Gasemi, εκπρόσωπος της ιρανικής διπλωματίας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Isna.
Ο Gasemi χαρακτήρισε «ψευδείς» τις κατηγορίες κατά του Ιράν.
Κατά τα τη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου, που πραγματοποιήθηκε έπειτα από αίτημα του Ριάντ, ο σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών, Adel al-Jubeir, εξαπέλυσε συντεταγμένη επίθεση κατά του Ιράν και των «πρακτόρων» του, εννοώντας τη λιβανική Χεζμπολάχ και στους αντάρτες Χούτι της Υεμένης.
Με τη σειρά του ο εκπρόσωπος της ιρανικής διπλωματίας κατηγόρησε σήμερα το Ριάντ για «επίθεση» εναντίον αραβικών χωρών.
Κάλεσε τη Σαουδική Αραβία να «σταματήσει αμέσως την άγρια επίθεσή της κατά του αραβικού λαού της Υεμένης» και να «σταματήσει τις πιέσεις της εναντίον του Λιβάνου, του Κατάρ και όλης της περιοχής».
Κατηγόρησε επίσης το σαουδαραβικό βασίλειο ότι «ακολουθεί την πολιτική του σιωνιστικού καθεστώτος (...) που θέλει να εκτρέψει την προσοχή των μουσουλμανικών λαών και κυβερνήσεων από το κύριο ζήτημα που είναι η κατοχή της Παλαιστίνης».
Ο Αραβικός Σύνδεσμος ενέκρινε χθες δήλωση όπου καταδικάζει τη «εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου ιρανικής κατασκευής από την Υεμένη» στις 4 Νοεμβρίου, καταγγέλλοντας μια «κατάφωρη επίθεση».
Η Τεχεράνη αρνείται κάθε ανάμιξη σε αυτή την εκτόξευση πυραύλου την οποία διεκδίκησαν οι αντάρτες Χούτι και ο οποίος αναχαιτίστηκε από την σαουδαραβική αντιπυραυλική άμυνα.
Η δήλωση του Αραβικού Συνδέσμου επιβεβαιώνει επίσης το δικαίωμα της Σαουδικής Αραβίας και του Μπαχρέιν στη «νόμιμη υπεράσπιση» των εδαφών τους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία: AP