Μ. Χρυσοχοΐδης: Μιλάνε για βία αυτοί που την προκαλούν

Μ. Χρυσοχοΐδης: Μιλάνε για βία αυτοί που την προκαλούν

«Κάθε επιχείρηση της Αστυνομίας σε εντελώς νόμιμο πλαίσιο, είτε για μη κατάληψη οδοστρώματος σε διαμαρτυρίες, είτε για παραβατικές συμπεριφορές σε πανεπιστήμια, ονομάζεται καταστολή και βία, από αυτούς που προκαλούν τη βία και φέρονται βίαια. Και υπάρχουν πρόθυμοι πολιτικοί χώροι και Μέσα να τους φιλοξενούν. Άκριτα και μονότονα», επισημαίνει μεταξύ άλλων ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε συνέντευξή του σήμερα.

«Υπάρχει ένας πλούσιος, αστείρευτος καταγγελτικός λόγος, που δεν στηρίζεται πουθενά. Εννοώ πως τα συνθήματα περί αστυνομικού κράτους, περιστολής δικαιωμάτων, υπέρμετρης βίας εξακοντίζονται αλλά δεν υποστηρίζονται. Σε αυτό το πλαίσιο έχει γίνει λιγο «ψωμο-τύρι», η παραίτησή μου, όπως και η αστυνομική βία. Δεν υπάρχει το φαινόμενο σε καμία έξαρση, απλώς υπάρχουν κάποιοι, ίδιοι, λίγοι, που προκαλούν τα γεγονότα και κυκλοφορούν αγανακτισμένα βιντεάκια με λέζάντες αλλά χωρίς αποδείξεις. Έχω μιλήσει κι άλλη φορά για βινετοσκοπημένο ακτιβισμό», τονίζει ο υπουργός, ο οποίος έδωσε συνέντευξη στα «Νέα» μιλώντας για την κρίση με την καταστροφική κακοκαιρία «Μήδεια», τις αποκαλύψεις για τη δράση του παραιτηθέντος καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου και προφυλακισμένου πλέον Δημήτρη Λιγνάδη, αλλά και την υπόθεση με την απεργία πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα, συνιστά μια εκκρεμότητα για τις Αρχές. 

Επίσης υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι «η επιμονή του ΣΥΡΙΖΑ να ζητά την παραίτηση της υπουργού Πολιτισμού, ισχυριζόμενος ότι υπήρξε συγκάλυψη ενώ τα ίδια τα γεγονότα τον διαψεύδουν, δείχνει την πολιτική του γύμνια».

Συγκεκριμένα στην δημοσιογραφική παρατήρηση πως «συνολικά τα θέματα Λιγνάδη και Δημήτρη Κουφοντίνα έχουν προκαλέσει ιδιαίτερη ένταση στον δημόσιο διάλογο, όπως διαπιστώσαμε και στη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή» και ερωτώμενος πώς το σχολιάζει, ο κ. Χρυσοχοΐδης υπογράμμισε:

 «Δεν είμαστε αυτό που γίνεται τώρα. Εννοώ δεν είναι αυτό το πεδίο και το επίπεδο δημοκρατίας που θέλουμε και χρειαζόμαστε. Για πρώτη φορά γίνεται συζήτηση με θεματολογία εκτός COVID και όλα τα καταπιεσμένα συναισθήματα και ανάγκες έκφρασης κατακλύζουν το προσκήνιο, μαζί και οι υπόνομοι. Δεν θα αφήσουμε να κυριαρχήσει αυτός ο βούρκος. Η φύση του θέματος Λιγνάδη προσφέρεται για κάθε είδους ακρότητα, δυστυχώς η αντιπολίτευση δεν φείδεται δηλώσεων για να τις συντηρεί, ακόμα και να τις προκαλεί. Αν αυτό είναι ριζοσπαστική στάση της Αριστεράς, να το κρίνουν οι πολίτες. Σε μένα πάντως προκαλεί οργή, θλίψη, αποστροφή και ανησυχία. Επιχειρείται πάλι πόλωση α λα ΣΥΡΙΖΑ. Ανώφελη, απολίτικη και διχαστική, όπου στο τέλος κερδίζει όποιος μισεί αυτόν τον τόπο.»

