«Η Ευρώπη πρέπει ταχύτατα να αναπτύξει βηματισμό στα ίχνη των προτάσεων Juncker και Macron» τονίζει, σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού, Μίλτος Κύρκος, ζητώντας «πιο ευρωπαϊκή θέση» της Γερμανίας.
Ταυτόχρονα, προειδοποιεί ότι η στάση της Ουγγαρίας να αρνείται να δεχθεί πρόσφυγες και της Πολωνίας να παραβιάζει το κράτος δικαίου, σε συνδυασμό με τις υπαναχωρήσεις του Συμβουλίου των αρχηγών κρατών έναντι των προτάσεων της Επιτροπής, προμηνύουν ότι «η μάχη θα είναι σκληρή». «Το 2018 θα είναι καθοριστικό για όλα αυτά και εμείς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χτυπάμε το καμπανάκι της τελευταίας στροφής» υπογραμμίζει ο κ. Κύρκος.
Ολόκληρη η δήλωση του Μ. Κύρκου:
Το 2018 θα είναι μια χρονιά κομβική για την ΕΕ και εμείς, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, χτυπάμε το καμπανάκι της τελευταίας στροφής. Ο πρόεδρος Juncker κατέθεσε από το φθινόπωρο έναν συγκεκριμένο οδικό χάρτη που οδηγεί σε μια πιο ενωμένη, ισχυρή και δημοκρατική Ένωση. Ταυτόχρονα, παραμένει σταθερή η επιδίωξη των σοσιαλδημοκρατών για ενίσχυση του κοινωνικού πυλώνα και ένταση της μάχης κατά της ανεργίας, ειδικά των νέων.
Η παραπομπή της Ουγγαρίας και της Πολωνίας προμηνύουν σκληρή μάχη
Σε όλα αυτά αναπτύσσονται αντιδράσεις, ανοικτά ή καλυμμένα, από το Συμβούλιο των αρχηγών κρατών μελών, το οποίο προωθεί μια παραλυτική αδράνεια. Τελευταίο παράδειγμα το προσφυγικό, όπου το Συμβούλιο τορπίλισε την πρόταση της Επιτροπής, αλλά και του Κοινοβουλίου, για υποχρεωτική κατανομή των προσφύγων σε όλες τις χώρες στη βάση της αλληλεγγύης. Η παραπομπή της Ουγγαρίας για άρνηση επίδειξης αλληλεγγύης, αλλά και της Πολωνίας για παραβίαση του κράτους δικαίου με τις ανοιχτές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη δείχνουν πως η μάχη θα είναι σκληρή.
Χρειάζεται πιο ευρωπαϊκή και υπεύθυνη στάση της γερμανικής κυβέρνησης
Η Ευρώπη πρέπει να αναπτύξει ταχύτατα τον βηματισμό που περιγράφεται στις προτάσεις Juncker, στις προτάσεις Macron, με μια πιο ευρωπαϊκή και υπεύθυνη στάση της γερμανικής κυβέρνησης: ενισχυμένη πλειοψηφία στην θέση της ομοφωνίας σε μεγάλο εύρος θεμάτων, υποκατάσταση του ΔΝΤ από ένα ευρωπαϊκό ταμείο, φορολόγηση του πλούτου όπου αυτός παράγεται, κοινό Ταμείο Άμυνας, μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή, προστασία από κυβερνοεπιθέσεις, κοινή ευρωπαϊκή πολιτική μετανάστευσης κά.
Σε όλα αυτά ή θα δώσουμε απαντήσεις ή η Ένωση θα αποδεχθεί πως δεν θα παραμείνει μεγάλη οικονομική και πολιτική δύναμη, αλλά θα μετατραπεί σε ένα ανίσχυρο και παραλυμένο μωσαϊκό μικρών και μεγάλων κρατών, έρμαιο στην άναρχη παγκοσμιοποίηση. Το 2018 θα είναι καθοριστικό για όλα αυτά.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία intime news