Παρά το Brexit, η Μεγάλη Βρετανία εξακολουθεί να λειτουργεί ως «μαγνήτης» για ''Ελληνες και Ιταλούς. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των νέων από τις δύο αυτές χώρες του νότου που αναζητούν εργασία κι ένα καλύτερο αύριο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αντίθετα, μειούμενος βαίνει ο αριθμός των νέων μεταναστών από Ισπανία και Πορτογαλία.
Το Bloomberg επικαλείται τα τελευταία στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας σχετικά με τους εθνικούς αριθμούς κοινωνικής ασφάλισης και όπως τονίζει, τα στοιχεία αντανακλούν το διαφορετικό ρυθμό ανάπτυξης που παρουσιάζουν οι χώρες εντός της ζώνης του ευρώ.
Ενδεικτικά αναφέρει πως, σύμφωνα με την ONS, από τις αρχές του έτους έως τον Ιούνιο, περίπου 60.000 Ιταλοί και περισσότεροι από 15.000 ''Ελληνες έλαβαν για πρώτη φορά αριθμό κοινωνικής ασφάλισης στη Μ. Βρετανία, καταγράφοντας άνοδο 2% και 13% αντίστοιχα σε ετήσια βάση.
Σημειώνεται πως ο αριθμός κοινωνικής ασφάλισης είναι απαραίτητος για κάποιον που επιθυμεί να εργαστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο.
(Πηγή: Bloomberg)
Στην αντιπέρα όχθη, η ροή μεταναστών από Ισπανία και Πορτογαλία περιορίζεται σημαντικά. Στην ίδια περίοδο, δλδ από τις αρχές του έτους έως τον Ιούνιο, οι Ισπανοί που εξασφάλισαν αριθμό κοινωνικής ασφάλισης ήταν λιγότεροι κατά 11%. Πτώση κατά 13% σημειώθηκε και στους νέους από την Πορτογαλία, στους οποίους χορηγήθηκε αριθμός κοινωνικής ασφάλισης.
Στο σύνολο των χωρών της ΕΕ ο αριθμός των μεταναστών προς τη Μ. Βρετανία μειώθηκε κατά 9%.
«Για πολλούς Ιταλούς κι ''Ελληνες τα οφέλη από τη μετανάστευση είναι ακόμα μεγαλύτερα από το κόστος εγκατάλειψης της πατρίδας τους» επισημαίνει στο Bloomberg ο Tommaso Frattini, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου. «Το χάσμα με τις υπόλοιπες χώρες του ευρώ είναι σημαντικό και φαίνεται ότι αντανακλά την αδύναμη ανάκαμψη των δύο χωρών. Παρεμπιπτόντως, η Ισπανία αναπτύσσεται με ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με τη Βρετανία» συμπληρώνει ο κ. Frattini.
(Πηγή: Bloomberg)
Από το 2008 έως το 2015, οπότε η βαθιά ύφεση συρρίκνωσε τις οικονομίες των δύο χωρών κι είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια εκατομμυρίων θέσεων εργασίας, 257.000 εθνικοί αριθμοί κοινωνικής ασφάλισης χορηγήθηκαν από τις βρετανικές αρχές σε Ιταλούς και περίπου 54.000 σε ''Ελληνες. Την ίδια περίοδο, περίπου 266.000 Ισπανοί και 167.000 Πορτογάλοι υπέβαλαν επιτυχώς αιτήσεις για το βρετανικό αριθμό κοινωνικής ασφάλισης.