Επιπροσθέτως ο υπουργός αναφέρει ότι ήταν λάθος του που αναφέρθηκε στο Μάτι όταν δεχόταν κριτική από τον ΣΥΡΙΖΑ για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στη «Μήδεια» —«μας κάνουν κριτική αυτοί που έκαψαν 100 ανθρώπους στο Μάτι» είχε πει σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, προκαλώντας τη σφοδρή αντίδραση της Κουμουνδούρου. 

«Αν κάνω αυτοκριτική, είναι γιατί ανακάτεψα το Μάτι στη συζήτηση. Ηταν λάθος», παραδέχτηκε ο κ. Χρυσοχοΐδης, για να προσθέσει: «Η συχνή αναφορά στο Μάτι σχετικοποιεί τη μνήμη και κάνει το γεγονός λιγότερο ακραίο. Το Μάτι πρέπει να μείνει στην άκρη του δημόσιου λόγου, δεν είναι μέτρο σύγκρισης για τίποτα».

Πιο αναλυτικά η παραδοχή του υπουργού Πολιτικής Προστασίας δόθηκε στο πλαίσιο απάντησης σε ερώτηση αν υπάρχει αυτοκριτική και ευθύνες για τη διαχείριση της κακοκαιρίας «Μήδεια», στην οποία ο κ. Χρυσοχοΐδης απάντησε: 

 «Αν μιλάτε για την εθνική οδό, αυτοκριτική πρέπει να κάνουν όσοι το καταδίκασαν. Είπε ο κ. Τσίπρας ότι κλείσαμε την Εθνική πριν πέσει το χιόνι. Τι να πω… Πότε να την κλείσουμε; Αφού πέσει και εγκλωβιστούν; Οι μετεωρολόγοι μάς έδιναν αναφορές ημιώρου, το κύμα κακοκαιρίας ερχόταν νομό με νομό, πόλη με πόλη. Μερικές φορές σχηματίζω την εντύπωση ότι η αντιπολίτευση ζει μόνο από τις καταστροφές, από τις κρίσεις, από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Εκεί δηλαδή που υπάρχει άφθονο πεδίο, κατά τη γνώμη της, για καταγγελτικό λόγο. Ομως οι καταγγελίες και η έντασή τους δεν βρίσκουν βάση στα γεγονότα. Η τρίχα τριχιά που λέμε.»

«Τέλος πάντων, το θέμα δεν είναι μία ακόμα άστοχη κριτική αλλά ο κόσμος που έμεινε χωρίς ρεύμα και νερό στην Αθήνα. Εχω δει πολλές φυσικές καταστροφές και κρίσεις. Σας βεβαιώνω ότι εκείνο που λείπει, όταν δεν τα καταφέρνουμε καλά, είναι ο συντονισμός και η ανάληψη ευθύνης. Το να υπάρχει διακοπή στο ρεύμα μπορεί να συμβεί. Αλλά να ψάχνουμε ποιος πρέπει να κόβει δέντρα είναι πρόβλημα, δεν επιτρέπεται. Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε ήδη εκτενώς και θα υπάρξουν λύσεις. Ξέρετε, λάθη γίνονται. Αρκεί να αναγνωρίζονται και να διορθώνονται. Αν κάνω αυτοκριτική, είναι γιατί ανακάτεψα το Μάτι στη συζήτηση. Ηταν λάθος. Η συχνή αναφορά στο Μάτι σχετικοποιεί τη μνήμη και κάνει το γεγονός λιγότερο ακραίο. Το Μάτι πρέπει να μείνει στην άκρη του δημόσιου λόγου, δεν είναι μέτρο σύγκρισης για τίποτα», επισημαίνει εμφατικά. 

Παράλληλα όσον αφορά τις ειδικές Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων κι αν τον ανησυχεί κάτι στην εφαρμογή του νέου νόμου για ΑΕΙ, αναφέρει ότι «είναι ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα. Πολύ λιγότερο επιχειρησιακό, πολύ περισσότερο πολιτικό και επικοινωνιακό. Χρειάζεται ψυχραιμία, σύστημα, συνέπεια και κάθε φορά να σκορπάς με υπομονή φαντάσματα και ιδεοληψίες», ενώ τονίζει χαρακτηριστικά ότι «η βία ειναι με την πλευρά αυτών που εξευτελίζουν και ευτελίζουν, να μην υπάρχει καμία αμφιβολία γι' αυτό».