Της Άννας Παπαδομαρκάκη
Μείωση στις νέες διαγνώσεις της λοίμωξης από τον ιό HIV που προκαλεί το AIDS, ξεκίνησε να παρουσιάζεται μετά από μια δεκαετία, αφού προηγουμένως περάσαμε μια τριετία σταθεροποίησης των νέων περιστατικών διάγνωσης.
Από τις 4,8 - 9,2 νέες διαγνώσεις ανά 100.000 πληθυσμού της τελευταίας δεκαετίας, στο δεκάμηνο του 2019, ο αριθμός πλέον έχει πέσει σε 4,4 άτομα ανά 100.000 πληθυσμού, ενώ η διαπίστωση είναι ακόμη πιο ενθαρρυντική αν στις νέες αυτές διαγνώσεις στη χώρα μας, γίνει διαχωρισμός μεταξύ Ελλήνων και αλλοδαπών. Η μείωση τότε, γίνεται ακόμη μεγαλύτερη καθώς αφορά μόλις 266 άτομα, στο σύνολο 378-749 νέων διαγνώσεων.
Στα θετικά της μείωσης μετάδοσης του ιού του AIDS, περιλαμβάνεται ακόμη το γεγονός ότι με τη σύγχρονη φαρμακευτική αγωγή, είναι δυνατόν να γεννηθεί υγιές μωρό από μητέρα - φορέα και μάλιστα, χωρίς εξωσωματική γονιμοποίηση και χωρίς να μεταδοθεί ο ιός στον πατέρα. Για πρόσθετη προστασία του μελλοντικού πατέρα, υπάρχει και η δυνατότητα χορήγησης αγωγής προφύλαξης, η οποία όμως δεν καλύπτεται ακόμη από τον ΕΟΠΥΥ. Βασική προϋπόθεση για την ομαλή έκβαση, είναι η τακτική και σωστή λήψη της αγωγής της μέλλουσας μητέρας, ώστε με τη μείωση του φορτίου του ιού, να μην είναι δυνατή η μετάδοσή του.
Τα παραπάνω ενθαρρυντικά στοιχεία ανακοινώθηκαν σήμερα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για το 31ο Πανελλήνιο Συνέδριο AIDS που διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS (ΕΕΜΑΑ), στις 28-30 Νοεμβρίου στην Αθήνα, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS που έχει οριστεί για την 1η Δεκεμβρίου.
Όπως τόνισε πρόεδρος της ΕΕΜΑΑ κ. Μάριος Λαζανάς, τα θετικά στοιχεία αυτά δεν μας επιτρέπουν να εφησυχάζουμε, καθώς από μελέτες έχει διαπιστωθεί ότι μεσολαβεί κατά μέσο όρο χρόνος 1,88 ετών από την μετάδοση του ιού μέχρι τη διάγνωση. Για τους ετεροφυλόφιλους ο χρόνος εκτιμάται στα 2,82 έτη, για τους άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες τα 1,87 έτη και για τους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών τα 0,8 έτη.
Οι εκπρόσωποι της ΕΕΜΑΑ, επεσήμαναν ακόμη, ότι την τελευταία πενταετία παρατηρείται πλημμελής εργαστηριακή παρακολούθηση των ατόμων με HIVλοίμωξη, καθώς εξετάσεις για το ιικό φορτίο δεν διενεργούνται ή διενεργούνται με μεγάλη καθυστέρηση και συγχρόνως σπανίζουν οι απαντήσεις γονοτυπικής αντοχής.
Συγχρόνως πολλές Μονάδες Λοιμώξεων, λόγω τραγικών ελλείψεων, υπολειτουργούν και προτίθενται να αναστείλουν την λειτουργία τους.
Επίσης σε αναμονή είναι η χορήγηση της Prep (προφυλακτικής αγωγής) η οποία διεθνώς έχει μειώσει σημαντικά τις μολύνσεις μεταξύ ανδρών που κάνουν σεξ με άνδρες.
Επικίνδυνη συμπεριφορά
Στο συνέδριο θα παρουσιαστούν επίσης εργασίες από τα νοσοκομεία Λαϊκό και Αττικόν, που καταγράφουν ένα νέο ανησυχητικό φαινόμενο χρήσης ψυχοδραστικών ουσιών (μεθαμφεταμίνης, μεφεδρόνης, κοκαϊνης κλπ) με σκοπό το σεξ. Άλλη μελέτη από το νοσοκομείο "Αν. Συγγρός", δείχνει αύξηση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων όπως σύφιλη και γονόρροια, υπογραμμίζοντας τη συνεχιζόμενη συμπεριφορά υψηλού κινδύνου των οροθετικών στον HIV, ατόμων.